Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprašivanje smokve
  • 01.09.2016. 18:00

U svakoj smokvi je jedna razgrađena osa!

Oprašivači i voćke ne mogu jedni bez drugih, što dokazuje i primjer ose koja ulaskom u smokvu ostane bez krila pa ne može izaći van.

Foto: bigstockphoto.co, Alpes Infografik
  • 53.425
  • 850
  • 0

Smokva, iako tehnički spada u kategoriju cvijeća, jedna je od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Stručnjaci kažu kako su smokve izokrenuti cvjetovi i da njeni cvjetovi svjetaju unutar kruškolike kapsule koja kasnije dozrijeva u voće koje konzumiramo. Zanimljivost je i to da ono nije samo jedna voćka već njihov skup, piše KnowledgeNuts.

Budući da cvjetaju iznutra, smokve trebaju poseban proces oprašivanja jer se ne mogu pouzdati na pčele i vjetar, pa im tu pomažu smokvine ose. Smokva ne može preživjeti bez tih osa koje šire njen genetski materijal, a ose pak ne mogu živjeti bez smokvi jer tamo odlažu svoje ličinke.

Naime, ženka ose ulazi u mušku smokvu te joj se slome krila i ticala dok ulazi kroz mali prolaz. Jednom kad uđu više ne mogu izaći. Nakon što osa umre u unutrašnjosti smokve, ona se razgrađuje, što je nužno u procesu stvaranja ukusne smokve. Više pogledajte u videu.

Foto: bigstockphoto.co, Alpes Infografik


Tagovi

Smokve Osa Cvijet Ličinke


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]