Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pakiranje i sortiranje
  • 19.06.2020. 13:30
  • Zagrebačka, Rakitovec

Stroj za sortiranje bobičastog voća rješava potrebe hrvatske proizvodnje

Vrijedan stroj kojega smo nabavili ohrabrio je proizvođače jagodičastog i bobičastog voća, u prvom redu borovnica, ali i brusnica da nastave s podizanjem novih nasada jer je riješio najveći problem - nemogućnost kvalitetnog pakiranja kojega su tražili veliki trgovački lanci, kaže Hrvoje Bunjevac.

Foto: Marinko Petković
  • 798
  • 69
  • 0

Distributivni centar za voće i povrće u Rakitovcu kod Velike Gorice nabavio je 1,6 milijuna kuna vrijedan stroj za sortiranje jagodičastog i bobičastog voća, a još lani nabavljena je i 800.000 kuna vrijedau liniju za pakiranje čiji promjer nije veći od pet centimetara, kazao je Hrvoje Bunjevac, direktor ovog županijskog Centra na predstavljanju rada novog stroja.

"Vrijedan stroj kojega smo nabavili ohrabrio je proizvođače voća, u prvom redu borovnica, ali i brusnica da nastave s podizanjem novih nasada jer je riješio njihov dosad najveći problem - nemogućnost kvalitetnog pakiranja kojega su tražili veliki trgovački lanci. S obzirom na kapacitet stroja, koji je 900 kilograma borovnica na sat, sada smo u poziciji da možemo zadovoljiti potrebe sortiranja i pakiranja gotovo kompletne hrvatske proizvodnje jagodičastog i bobičastog voća", kazao je Bunjevac.

Zagrebačka županija vodeća s 200 tona jagodičastog voća

S načinom rada novoga stroja upoznao se i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji je Distributivni centar obišao zajedno s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem. Novonabavljeni stroj, jedan od tri najbolja proizvođača na svijetu, voće može sortirati po veličini, boji i tvrdoći ploda.

Kožić je kazao da je najbolji način kako osnažiti hrvatsku poljoprivredu slušati potrebe naših poljoprivrednika. "Slušali smo ih kad smo gradili i opremali ovaj distributivni centar, slušali smo ih i kad smo sagradili prvu ULO hladnjaču u državi, vrijednu 27 milijuna kuna, a koja nije u vlasništvu trgovaca, a slušali smo ih i kada su rekli da im treba najmodernija linija za sortiranje i pakiranje jagodastog voća. I baš u jeku pandemije koronavirusa odlučili smo kupiti ovaj stroj", istaknuo je župan.

Kapacitet stroja je 900 kilograma borovnica na sat

Kako je dodao, kriza izazvana koronavirusom pokazala je koliko je domaća poljoprivreda važna i koliko je nužno proizvoditi za vlastite potrebe, a ne ovisiti o uvozu. "Sigurno mogu obećati da će poljoprivredni proizvođači i u budućnosti imati podršku Zagrebačke županije", poručio je.

U županiji se godišnje proizvede oko 200 tona jagodičastog i bobičastog voća, najviše borovnice, kojih je ukupno u Hrvatskoj 190 proizvođača, a 40 ha je pod borovnicama u Zagrebačkoj županiji, 30 ha u Sisačko-moslavačkoj itd.

Kako se čulo, prošle godine je posredstvom Distributivnog centra na tržište plasirano oko 40 tona borovnice, ove se godine očekuje plasman od 100 do 200 tona. Usluga pakiranja iznosi četiri i pol kune po kilogramu, bez  ambalaže.

Zadruga Frutura jamac je ujednačene kvalitete proizvoda

Josip Paurević, upravitelj nove zadruge 'Frutura', kazao je da se radi o mladim nasadima, koji sada daju kilogram borovnica po grmu, a već iduće bi se urod trebao i udvostručiti. U konačnici bi trebao doseći i četiri kilograma. Proizvođači borovnice s područja Zagrebačke, ali i susjednih županija prošle godine su se udružili u novu zadrugu, a trenutno ih je devet i borovnicu uzgajaju na ukupno 25 hektara.

Ističe da pojedinačno nitko od njih nije dovoljno velik da bi mogao konkurirati na tržištu. "Prihvatili smo poziv Županije, udružili se i sada našu kompletnu proizvodnju sortiramo i pakiramo u Distributivnom centru, logističkom centru iz kojega nam je puno jednostavnije funkcionirati i napredovati. Udruživanjem smo se unificirali i dobili ujednačenu kvalitetu proizvoda", napominje Paurević.

Distributivni centar može primiti i jabuke, marelice, mandarine, šljive, kruške... 

On uzgaja tri sorte borovnica u zagrebačkom naselju Botinec, ranu, srednju i kasnu, tako da ravnomjerno dolaze na tržište, koje je zatrpano uvoznim borovnicama u trgovačkim centrima. Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo kazao je da su obišli sve proizvođače ovog voća u županiji, a samo u Pisarovini ima 12 ha borovnica, tako da" znamo što imamo i kuda idemo". U toj je županiji 25 ha kupina od ukupno 100 ha u Hrvatskoj dok malina u zemlji imamo ukupno 80 ha, od čega najviše u Krapinsko-zagorskoj županiji.   


Fotoprilog


Tagovi

Jagodičasto voće Bobičasto voće Stroj za pakiranje Domaća proizvodnja Olakšan plasman Zadruga Frutura


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.