Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski rad
  • 23.09.2016. 09:00

Traže radnike za berbu jabuka - kakvi su uvjeti?

Nepoštena trgovačka praksa, monopol i lobi doveli do deficita berača jabuka! Otkupna cijena jabuka ispod troškova proizvodnje ne dozvoljava porast dnevnica zbog čega se tvrtke suočavaju s nedostatkom radne snage!

Foto: bigstockphoto.com, Defotoberg
  • 7.576
  • 846
  • 0

Polazeći od statistike koja kazuje da je jabuka od kontinentalnih voćaka pri vrhu liste po količini proizvedenih plodova u svijetu, brojni se veliki proizvođači suočavaju s problemima glede pronalaska radnika za sezonsku berbu.

Razgovarali smo s članovima nekih od većih voćnjaka, rasadnika i objekata za preradu i skladištenje voća.

Baranjski voćnjaci suočavaju se s manjkom radnika!

Nekadašnjim se Baranjskim voćnjacima, a u ovo vrijeme Rabu d.o.o. (u sastavu Werkos grupe) redovito javljaju nezaposlene osobe voljne za rad od kojeg brojni ubrzo odustaju. Rabo ne pokriva troškove prijevoza, radnici zapsolenjem gube socijalnu naknadu za nezaposlene, a često dolazi i do manjka motivacije prema radnim obvezama pri kojima se radnici jedan dan pojave, a drugi ne.

"Ako radnici zarade 1.600 kn dolazi do gubitka socijale zbog čega će mnogi radije ostati u svojim kućama", kazala je Maja Skoko iz Raba d.o.o. gdje je u ovo vrijeme osjetan i deficit radnika zbog bolje plaćenih poslova i poslova sezonskog karaktera koji istočnoj Slavoniji oduzimaju "radnu snagu", što je s obzirom na okolnosti i razumljivo. "Trebamo radnike! Suočavamo se s puno manje radnika u komparaciji s prijašnjim godinama", kazala je Skoko.

Visina dnevnice ovdje ovisi o težini posla. Radi se na markice za 15 kn/h, a moguće je (ako je volje) raditi i do 12 sati dnevno te doseći dnevnicu od 180 kn bez pokrića troškova prijevoza.

Baretid d.o.o. traži najmanje 20 berača!

Istu cijenu za rad nude u Čemincu u Baretid-u d.o.o. koji u ovo vrijeme obiluje s dvadesetak radnika, a traži još najmanje toliko. Za razliku od Raba, radnici ovdje ne snose troškove prijevoza te su u mogućnosti raditi najviše osam sati dnevno.

"Premda smo bogati radnicima čija dob varira od 30 do 60 godina, u ovo se vrijeme suočavamo s problemima glede pronalaska radnika, a poglavito mladih", kazao je Zlatko Boras, svjestan, iz godine u godinu, sve većeg opadanja interesa od strane radnika prema ovoj vrsti posla.

U Petrijevcima nude od 120 - 200 kn dnevnicu

S istim se problemima nosi i petrijevački gospodarstvenik koji uzgaja devet sorti jabuka, Vedran Šunjić koji za razliku od prethodno spomenutih, a u svrhu stimulacije radnika, dnevnice isplaćuje po kilogramu. Budući da Šunjić snosi troškove prijevoza, radnik može zaraditi, kaže on - od 120 do 200 kn dnevno za osam sati rada.

Uzimajući u obzir Vedranove riječi, ako bi dnevnicu od 120 kuna podijelili s tonom i dvjesto (1.200 kg) pokazat će se da radnik za 10 lipa (0,10 kn) ubere 1 kg jabuka.

Klaster Slavonska jabuka ima isti problem

Nastavljajući u ovom ritmu, Domagoj Škobić iz klastera Slavonske jabuke ističe kako su u ovo vrijeme uz navedene, a prethodno spomenute probleme, najviše udaraca zadali javni radovi koji se apsurdno tempiraju u jesen zbog čega se radna snaga prije odlučuje za čišćenje sela i gradova nego za sezonski rad u poljoprivredi.

"Ako se izgube davanja koja imaju, stvaraju se neradnici", dodao je Škobić koji ovisno o preferenciji radnika obavlja isplate. U skladu je navedenog, radnicima otvorio mogućnost isplate po satu i kilogramu, a s obzirom na to da snosi troškove prijevoza, dovozeći i odvozeći radnike kući, njima ostaje čista zarada, a njemu, kao i brojnim voćarima ona "sjedni i plači".

Škobić u veleprodaji za prvu klasu jabuka dobije najviše 2 kn/kg, a uglavnom tužnih 1,60 kn koji ne pokrivaju cijenu koštanja što brojne proizvođače baca u očaj.

Svi radnici u javnim radovima?

"Ljute me nepoštena trgovinska praksa, monopol i lobi. Proizvođači, poljoprivrednici, marni gospodarstvenici, jedan se kilogram jabuka prve klase u trgovačkim lancima prodaje za 10-13 kn/kg, a mi za isti dobijemo od 1,60 - 2,00 kn. Proizvođači, poljoprivrednici, marni gospodarstvenici, ljuti me što sam prošle godine za drugu klasu dobio 0,80 kn/kg, dok se ista u trgovini prodavala za 8 kn/kg", kazao je Škobić.

Postavljajući hipotezu, a uzimajući u obzir da je otkupna cijena jabuka ispod troškova proizvodnje, visina dnevnice ne dozvoljava porast zbog čega se suočavamo s deficitom radnika prema ovoj vrsti posla. Poljoprivrednici, proizvođači, marni gospodarstvenici, spasimo, berimo i jedimo hrvatske jabuke koje za razliku od uvoznih ne stoje godinu dana u hladnjači prije dolaska na tržište.

Foto: bigstockphoto.com, Defotoberg


Tagovi

Berba jabuka Klaster slavonska jabuka Domagoj Škobić Baranjski voćnjaci Vedran Šunjić Zlatko Boras


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024