Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LC GEA
  • 20.11.2018. 18:00

Učenici s profesoricom zasadili stare sorte jabuka u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Osijek

Zahvaljujući projektu članica osječkog Lions kluba Gea u povodu obilježavanja Dana europske baštine, stari nasad zamijenjen je novim autohtonim voćkama.

Foto: Melita Berečić
  • 491
  • 193
  • 0

Plodonosna akcija pod nazivom ''Gee za Geu – sadnja starih hrvatskih sorti jabuka'' održana je prošlog petka u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Osijek. Riječ je o projektu članica osječkog Lions kluba Gea u povodu obilježavanja Dana europske baštine s temom ''Umjetnost dijeljenja''.

"Namjera nam je ovom akcijom istaknuti važnost i značaj očuvanja prirodne kulturne baštine prenošenjem naslijeđenih znanja i vještina. Imam osjećaj da je akcija potpuno zaokružena: od upoznavanja gospodina Mirka Veića, od kojeg smo kupile sadnice, a koji se već 40 godina bavi uzgojem starih sorti jabuka, do sasvim logične suradnje s Poljoprivrednom školom i sadnjom autohtonih voćaka na njihovoj zemlji. Zadovoljna sam jer će drveće narasti i služiti učenicima te osim hlada, davati i plodove. Akcija ujedno pokazuje da se osim ljudima, bavimo i prirodnom baštinom“, istaknula je Valerija Vuković Kondža, predsjednica LC Gea.

Stare sorte jabuka otpornije su na bolesti

A učenici su vješto i pažljivo zasadili voćke, uz pomoć i savjete Viktorije Alagić, profesorice strukovnih predmeta, koja je rekla nešto više o starim sortama.   

"Imamo nasad starih sorti koji je prestar i vadimo ga van, tako da je ova suradnja bila idealna da opet zasadimo stare sorte jabuka jer ih svakako treba očuvati. Ljudi se i inače sve više vraćaju ovim sortama zato što su otpornije, nisu toliko osjetljive na bolesti i potrebno ih je manje tretirati. No bujne su i dosta narastu pa kada imate veliki nasad, berba i zaštita postaju problem jer danas su strojevi uglavnom prilagođeni niskom uzgoju. U našoj školi voće beru učenici i možda im je zabavno penjati se ljestvama na dva tri stabla, ali kada imamo više od hektara, prestaje biti zabavno. Danas smo zasadili deset voćaka, sve su različite sorte pa su tu, između ostalog – Carević, Božić, Ilinjača, Jaje, Zlatica... Trebale bi trajati godinama, a zasadili smo ih u blizini škole da se svakodnevno oko njih nešto događa i da ih djeca vide“, rekla je profesorica Alagić.

Pravilna sadnja voćaka – dobro svladana lekcija

Jedan od učenika koji je marljivo prionuo sadnji bio je Milan Milovanović iz Trpinje, koji pohađa prvi razred agrotehničkog smjera. Spremno je objasnio što je bitno kod sadnje, slijedeći profesoričine savjete i upute."Sviđa mi se sadnja starih sorti i drago mi je što i mi učenici sudjelujemo. To nije naporan posao, važno je iskopati dovoljno duboku rupu i paziti da sadnica ne bude preduboko posađena. Treba ju posaditi na razini na kojoj je bila posađena u rasadniku. Zatim se zatrpa zemljom i zalije, malo se utaba i pazi da ne ode u dubinu. Važno je i da zemlja bude rahla, prihranjena“, rekao je Milan i napomenuo da se u budućnosti namjerava baviti ratarstvom i tako nastaviti obiteljski posao. Akcija sadnje završena je ugodnim druženjem na lijepoj sjenici pored jezerca u blizini škole.


Fotoprilog


Tagovi

Satre sorte Voće Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.