Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja trešanja
  • 29.07.2018. 12:00

Što uzrokuje pucanje plodova trešnje?

Plodovi trešanja mogu ispucati zbog različitih razloga. Evo nekoliko objašnjenja stručnjaka zašto se to događa.

Foto: Pixabay/minka2507
  • 975
  • 37
  • 1

Prema riječima savjetodavke Biljane Nikolić, na pucanje plodova trešnje utječe mnogo faktora. S jedne strane, to su osobine ploda, kao što su: krupnoća, anatomska građa pokožice, čvrstoća mesa, osobine kutikule, osmotska koncentracija soka ploda, faza razvoja ploda, a s druge strane, na pucanje plodova utječu faktori vanjske sredine: količina i trajanje padalina i temperatura.

Krupniji plodovi podložniji pucanju

Krupnoća ploda - smatra se da su krupniji plodovi osjetljiviji na pucanje od sitnijih. Također, plodovi sa stabala koja su više rodila manje pucaju, što se može objasniti time što su oni sitniji u usporedbi s plodovima sa stabala koja su dala niži prinos.

Čvrstoća mesa - generalno se smatra da su sorte trešnje s čvršćim mesom osjetljivije na pucanje ploda u odnosu na sorte s mekim mesom. Ustanovljena je značajna pozitivna korelacija između čvrstoće mesa i stupnja pucanja ploda. Međutim, postoje i mnoga odstupanja od tog pravila. Sorte regina, lapins, koje imaju čvrsto meso, manje su osjetljive na pucanje ploda, dok su sorte primavera i lionska rana, s mekim mesom, vrlo osjetljive na pucanje.

Osobine pokožice - na pucanje ploda utječu i neke osobine pokožice, poput elastičnosti, veličina stanica epidermisa. Sorte trešnje koje imaju izraženiju elastičnost pokožice su manje sklone pucanju ploda. Međutim, za sada ne postoje metode pomoću kojih bi se precizno mogla izmjeriti elastičnost pokožice. Ustanovljena je značajna pozitivna veza između veličine stanica epidermisa i stupnja pucanja ploda. Ona je bila najjača kod stanica koje se nalaze na vrhu ploda.

Pucanje ploda trešnje - uzroci i rješenja

Kutikula se nalazi na površini epidermisa pokožice i ima zaštitnu ulogu. Ona predstavlja barijeru koja spriječava ulazak vode u plod i gubitak vode iz ploda. Kutikula je izgrađena od kutina (90-99%) i voska (1-10%). Iako je udio voska u građi kutikule malen, on ima daleko veću ulogu kao barijera za ulazak i izlazak vode iz ploda. Utvrđeno je da su sorte trešnje s većom debljinom kutikule manje osjetljive na pucanje ploda.

Kutikularne frakture nastaju mjesec dana po zametanju ploda

Na pokožici plodova trešnje se javljaju sitne kutikularne frakture, nevidljive golim okom. Pretpostavlja se da su one glavna mjesta kroz koja voda ulazi u plod i odakle počinje pucanje pokožice. Te frakture se mogu javiti u ranoj fazi razvoja ploda, oko mjesec dana nakon zametanja. Visoka vlažnost zemljišta i zraka, kao i neredovna opskrbljenost stabala vodom potiču njihovo formiranje. Pojava i razvoj kutikularnih fraktura ovise od sorte i podloge. Te mikrofrakture stvaraju uvjete za pojavu truleži plodova trešnje nakon berbe.

Osmotski efekti manje krivi za pucanje

Osmotska koncentracija soka ploda (sadržaj topive suhe tvari), također utječe na pucanje plodova. Ukoliko je ona veća, pucanje je izraženije. Tu tvrdnju potkrepljuje i činjenica da je pucanje najizraženije na vrhu ploda, koji se odlikuje i najvećim sadržajem šećera. Međutim, navodi se da između sadržaja topive suhe tvari i pucanje ploda u većini slučajeva postoji slaba veza i smatra se da osmotski efekti imaju manju ulogu u pucanju ploda u odnosu na druge faktore.

Osjetljivost na pucanje 10-25 dana prije berbe

Faza razvoja ploda - u većini slučajeva pucanje se javlja pri kraju treće faze razvoja ploda (intenzivan rast i sazrijevanje). Kod pojedinih sorti pucanje se može javiti i ranije, na početku treće faze, dok su plodovi još zeleni (na primjer kod sorti van i lambert). U stručnoj literaturi se navodi da osjetljivost na pucanje počinje 10-25 dana prije berbe ovisno od sorte i povećava se do optimalnog datuma berbe. 

Ujutro najveća osjetljivost

Na pucanje plodova značajan utjecaj imaju količina i trajanje padalina i temperatura. Pucanje je direktno srazmjerno količini padalina i dužini trajanja vlaženja plodova. Povećanjem temperature u rasponu 10-40°C linearno se povećava pucanje plodova. Osjetljivost plodova na pucanje je najveća ujutro, kada je najveći turgor plodova, a značajno se smanjuje tijekom najtoplijeg dijela dana, ako je dan bez padalina. Visoke temperature u kombinaciji sa vjetrom i suhim zrakom utječu na smanjenje turgora plodova i tako smanjuju rizik od pucanja plodova. s druge strane, faktori koji utječu na smanjenje transpiracije, kao što su visoka relativna vlažnost zraka i tiho vrijeme, bez vjetra, povećavaju pojavu pucanja plodova.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Tagovi

Trešnja Plodovi Pucanje Zaštita Biljana Nikolić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]