Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dalma Oleum
  • 02.02.2022. 13:30
  • Zadarska, Pakoštane

Titula obranjena, šampionsko ulje Danijele Lalin prijavljeno i na natjecanje u New Yorku

Vidjet ćemo kako kotiramo na svjetskoj pozornici, kaže mlada maslinarka, poduzetnica i odgajateljica u vrtiću koja je u Maškovića hanu obranila šampionsku titulu osvojivši 99.90 od mogućih 100 bodova.

Foto: Dalma Oleum
  • 1.243
  • 355
  • 0

Lakše je, kažu, osvojiti nego zadržati šampionsku titulu, a mladoj Danijeli Lalin, vlasnici obiteljskog obrta Dalma Oleum iz Pakoštana uspjelo je i jedno i drugo. Za svoje ekstra djevičansko ulje lani je na Manifestaciji mladih maslinovih ulja održanoj u baštinskom hotelu Maškovića han osvojila 99,60 bodova i iza sebe ostavila puno iskusnije i poznatije maslinare, među kojima i Antu Vulina, Slavu Stojanova, Gordanu Strpić, generala Gotovinu… Šampionka Danijela nadmašila je i vlastitog oca Vinka Lalina koji je osvojio 99, 25 bodova i plasirao se na 7 mjesto.  

"Ovo je naš zajednički, obiteljski uspjeh", prokomentirala je tada.

Ove godine na istoj manifestaciji otac se nije ni natjecao. A Danijela je postigla još bolji rezulat. U konkurenciji za najbolje našlo se 41 ulje. Nakon kemijske i senzorske analize Profesionalni panel Zavoda za javno zdravstvo Zadar ocijenio je njezino sa 99,90 od mogućih 100 bodova. Znači još bolje nego lani. K tome to je i najbolje ocijenjeno ulje uopće od svih otkad se ova  manifestacija održava.

“Radi se o ulju od sorti Oblica, Levantinka i Leccino”, otkriva.

No, ovu godinu, u predvorje Maškovića hana gdje su dodijeljivane nagrade i priznanja najboljima nije došla. Veliki pehar i plaketu iz ruku Hrvoja Anića, direktora Agencije Han Vrana, za nju su preuzeli brat Marko i nevjesta Nada, jer je Danijela (bila) pozitivna na korona virus pa je u kućnoj izolaciji.

“Već mi je bolje. Brzo će proći”, kaže, uvjerena da će za koji dan “zdrava kao dren” biti opet na svom radnom mjestu.

Iz vrtića u suvenirnicu i maslinike

Danijela je odgojiteljica u dječjem vrtiću “Grdelin”, a kad nije u vrtiću tijekom turističke sezone radi u obiteljskoj suvenirnici Dalma Turist, a sve ostalo slobodno vrijeme u maslinicima. Na više lokacija uz Vransko jezero i u Vranskom polju, Lalini imaju ukupno 300 stupi maslina od kojih je 180 na punom rodu.

Danijela s ocem Vinkom, majkom Zdenkom i kućnim ljubimcem u obiteljskom masliniku

Minula maslinarska godina, kao što znamo, bila je vrlo zahtjevna. Klimatološki izrazito nepogodna. Sušno i toplo proljeće pa onda iznenada u prvom tjednu travnja hladna fronta s temperaturama ispod nule. Potom u fazi cvatnje nagle žege koje su spržile cvjetove i onemogućile normalnu oplodnju, zatim dugotrajne ljetne suše…

“Pet mjeseci nije bilo kiše”, podsjeća Danijela. Srećom, na lokacijama uz Vransko jezero Lalini su u više navrata natapali masline pa su tamo, za razliku od onih u Vranskom polju, imali solidan urod. Ne kao lani, kad su ubrali 9 tona ploda i dobili 1.300 litara ulja, ali ipak zadovoljavajući.

“Ovu godinu otac planira i na lokacijama u Vranskom polju uspostaviti sustav navodnjavanja kap na kap”, otkriva naša sugovornica. Prošlogodišnja šampionska titula bila je “dokaz da posao rade kako treba i “ona nas je ponukala da se trudimo još više”, kaže.

Berba, prerada i prodaja

Uz sve agrotehničke mjere u maslinicima, pravodobnu berbu i preradu plodova, čuvanje i pretok ulja krenuli su i u izradu novog, modernog dizajna s novim bocama i etiketama za maslinovo ulje. Radi se o dvije vrste ulja: Oblica i Premium.

Sve prodaju na kućnom pragu ili u obiteljskoj suvenirnici Dalma Turist u centru mjesta. Uz ulja u različitim pakovanjima od 25 decilitara, pola litre i litre, te ulja s dodanom vrijednošću (aromatizirana, sa češnjakom, ružmarinom i čilijem), u suvenirnici već deset godina nude i vlastite rakije, likere i prošek kao i autohtone proizvode drugih OPG-a. Danijela ne krije zadovoljstvo, ali uvijek se, kaže, može još bolje. U dahu nam je ispričala što ona i otac Vinko uz pomoć ostalih članova obitelji rade iIi namjeravaju uraditi.

