Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NYIOOC 2023
  • 07.04.2023. 15:30
  • Šibensko-kninska, Pirovac

Ulje iz Pirovca od plodova koje su brali učenici iz Zagreba nagrađeno u New Yorku!

Osjećaj je nevjerojatan. To je poput pobjede u nogometnoj Ligi prvaka ili kao da se popnete na Mount Everest, kaže maslinar Krešimir Uroda. Mogu li hrvatski maslinari na najvećem svjetskom natjecanju osvojiti titulu vicešampiona?

Foto: OPG Uroda
  • 1.476
  • 115
  • 0

S dosad osvojene trideset i dvije nagrade (30 zlatnih i dvije srebrne) Hrvatska se na tablici NYIOOC-a popela na treće mjesto, odmah iza Italije i Sjedinjenih američkih država. Uspjehu je doprinijelo i ekstra djevičansko ulje Uroda vlasnika Krešimira Urode, maslinara iz pitoreksnog Pirovca u Dalmaciji.

"Što sam obećao to sam i ostvario", kaže Krešimir.

Slavlje i u školi na Knežiji

Otkrio nam je i zanimljivost. Naime, na natjecanje u New York poslao je ulje od berbe u kojoj su sudjelovali učenici međunarodne Osnovne škole Matija Gubec iz Zagreba. U sklopu nastave u prirodi posjetili su 329 kilometara udaljeni Krešimirov maslinik u zaleđu Pirovca. Kad je učenicima rekao da će baš ovo ulje poslati na najveće svjetsko ocjenjivanje maslinovih uljaoduševljenju nije bilo kraja.

"Ako ovo ulje osvoji nagradu cijeli svijet će saznati da smo mi i naša škola pomogli", oduševljeno su prokomentirali učenici iz Zagreba. Sada se to i ostvarilo pa imaju razloga za slavlje.

Učenici međunarodne škole iz Zagreba u berbi maslina u zaleđu Pirovca

Riječ je o elitnoj školi koju, po međunarodnom programu, pohađaju djeca veleposlanika, diplomata, konzula i poslovnih ljudi iz inozemstva dok, zbog prirode svog posla, borave u glavnom gradu Hrvatske.

Nalazi se na zagrebačkoj Knežiji. U toj međunarodnoj školi nastava se održava na engleskom jeziku. Možda i zato je kolokvijalno nazivaju "američka škola". A, zanimljivo, pohađaju je i djeca naših uspješnih sportaša, estradnjaka…

"Da, među njima su primjerice i dvoje djece Gorana Ivaniševića, kćerka nekadašnjeg nogometnog internacionalca Boška Balabana i sin Severine Vučković", otkrio nam je Uroda.

Vrhunska ulja i maslinarski turizam

Njegovo nagrađeno ekstra djevičansko ulje je mješavina od sorti Oblica, Leccino i Levantinka. "Ovo je nova potvrda kvalitete", kaže i podsjeća da je na istom natjecanju njegovo ulje osvojilo nagradu i 2021. godine.

Proteklu sezonu na 354 stabla ubrao je oko dvije tone ploda i hladnim prešanjem dobio 500 litara ulja. "Sezona je bila jako zatjevna. Velike vrućine i suša sve do sredine rujna. Dobra strana takvih klimatskih uvjeta je izostanak bolesti i štetnika što je dobrinijelo kvaliteti plodova, a time i ulja", pojašnjava.   

Pozornost u Krešimirovom masliniku, ograđenom suhozidom, privlači i robinzonska kućica Orkula. "Sagradili smo je za sebe, za obitelj, a onda kad smo, prije dvije godine, dobili potrebne suglasnosti ponudili smo je preko američke platforme Airbnb iz San Francisca i turistima. Odaziv izvan očekivanja", dodaje mladi maslinar koji pokazuje kako je moguće spojiti maslinarstvo i turizam.

Gosti oduševljeni. Privlači ih maslinik, blizina mora i nedirnuta priroda u pirovačkom zaleđu gdje provode vrijeme u šetnji sa svojim ljubimcima. Već prvu godinu OPG Uroda je u svojoj Orkuli ostvario 75 noćenja i, po ocijeni gostiju, dobio prestižnu nagradu Superhost za super domaćina.

Lani je broj gostiju udvostručen, a ove godine Krešimir i njegova zaručnica Đurđica Reljić očekuju još bolji rezulatat.

Kao pobjeda u Ligi prvaka

"Vjerujemo da će naš posao u maslinarstvu ići samo naprijed", kažu. A na pitanje kakav je osjećaj kad na najprestižnijem svjetskom natjecanju osvojiš zlatno odličje, Krešimir odgovora isto što je rekao i učenicima prije spomenute škole: "Osjećaj je nevjerojatan. To je poput pobjede u nogometnoj Ligi prvaka ili kao da se popnete na Mount Everest".

Uroda sa zaručnicom Đurđicom Reljić

Natjecanje, na najvećem svjetskom ocijenjivanju maslinovih ulja u New Yorku se nastavlja sve dok i posljednji uzoraci pristigli na ovogodišnji NYIOOC ne budu ocijenjeni i certificirani.

U konkurenciji za nagrade čak je 1.100 ulja iz 28 zemalja sjeverne hemisfere, od toga 120 iz Hrvatske. Konačni rezultati i poredak očekuju se sredinom svibnja. Ako zadržimo treće mjesto ponovit ćemo uspjeh sa prošlogodinišnjeg natjecanja kada su hrvatski maslinari osvojili treće mjesto, odmah iz Italije i Španjolske,

Ali, nada se i Uroda, možda se popnemo za jedno mjesto više i osvojimo srebro kao što su naši "vatreni" 2018. osvojili na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.


Tagovi

NYIOOC OPG Uroda Oš Matija Gubec Nagrada Svjetsko natjecanje New York


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."