Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalifornijska štitasta uš
  • 24.02.2016. 12:30

Suzbiti prezimljujuću populaciju štetnika

Kalifornijska štitasta uš postaje ozbiljan ekonomski i karantenski problem, upozorava mr. sc. Milorad Šubić, dipl. inž. agronomije, rukovoditelj Poljoprivredne savjetodavne službe, Podružnica Međimurske županije, u jednom od posljednjih brojeva Gospodarskog lista.

Foto: Gospodarski list i Vjeko Hudolin
  • 2.068
  • 227
  • 0

Ovih dana, kada to dozvole vremenske prilike, voćari uz ostale poslove (rezidba, sadnja, gnojidba) obavljaju i preventivna prskanja voćnjaka zaštitnim sredstvima. To je obavezna i uobičajena mjera kojom se suzbijaju mnogi uzročnici bolesti i štetnici. Jedno od najvažnijih je plavo prskanje, osobito u zaštiti koštičavog voća, ali i prskanje protiv štetnika koji prezimljuju na stablima voćaka. A kada je riječ o štetnicima, neki voćari u Slavoniji tuže se na sve veće probleme sa kalifornijskom štitastom uši, opasnim štetnikom koji im posljednjih posljednjih godina čini sve veće probleme.

Kalifornijska štitasta uš sve češće posjećuje voćnjake

Na taj problem upozorava nas dipl. inž. voćarstva Branko Branković iz Kruševice u Brodsko-posavskoj županiji, vlasnik 18 hektara nasada pod jabukama. "Prošle godine je u mnogim nasadima jabuka kalifornijska štitasta uš doživjela pravu ekspanziju čemu su vjerojatno pogodovale vremenske prilike povoljne za njihov razvoj, a ponajviše zabrana korištenja pojedinih efikasnih insekticida koji su uspješno suzbijali tog štetnika. Kalifornijska štitasta uš bila je prisutna u voćnjacima i ranijih godina, najviše na jabukama ali i nekim drugim voćnim vrstama, ali u majnoj mjeri, pa vjerujem da mnogo voćari još nisu svjesni opasnosti od tog štetnika koji može načiniti velike štete u voćnjaku", kaže Branković sugerirajući da se zaštita i suzbijanje trebaju provoditi prema savjetima stručnjaka.

Ozbiljan ekonomski i karantenski problem

A da je kalifornijska štitasta uš uistinu ozbiljan ekonomski i karantenski problem upozorava mr.sc. Milorad Šubić, rukovoditelj Poljoprivredne savjetodavne službe, Podružnica Međimurske županije, u jednom od posljednjih brojeva Gospodarskog lista. O tom štetniku će, kaže, opširnije govoriti i na 11. znanstveno-stručnom savjetovanju hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem koje će se op 3. do 5. ožujka održavati u Belom Manastiru.

"Zbog globalnog zatopljenja i klimatskih promjena, postavljanja mreža protiv tuče i povlačenja s tržišta tijekom razdoblja 2001.-2009. nekad vrlo učinkovitih pripravaka za suzbijanje štitastih uši u voćarstvu (npr. paration, kvinalfos i metidation u kombinaciji sa mineralnim uljem, endosulfan, diazinon) kalifornijska štitasta uš nakon 2010. ponovno postaje ozbiljan ekonomski i karantenski problem. Sukladno europskoj direktivi 2006/91/ EC za kontrolu kalifornijske štitaste uši u našoj je zemlji još 27. siječnja 2009. stupio na snagu “Pravilnik o mjerama za sprječavanje širenja i suzbijanja kalifornijske štitaste uši - Quadraspidiotus perniciosus Comst."