“Već u ljetnoj sezoni 2021. kod starih mušterija dobili smo povratne informacije kako sada i 'izgled prati kvalitetu'. Također, pohvala za novi dizajn je došla i od direktorice turističke zajednice Danijele Vulin koju iznimno cijenim i njezino mi mišljenje jako puno znači s obzirom na posao i poziciju koju obnaša”, govori.

Bio je to, veli, dokaz da su krenuli pravim putem. Ali s dozom opreza zbog korona virusa koji je poharao cijeli svijet pa ulaganja za sezonu 2021. nisu bila velika.

Šampionski pehar odgajateljice, poduzetnice i maslinarke 

Oprez je majka mudrosti, govorili su još stari Latini, no u ovom slučaju isplatilo bi se bilo i riskirati. Zašto?

“Turistička sezona bila je više nego odlična”, ne krije poduzetna Danijela. Suvenirnicu u kojoj Lalini prodaju ulje i ostale proizvode iz kućne radinosti službeno su zatvorili 3. listopada. Odmah su uslijedile pripreme za novu berbu maslina. 

Tajna šampionskog ulja

“Otac i ja svakodnevno smo boravili u maslinicima kako nam 'optimalni' trenutak za berbu ne bi promaknuo”, nastavlja. Zbog klimatskih neprilika sve je kasnilo pa su odlučili da u prvu berbu krenu 12. listopada, nakon toga 16. i u posljednju 18. listopada. Ubrali su ukupno 5.500 kg i dobili oko 750 kg ulja, odnosno 825 litara ulja. Netom ubrane plodove isti dan su prerađivali u uljari Nadin, vlasnika Željka Vrsaljka. 

Nakon berbe uslijedili su dogovori za ovogodišnje natjecanje.

“Pala je odluka da na V. Manifestaciju mladih maslinovih ulja u Mačkovića hanu idemo s višesortnim maslinovim uljem (Oblica, Leccino, levantinka) s omjerom koji se nama činio kao najbolji i - nismo pogriješili”, kaže uz karakterističan osmijeh.

Otkrila nam je još jednu novost.  

New York, novi dizajn i lokalni brend

Osim na ovu manifestaciju, ove godine prijavili su se i na jedno od najprestižnijih natjecanja maslinovih ulja u svijetu na NYIOOC 2022 u New Yorku. Idu kao OPG Lalin i to s monosortnim uljem "Levantinka". Čemu se nadaju? “Pa, pošto je to najveća svjetska smotra najboljih ulja, očekivanja nam nisu velika jer mi smo ipak mali lokalni proizvođač. Ali želimo pokušati tako da znamo kako kotiramo”, odgovara. Ne krije da su njezini, kao i ciljevi cijele obitelji Lalin i dalje veliki.

“Želja nam je u skoroj budućnosti napraviti lokalni brend koji će biti prepoznatljiv. Krenuli smo s uljem, a nastavili bi s novim dizajnom kutija za maslinovo ulje”, otkriva. Pripremaju, dodaje, nove etikete za likere i rakije iz kućne radinosti (travarica, lozovača, smokovača, orahovica, rogačica, višnjevača), uvođenje novih proizvoda u novim ambalažama (čajevi, začini, mendule u cukru, suhe smokve, marmalade..), poklon paketi, a cilj je i uvođenje internet prodaje kao prodaje budućnosti te promoviranje na društvenim mrežama.

“Dugotrajan je to proces jer ako želite nešto dobro napraviti onda to treba biti kvalitetno i za to treba imati vremena, a s obzirom da ja i dalje radim kao odgajateljica u dječjem vrtiću mislim da je bitno imati cilj i ne odustajati od njega, pa koliko god to dugo trajalo”, zaključuje Danijela.

Sudionici natjecanja u Maškovića hanu (Foto: Jakov Đinđić)

Slično razmišljaju i ostali mladi pakoštanski i biogradski maslinari. Sve ih je više, a i manifestacija mladih maslinovih ulja koja ima za cilj je obnoviti stare i nastaviti saditi nove maslinike te iz godine u godinu poboljšavati kvalitetu maslinovih ulja, ide dalje. Sve veći broj sudionika svake godine i sve bolja ulja potvrđuju da se cilj ostvaruje.

Tomislav Duvnjak glavni "krivac" za uspjeh dalmatinskih maslinovih ulja u New Yorku

Još samo da prođe korona i da se sljedeća manifestacija održi u kompletnom programu. Vođene degustacije, predavanja stručnjaka i na kraju druženje uz peku i dobru kapljicu u Maškovića hanu.

Rezultate ocjenjivanja V. manifestacije mladih maslinovih ulja pogledajte u dokumentu ispod teksta.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Danijela Lalin Dalma Oleum V. Manifestacija mladih maslinovih ulja Maškovića han Šampion Opg Lalin NYIOOC New York


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]