Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hladnjača Frutaria
  • 30.09.2015. 10:20

ULO tehnologija za sigurnost hrvatskih voćara

"Važno je možemo reći da mi prodajemo isključivo hrvatske jabuke jer smo, da tako kažemo, dobro opskrbljeni od hrvatskih voćara", kaže Zlatko Matijašević

  • 448
  • 40
  • 0

Mali vlakić s posjetiteljima provezao nas je od centra Lipika do Industrijske zone. Tamo smo se uputili u novi objekt lipičkog gospodarstva. ULO hladnjača tvrtke Frutaria dominira područjem uz rijeku Pakru. Dočekao nas je direktor Zlatko Matijašević i upoznao s proizvodnjom u toj tvrtki, odnosno s postrojenjem i s procesom što se sve događa nakon što ubrane jabuke kod proizvođača stignu u pogon.

Inače, vrijednost hladnjače s UHLO komorama koje dugo zadržavaju svježinu voća je oko tri milijuna eura. Većinu novca osigurala je "Frutaria", a 500 tisuća kuna namaknuto je kroz program IPARD. Kapacitet hladnjače je tri tisuće tona i najveća je u zapadnom dijelu Slavonije. U drugoj fazi projekta kapacitet hladnjače trebao bi se proširiti na 10 tisuća tona.

Ultra Low Oxygen atmosfera

Jabuku i krušku možemo skladištiti na duži period s takozvanom (ULO)/Ultra Low Oxygen kontroliranom atmosferom. Za to su potrebni kvalitetni paneli, vrata i podovi, s preciznom izradom te plinsko nepropusni. U komorama se razina kisika održava između 1,5 do 2%, a razina ugljičnog dioksida do 1,5%. Klimakterične voćke npr. jabuka nakon berbe, čak i za vrijeme hlađenja kada se čuva na 1°C, počinje ubrzano disati. Što je disanje brže, vrijeme čuvanja je kraće i obrnuto. Da bi smanjili brzinu disanja, a time produžili vrijeme čuvanja jabuka, pored niskih temperatura primjenjuje se i ULO tehnologija. To podrazumijeva da jabuci ne dajemo da normalno diše te smanjujemo kisik, "gušimo" je i ona usporeno diše. Dok se u svijetu preko 70% jabuka čuva u kontroliranoj atmosferi, kod nas je to samo jedva 3-4%.

Jabuke se čuvaju do lipnja

"Prilikom planiranja hladnjače, treba se odlučiti želite li ikada primjenjivati ​​ULO tehnologiju, jer se neki postupci kasnije samo skupo ili uopće ne mogu provesti. Na primjer, plinsko izolirani panelski spojevi, plinsko nepropusni podovi i vrata. U ovakvim hladnjačama se jabuke čuvaju do svibnja, lipnja, a u prodaju se puštaju onda kad ih nema u običnim hladnjačama. Tada jabuke i dalje imaju odličnu kvalitetu, pa samim tim i veću cijenu", ističu stručnjaci o ovoj tehnologiji.

Kroz hladnjaču u Lipiku proveo nas je Zlatko Matijašević, direktor koji je i odgovarao na sva pitanja. "Možemo reći da mi prodajemo isključivo hrvatske jabuke jer smo, da tako kažemo, dobro opskrbljeni od hrvatskih voćara. Ove godine imamo za nas puno kvalitetniju jabuku, manji broj voćara, ali s većom i boljom proizvodnjom. Mi smo mala firma, ali imamo tržište i uvijek nastojimo prezentirati Lipik."


Povezane biljne vrste

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

ULO hladnjača Lipik Frutaria Voće Jabuke Kruške Voćar Ultra Low Oxygen Jabuka Kruška Zlatko Matijašević ULO komore Razina kisika


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.