Obvezno suzbijanje kalifornijske štitaste uši

(NN 17/09.), kojim je propisano da posjednik bilja ili bilo koja druga osoba koja uoči simptome ili posumnja na pojavu kalifornijske štitaste uši, obvezan je o tome odmah izvijestiti fitosanitarnog ili šumarskoj inspektora, koji izvješćuje nadležnu upravu Ministarstva poljoprivrede. Nadležni inspektor uzima uzorak, šalje ga na determinaciju u Zavod za zaštitu bilja (pri HCPHS), pa ako se potvrdi zaraza, određuju se granice zaraženog i sigurnosnog područja! U tim su područjima posjednici bilja obvezni provoditi odgovarajuće mjere radi suzbijanja kalifornijske štitaste uši. Prag štetnosti kalifornijske štitaste uši u komercijalnim nasadima je nula, odnosno prisutnost ovog nametnika nije dozvoljena jer se uši hrane i plodovima, pa je time spriječen izvoz jabuka u većinu europskih država!"

Ovaj stručnjak stiče da se kalifornijska štitasta uš najbrže širi na tržno popularnim sortama jabuka (npr. braeburn, cripps pink, novijih klonova sorte gala, jonagold, crveni delišes sa naglašenom crvenom bojom plodova) koje se uzgajaju na slabo bujnoj vegetativnoj podlozi M9.

Ograničen broj pripravaka

Savjetnik iz područja zaštite bilja mr.sc. Milorad Šubić kaže da kalifornijska štitasta uš prezimljava kao ličinka L1 ispod štitića na kori jabuke. Proljetnom aktivacijom vegetacije ličinke L1 i/ili L2 počinju ishranom i razvoje te se pred cvatnju pojavljuju krilati mužjaci, a 7-10 dana nakon toga i odrasle ženke spremne za kopulaciju. Vrlo je važno kvalitetno suzbiti prezimljujuću populaciju ovog štetnika!

"Broj pripravaka za kemijsko suzbijanje štitastih uši do 2014. u našoj je zemlji bio ograničen na: mineralno ulje (npr. Bijelo ulje, Svijetlo mineralno ulje EC) i dimetoat (npr. Rogor EC i sl.). Ali, dimetoat je sistemik te vrlo opasan i otrovan za oprašivače (pčele medarice), pa ga ne preporučujemo koristiti prije i tijekom cvatnje voćaka! Za suzbijanje štitastih uši na koštičavom voću u našoj je zemlji registriran acetamiprid (Mospilan SP). Brojna istraživanja pokazuju dobar postrani utjecaj djelatnih tvari klorpirifos-etil (Pyrinex ME 250) i fosmet (Imidan WG 50) na smanjenje populacije štitastih uši.

Važno je suzbiti prezimljujuću populaciju

Ako je kalifornijska štitasta uš prisutna u većem broju potrebno je u vrijeme bubrenja pupova na izdancima primijeniti mineralna ulja (često u kombinaciji s klorpirifos-etilom EC formulacije). U razvijenim zemljama okruženja umjesto mineralnog ulja preporučuje se insekticidno parafinsko ulje, koje bi se na našem tržištu trebalo pojaviti od 2016. sezone u pripravku Ovipron Top EC. Od jeseni 2015. godine na hrvatskom tržištu imamo novi dopušteni insekticid na osnovi piriproksifen-a (Pyxal EC) (u količini 0,3-0,5 lit./ha).

Može se primijeniti krajem zime na prezimljujuće stadije ili u vrijeme pojave i tijekom leta mužjaka (10-14 dana prije cvatnje) radi sprječavanja kopulacije. Ako se učinkovito suzbiju prezimljujući mužjaci, tada nema tko oploditi ženke pa se ne razvija naknadno (ljetno) potomstvo. Za suzbijanje naknadnih ili ljetnih populacija kalifornijske štitaste uši nakon cvatnje jabuka, u razvijenim zemljama okruženja protiv štitastih i krvave uši u voćarstvu preporučuje vrlo učinkoviti spirotetramat (Movento SC) (npr. u Austriji, Švicarskoj)", kaže mr. sc. Milorad Šubić.

Foto: Gospodarski list i Vjeko Hudolin


Tagovi

Prskanje voćnjaka Kalifornijska štitasta uš Milorad Šubić Gospodarskog lista Zavod za zaštitu bilja Prag štetnosti Braeburn Crveni delišes Ličinka Parafinsko ulje Krvave uši


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]