Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival maslina
  • 27.02.2018. 10:30

Tugomir Majdak: Raste broj OPG-ova, bit će ih još više kad se izglasa Zakon o OPG

Specifičnosti hrvatske mediteranske i kontinentalne poljoprivrede u potpunosti će biti prepoznate u novoj Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja RH u okviru koje resorno ministarstvo radi opsežne pripreme, najavio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

  • 1.000
  • 86
  • 0

"Imamo sve više maslinara, ali još uvijek trošimo jedva dvije litre ulja dok ostale mediteranske zemlje troše 8 do 10 litara po glavi stanovnika”, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, na trećem Festivalu maslina u Zagrebu.

Majdak je kao pozitivno istaknuo povećanje proizvodnih površina pod maslinama na području 7 hrvatskih županija, čemu će, kaže,  svakako doprinijeti novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Pozdravljajući  brojne OPG-ove koji su  svoje proizvode izložili na ovom sajmu Majdak je dodao  kako broj novoregistriranih OPG-ova u posljednjih 6 mjeseci bilježi stalni rast čime je svakako doprinijela nova poljoprivredna politika resornog ministarstva uz izradu te skoro donošenje Zakona o OPG-u.

Specifičnosti hrvatske mediteranske i kontinentalne poljoprivrede u potpunosti će biti prepoznate u novoj Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja RH u okviru koje resorno ministarstvo radi opsežne pripreme, najavio je Majdak.

Rekordnih 288 uzoraka

Festival maslina u Zagrebu  okupio je maslinare i maslinarske udruge iz cijele Hrvatske, a u dva dana, koliko je trajala ova manifestacija privukla je više od pet tisuća  Zagrepčana ljubitelja maslina i maslinovog ulja. Oni su mogli uživati u brojnim radionicama i  na vođenim degustacijama, naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja,  kupiti proizvode koje je izložilo više od 50 OPG-a i  zadruga, slušati na desetke  zanimljivih predavanja maslinarskih stručnjak. Vrhunac događanja bilo je ipak proglašenje najboljih ulja i dodjela priznanja

“Pristiglo je i ocijenjena su 288 uzorka, među kojima i ulja  iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Više od 47 posto ulja su visokokvalitetna ekstradjevičanska”, rekao je  Krunoslav Kovačević, predsjednik udruge Zagrebački maslinarski institut koja  okuplja maslinare iz  Zagreba i  Zagrebačke županije koji imaju maslinike u svom rodnom kraju od Istre i Kvarnera do juga Dalmacije. Njihova neprofitna udruga je, uz potporu Savjetodavne službe RH  i Zagrebačkog velesajma, glavni organizator festivala.

Šampionska titula Saši Poldanu

Glavne nagrade ipak su “pokupili” Istrani. Rezultati su objavljeni na "Maslinarskoj večeri" u GastroGlobusu na Zagrebačkom velesajmu. Voditelj dodjele bio je Mladen Stubljar. Uzorke  je kemijski analizirala NIR analiza d.o.o., a organoleptičku ocjenu dao je Panel senzorskih analitičara "Olea" iz Šibenika.

Za ekstradjevičansko maslinovo ulje, podijeljeno je ukupno 134 zlatnih, 57 srebrnih i 25 brončanih medalja.

U kategoriji ulja miješanih sorti treće mjesto među zlatnim medaljama zauzela je Aurora Volarević (Mali Turini, Istra), drugo mjesto osvojio je Arula Marko (Buje), a pobjednik je Ursario d.o.o., Limski kanal. U kategoriji sortnih maslinovih ulja treće mjesto među zlatnim medaljama osvojio je Adamič Martin (Baredi, Izola, Slovenija) , drugo mjesto pripalo je Stanciji St. Antonio d.o.o.(Vodnjan) za karbonacu , a pobjednik je postao Poldan Saša, Veliki Mlun, Istra.

Šampion natjecanja, maslinar s najvećim broje bodova na cijelom ocjenjivanju, ukupno 98.30 bodova, postao je Saša Poldan, Veliki Mlun, Istra. Na 3. Festivalu su se ocjenjivale i najbolje uljare, kao i najbolje maslinarske udruge. Kriterij je bio zbroj ocjena najbolja 3 uzroka prerađena u istoj uljari, odn. zbroj ocjena najbolja 3 uzorka maslinara iz pojedine udruge.

Treće mjesto među uljarama osvojila je Uljara Torkop, druga je bila Uljara Benegnu, a najboljom među uljarama proglašena je Uljara Stancija San Antonio. Treće mjesto među udrugama za najkvalitetnija ekstradjevičanska maslinova ulja osvojila je Udruga maslinarki Istre, druga je bila Udruga Agroturist Vodnjan, dok je 1. mjesto među udrugama osvojila udruga „Zagrebački maslinarski institut“, s najvišom prosječnom ocjenom za tri uzorka ulja.

Sve u svemu  3. Festival maslina u Zagrebu opravdao je očekivanja organizatora, maslinara, ali  i posjetitelja. Glavni cilj bio je  približiti maslinu i maslinovo ulje Zagrebu, omogućiti edukaciju građana o njihovoj kvaliteti te o nutricionističkoj i zdravstvenoj vrijednosti, u čemu se uvelike uspjelo. Posjetitelji su imali prilike slušati predavanja, sudjelovati na radionicama i degustacijama ulja i sireva, te kupiti najkvalitetnije proizvode iz Istre, Primorja i Damacije.

Foto: Arif Sitnica


Fotoprilog


Tagovi

Tugomir Majdak 3. Festival maslina Zagreb Krunoslav Kovačević Zagrebački maslinarski institut Saša Poldan


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.