Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja voća
  • 25.06.2015. 13:25

Tko će nas spasiti od neproizvodnje?

Idealne uvjete za proizvodnju trešanja, višanja i stolnog grožđa imamo, ali izgleda još idealnije za kupnju istog iz uvoza.

Foto: depositphotos.com,
  • 1.455
  • 285
  • 0

Moramo i možemo pobijediti cijene u trgovačkim lancima. Sve je jasno kada je neko voće ili povrće skupo u vrijeme kada nije sezona i ako ga nema na domaćim stablima. Ali što kada su nam trešnje u vrijeme branja i na domaćim stablima u trgovinama i tržnicama od 20 do 30 kuna. Na tržnicama u Dalmaciji cijena se kreće od 18 do 30 kuna za kilogram, a nailazimo i na stolno grožđe koje košta 41 kunu za kilogram. Što sada. Pa ne možemo sami ništa. Tu se mora naći država u ulozi pokretača. Moramo bar imati trešanja i višanja, a i stolnog grožđa za naše potrebe u vrijeme berbe. Pa kada bismo samo počeli kao što je i tradicija ispred kuća u našim selima saditi trešnje, višnje, orase i dudove, ili murve kako kažu u Dalmaciji, ubili bismo ovakve cijene kakve sada vladaju. Naši rasadnici imaju za 30 do 50 kuna odličnih sadnica ovog voća na izbor. Vrijeme je da ispred kuća mičemo breze, borove i slično drveće koje uzrokoje samo dišne i alergijske probleme.

Mjesta za plantaže ima

Hrvatsku tresu mnoge krize, ali jedna od najvećih je ona neproizvodnje voća koje dobro uspijeva.

Trešnje i višnje bi imali barem u svibnju i lipnju, a gospoda uvoznici neka se snađu u ostalim mjesecima. Sada imamo nakaradnu situaciju da ovakve cijene imamo u sezoni branja. To Ministarstva poljoprivrede u narednom razdoblju ne smiju dozvoliti. Sadnja ispred kuća sigurno nije rješenje, ali dodatak budžetu svakako je. Mjesta za plantaže svakako ima. Treba poticati sadnju toga voća. I stolno grožđe je pod velikim upitnikom. Ako znamo i možemo proizvoditi vinske sorte, nema razloga da ne sadimo i stolne sorte grožđa. Za razliku od prethodnih sezona, sada već imamo i veći broj hladnjača - što nam daje mogućnost i dužeg čuvanja. Trešanja i višanja za bar mjesec dana, a grožđa i duže. Međutim, ova garnitura u Ministarstvu poljoprivrede kao da ne prati nikakvu situaciju na tržištu i proizvodnji voća. Dok je ono prethodno možda i previše vodilo računa o trajnim nasadima, ovo sada baš nikako i u ničemu ne reagira na vrijeme. Sjetimo se da smo jedva stigli uhvatiti nešto za naše proizvođače jabuka i mandarina kada je došlo do krize na tržištu zbog izbacivanja ruskog tržišta.

Isplativije prodavati grožđe nego vino

Tko nam može pomoći da vratimo svoje trešnje, višnje i stolno grožđe?

Imam nekakvih tridesetak trseva koji uglavnom služe za jelo, ali imam svega. Od ranog do kasnog. Plemenke, julski muškat, kardinal, kraljica vinograda, matilda, victoria, black magic, muškat hamburg, italija. Proizvodnja je zahtjevna, navodnjavanje i zaštita obavezna, visoki uzgoj i dosta radne snage. "Mora se znati da to grožđe mora biti doslovno frizirano, jer se to kupuje "očima" na tržnici", kaže jedan mali proizvođač o svojim iskutvima. Dakle, uspijeva se. Treba raditi i treba podrška.

"Imam oko 30 do 40 trsova stolnog grožđa za svoje potrebe, večinom muškat hamburg. Stolno grožđe, s domaćih vinograda, dobro ide na tržnici, ima kupaca, npr. muškat ode bez problema po 10 kn", kaže pak jedan drugi proizvođač. No, to je na tržnici na kopnu. Ali u vrijeme turističke sezone na Jadranu cijene su dvostruko veće.

"Što se tiće friziranja, gledao sam jednog starijeg čovjeka koji ponekad prodaje grožđe na tržnici, prije odlaska svaki grozd pregleda, malim škaricama ukloni svaku nedozrelu malu bobicu, one koje su oštećene, ispere pod mlazom vode i lijepo ih posloži u plitke kašete. Što god donese, a ima svega, to proda za kratko vrijeme. Kaže da mu je to isplativije nego da prodaje vino", ističe jedan proizvođač na internetskom forumu o ovoj temi.

Slovenci, koji pak imaju daleko slabije uvjete za tu proizvodnju od nas, nadmašili su nas u svakom pogledu. Jedan od njih nam i nudi veliki izbor sadnica zobatica koje su otporne na bolesti i nije potrebno prskanje. Ima sorti od ranih do kasnih od kraja srpnja pa sve do kraja listopada. Neke od tih sorti su otporne na jaku zimu, čokot loze ne smrzava. Ono što je važno i da ne traži nekakve fantastične uvjete skladištenja. Temperatura od -1 do 2°C i 92-95% vlage su uvjeti za držanje stolnog grožđa.

Foto: depositphotos.com, @happyalex


Tagovi

Višnje Trešnje Grožđe Stolno grožđe Zima Čokot Jadran Sezona branja Plantaža Sadnice Rasadnici Vinske sorte Hladnjača Trajni nasadi Orasi Murve Navodnjavanje Friziranje Tržnica Slovenija


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]