Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Tomislav Jedličko
  • 27.06.2018. 07:30

Svaštarenje je sve teže, zahvaljujući EU novcima OPG Jedličko orijentirat će se na lijesku i šljive

Iako trenutačno proizvode svega po malo baveći se voćarstvom, vinogradarstvom, povrćarstvom, svinjogojstvom, pčelarstvom i proizvodnjom jaja, OPG Tomislava Jedlička iz Cernika planira se ozbiljnije posvetiti voćarskoj proizvodnji, zahvaljujući bespovratnom novcu Europske unije koji su ostvarili kroz mjeru 6.3.1 Programa ruralnog razvoja.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 2.637
  • 241
  • 0

Kada sam ulazio u lijepo uređeno dvorište povezano s uzornim vrtom punim raznovrsnog povrća Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Tomislava Jedlička, odmah mi je bilo jasno da se radi o vrijednim ljudima koji s puno rada, truda i smisla za lijepo uređuju svoju okućnicu, ali i sve druge svoje poljoprivredne površine.

"Sa suprugom Ivankom i četvero djece: sinom Matejom, te kćerima Klarom, Barbarom i Martinom, a pomaže nam i mama Slavica, za sada živimo od tog našeg svaštarenja. Nije lako, svakodnevno je puno posla na raznim stranama, svaka ta proizvodnja zahtijeva vrijeme i brigu, mora se puno raditi, ali eto, preživljavamo“, priča nam Tomislav dok ispijamo domaći sok koji je pripremila njegova supruga.

Ne kuka naš domaćin, dobro je raspoložen, već samo govori ono što je realno. A budući da se od malih nogu zaljubio u poljoprivredu i život na selu, lakše podnosi te napore i neizvjesnosti. .

Ladinac pravi raj na zemlji

Poput većine Cerničana, obitelj Jedličko ima manje nasade vinograda i voćnjaka"Imamo dva vinograda s ukupno 900 trsova. I to mi je ljubav iz djetinjstva. U jednom je nasad tristotinjak trsova crne sorte frankovke, a u drugom oko 600 trsova graševine. U voćnjaku imamo oko 120 stabala šljiva, to je jedna stara sorta mi ju zovemo ćopkalica ili tikvica, vrlo je ukusna i aromatična, odlična za rakiju. Jedina mana joj je što je sitna, pa ju je teže kupiti. U voćnjaku imamo i druge vrste voća, među kojim je većina starih sorata: jabuke, kruške, trešnje, breskve, kupine, ribiz, uglavnom za svoje potrebe“, govori Tomislav dok me zajedno s kćerkicom Barbarom provodi po gospodarstvu.

Ove su godine prvi put posadili i batat

Glavnina voćnjaka i vinograda su im na prekrasnoj lokaciji Ladinac gdje drže većinu od šezdesetak pčelinjih zajednica. Kažem mu da mi se jako sviđa taj kutak, pravi raj na zemlji okružen sa svih strana šumama, na što Tomislav dodaje da je tu zemlju kupio upravo zbog pčelarstva. Bila je to državna zemlja zapuštena, ustvari velika šikara koju je iskrčio i priveo kulturi. Sada je to imanje kojim se ponosi. Nažalost, ističe, po okolnim brežuljcima bogomdanim za voćarstvo i vinogradarstvo sada je puno zapuštenih površina.

Prvi put posadili batat

"Pčelarstvom sam se počeo baviti uz oca već s 12 godina. Sada imamo 60 pčelinjih zajednica. Ova sezona je bila dobra, puno bolja nego prošle dvije, najbolje je medio bagrem, ali med još nismo uspojeli vrcati, jer smo imali puno posla. Ove godine na nagovor prijatelja po prvi put smo posadili veću površinu batata i to čak na 1,3 hektara što nam je oduzelo puno vremena baš u vrijeme kada smo trebali vrcati. Batat smo sadili na tri parcele, na foliji, redovito ga navodnjavamo, nadamo se da će uspjeti, imamo osigurano tržište, pa ćemo vidjeti, hoćemo li slijedeće proširiti površinu pod tom, za nas novom kulturom“, kaže Tomislav.

Tih 15 tisuća eura bespovratnog novca Europske unije našem malom obiteljskom gospodarstvu koje smo osnovali 2009. godine velika je odskočna daska. Nije to prevelik novac, ali ako se pametno uloži velika je pomoć.

Usput doznajem da na površini oko 2 hektara obitelj Jedličko uzgaja kukuruz i ječam, uglavnom za potrebe svoje stočarske proizvodnje. Drže četiri krmače pasmine landras i sedamdesetak kokoši nesilica. Tomislav kaže da je ovakvo svaštarenje sve teže, pa se njegovo gospodarstvo planira preorijentirati na voćarstvo koje bi sljedećih godina trebalo biti glavna proizvodnja.

"Na svu sreću prošli smo na natječu za mjeru 6.3.1. Programa ruralnog razvoja i tih 15 tisuća eura bespovratnog novca Europske unije našem malom obiteljskom gospodarstvu koje smo osnovali 2009. godine velika je odskočna daska. Prema programu tim novcem financirat ćemo sadnju 2 hektara lijeske i jedan hektar šljiva – nabavu sadnica, ograde i traktorski malčer, a financirat ćemo i dio troškova uređenja zemljišta koje smo kupili za jesensku sadnju. Nije to prevelik novac, ali ako se pametno uloži velika je pomoć.“

Žele i dalje širiti voćnjake

Naš sugovornik kaže da bi se rado i kasnije natjecao za sredstva neke od mjera Programa ruralnog razvoja jer planira širiti površine pod nasadima šljiva, a želja mu je i izgradnja destilerije. Tomislav je jedan od aktivnijih članova Udruge vinogradara i voćara Cernik, obavlja dužnost blagajnika, koja okuplja šezdesetak članova i koja se u tom dijelu zapadne Slavonije ističe mnogobrojnim aktivnostima.  

Na prekrasnoj lokaciji Ladinac drže većinu od šezdesetak pčelinjih zajednica

"Naša udruga ima svoj voćnjak sa starim i novim sortama jabuka, krušaka i drugog voća, imamo nekoliko zajedničkih  priključaka: atomizer, podrivač s deponatorom za gnojivo, drobilicu za granje, imamo odličan prostor za rad i sastajanje u bivšoj konobi, a sada u suradnji s Općinom Cernik planiramo osposobiti prostor bivše kooperacije za preradu voća: sušenje, preradu u sokove i slično“, kaže Tomislav. Podsjeća i na uspješnu manifestaciju razmjene starih sorti povrća, plemki starih sorti voća i šumskih voćkarica po čemu njihova udruga i Općina Cernik postaju prepopoznatljivi.

Svim tim aktivnostima i čestim edukacijama nastoje privući više mladih i pomoći im. Jer, kako tvrdi, cernički kraj ima tradiciju u vinogradarstvu i voćarstvu, odlične zemljišne i klimatske uvjete i trebalo bi to bolje iskoristiti.   


Povezane biljne vrste

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Batat

Batat

Sinonim: Batato, slatki krumpir | Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Tomislav Jedličko Ruralni razvoj Cernik Lijeska Šljive Batat


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]