• Rana berba masline
  • 07.10.2015. 09:20

Ulje nije gorko, randman je 10 posto!

Randman je i u uljari Simunić u Podstrani kod maslina Lovre Bućana i u uljari Miličić u Hvaru kod maslina Jakova Grgičevića bio isti - 10 posto. A je li ulje pregorko? Na iznenađenje i samih maslinara - nije.

Foto: depositphotos.com, rose
  • 1.248
  • 52
  • 0

Na imanju Obrada i Igora Kocijančića branje maslina počelo je već u ponedjeljak 28. rujna. Prvi dan ekipa od desetak berača sakupila je oko dvije tone maslina koje su istog dana prevezene u uljaru Babić u Novigradu. Prvo maslinovo ulje predivne je zelene boje, prvo ove sezone branja koje će kod Kocijančića potrajati najmanje 24 radna dana

Nakon priče u Slobodnoj Dalmaciji, nikad ranija berba maslina u Dalmaciji postala je top-tema na ovim prostorima. Koliko ovako rana zelena berba ima smisla, je li ulje gorko, koliko su masline platile, je li stvarno vrijeme za berbu - brojna su pitanja koja se ova dva dana vrte u ćakulama po kafićima, šentadama, rivama, malim i velikim mistima, a bogme i na društvenim mrežama.

Neki znalci su rekli: "Ma rano je, plod još škripi pod prstima, ulje će bit još bolje za 20-ak dana." Podsjetimo, Slobodna je reportažom popratila berbu koja se dogodila u Mravincima 29. rujna. Masline je u svojem masliniku s ekipom brao Lovre Bućan, umirovljeni znanstvenik sa splitskog Instituta za jadranske kulture. Navečer ih je odmah preradio u uljari Simunić u Podstrani, gdje godinama prvi otvara sezonu prerade.

Otvorio sezonu prerade

Ali nije on jedini prvi. Istog dana brao je i na preradu svoje masline odnio i hvarski maslinar Jakov Grgičević iz Vrisnika, kojega je javnost lani upamtila kao jednog od rijetkih koji je u toj katastrofalnoj maslinarskoj godini uspio sačuvati svoje masline od maslinove muhe, i to pripravkom na bazi koprive.

Tretman je nastavio primjenjivati i ove godine, pa se grane na njegovih 700 maslina nedaleko od Vrisnika i Svirča savijaju do zemlje od uroda. Slobodna je prisustvovala i ovoj berbi i preradi istog utorka navečer u gradu Hvaru u suvremenoj privatnoj mini uljari Miličić vlasnika Jurja Miličića.

Kakvo je ulje? Koliki je randman?

Nakon što je izišao tekst u Slobodnoj, oko 14 sati nazvao nas je Lovre Bućan: "Ne mogu se obranit od telefonskih poziva, ni jednu maslinu od jutros nisam ubra jer neman vrimena od telefonadi. Dva puta sam punio mobitel od jutros, zvali su me iz Like i Slavonije, iz cile Dalmacije, zvali su me i neki koje godinama nisam čuo. Svi pitaju da jel stvarno triba počet brat, kakvo je ulje, svi bi kupili. Da iman pet kvintali ulja, moga san sve od jutros prodat!"

A evo dva pitanja koja svi postavljaju: koliki je randman, dakle, koliko je ulja dobiveno iz ovako rane berbe i kakvo je ulje? Randman je i u uljari Simunić u Podstrani kod maslina Lovre Bućana i u uljari Miličić u Hvaru kod maslina Jakova Grgičevića bio isti - 10%. A je li ulje pregorko? Na iznenađenje i samih maslinara - nije.

Vrhunski savjeti vrhunskih stručnjaka

"Ulje uopće nije gorko, ne mogu ni ja virovat, zeleno, a ukusno, odmah smo ribu s gradela polili s njin", govori Jakov Grgičević, kojemu je ovo prva rana berba. Lovre Bućan svake godine bere masline otprilike u ovo vrijeme i znao je kakvo ulje hoće i što će dobiti i, veli, upravo je takvo ulje htio. "Nije gorko, lijepa je voćnog mirisa, odlična okusa - to je to", veli Bućan.

Ni jedan od ova dva maslinara nije u berbu krenuo odoka i napamet. Obojica su se prethodno konzultirala s vrhunskim stručnjacima, Bućan s Mirellom Žanetić, neupitnim autoritetom za maslinova ulja s Instituta za jadranske kulture, a Grgičević s poznatim kolumnistom časopisa Maslina Stanislavom Štambukom iz Poljoprivredne savjetodavne službe.

"Jakov je vrijedan maslinar i veliki praktičar. Ovaj put se odlučio za rano branje oblice, jer plodovi već dobivaju poželjnu zlatnožutu boju. Randman od 10% je vrlo dobar. U utorak je ubrano 240 kilograma na samo dva stabla i, kad je to tako, randman je automatski manji. Kad su prije dvije godine bili veliki urodi, randmani su čak i polovinom listopada bili 10,5 ili 11% pa je ovo zapravo izvanredno. Organoleptički sam utvrdio da ulje ima samo malo gorčine i blagu pikantnost, odlične je kvalitete", ocjena je Štambuka.

U Vatikan već otišlo 50 litara

A Jakša Grgičević otkriva da je berbe bilo i prije ove službene prve berbe. Pretpremijera se dogodila u petak 25. rujna. A brao je, veli, ni manje ni više nego za - Vatikan! Ubrao je 500 kila oblice po narudžbi i želji franjevaca iz Milana. "Bili su ovoga lita na Hvaru, ti ljudi iz franjevačkog samostana u Milanu, i naručili mi ulje. I tih 50 litara već je otišlo put Italije. Rekli su da će oni to proslijedit u Vatikan za njihove obredne potrebe. I tili su baš samo oblicu", zadovoljno će Grgičević, najavljujući da će s ovim prvim uljima na natjecanja. "Jednostavno da provjerimo jesmo li u svom poslu uspjeli. A već ove subote krećem i u berbu lećina i levantinke."

Autori: Meri Šilović, glavna urednica Masline, i Mirko Crnčević, Foto: depositphotos.com, rose4


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Rana berba masline Kocijančić Uljara Babić Zelena berba Lovro Bućan Sezona prerade Jakov Grgičević Korpiva Randman Uljara Simunić Juraj Miličić Ulje Kvaliteta Vatikan


Autorica

Ivana Nađ

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi