Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ribiza
  • 06.11.2018. 07:30

Što je potrebno da biste posadili ribiz?

Bobice ribiza su pravi odabir ako nemate puno prostora. Možete posaditi crveni, crni ili bijeli ribiz i od njih pripremati razne slastice, džemove, sokove, želee ili sirupe.

Foto: Pixabay/music4life
  • 3.720
  • 89
  • 0

Ribiz je bobičasta voćna vrsta koja nije zahtjevna u pogledu uzgoja. Pripada rodu Ribes koji ima preko 150 vrsta, a vodi porijeklo iz sjevernih područja Europe i Azije. Na planinama još uvijek možemo pronaći divlje ribize. Plod je bobica koja raste u grozdu i može biti crveni Ribes rubrum, crni Ribes nigrum i bijela ribiz Ribes album. Biljka formira grm čije dimenzije ovise od sorte, uvjeta i načina uzgoja. Bobice ribize sadrže mnoštvo korisnih tvari i najbolje ih je koristiti u svježem stanju ili kao svježe iscjeđen sok. Od bobica se može pripremiti zimnica, razni sokovi, marmelade, džemovi, želei, kompoti, a koristi se u gastronomiji za pripremu slastica i umaka.

Sadnja ribiza

Za sadnju ribiza odabrati osunčano, ocjedito mjesto s dobrim provjetravanjem. Biljka ribizla ne podnosi stagniranje vode, birajte ocjedit teren. Također, ribiz ne podnosi ni uvale gdje se zadržava magla i hladan zrak. Grm ribiza je dugovječan, živi preko 20 godina, i zato je vrlo važno odabrati pogodno mjesto za sadnju.

Sadnice ribiza trebaju biti zdrave, bez simptoma oštećenja od insekata ili oboljenja. Nadzemni dio sadnice treba imati od 1 do 3 dobro formirana ljetorasta dužine od 20 do 30cm. Debljina ljetorasta u osnovi oko 1cm. Žile korijena da su zvjezdasto raspoređene. Dužina dobro razvijenih žila je oko 20cm.

Kada kupujete sadnice obratite pažnju da sadnice imaju potrebnu prateću dokumentaciju o sortnoj čistoći, fitosanitarno uvjerenje o zdravstvenom stanju.

Trikovi za uspješan razvoj ribiza

Sadnja ribiza se obavlja od jeseni do ranog proljeća. Saditi možemo čim opadne lišće u jesen. Sa sadnjom u proljeće uraniti zbog ranog kretanja vegetacije ribiza. Ukoliko sadite ribiz tijekom proljeća, obratite pažnju na vremenske uvjete, jer je ribizl osjetljiv na kolebanja temperature i pojavu mraza.

Prije sadnje potrebno je pripremiti sadnicu i iskopati sadne rupe. Sadnice pregledajte, odstranite sve polomljene i oštećene žile korijena i ljetoraste nadzemnog dijela. Žile korijena skratite na 10 do 15cm, a ako su već skraćene napravite novi rez. Pravljenje novog reza će potaknuti formiranje novih žila i granjanje korijena. Korijen sadnice se može osvježiti potapanjem u otopinu ilovače, kravlje balege i vode u odnosu 1:1:1 najmanje 1h.

Sadne rupe su dimenzija 40 x 40cm. U sadne rupe se dodaje organsko gnojivo, a korijen sadnice ne smije imati direktan kontakt s gnojidbom. Tehnika sadnje je ista kao kod sadnje drugih voćnih sadnica, a nakon što smo posadili sadnicu dobro zalijemo vodom. Dubina sadnje treba biti od 3 do 5cm dublja nego što je bila posađena sadnica u rasadniku.

Razmak sadnje i formiranje grma ribiza

Ribize se sade pojedinačno, a posađenim sadnicama treba dati prostor da  neometano rastu i razvijaju se. Najčešće se sade u pojedinačnim redovima, a od grmova ribize može se formirati vrlo dekorativna živa ograda.

Međuredni razmak je od 2,5 do 3m, dok je razmak u redu oko 1m. Na razmak utječe odabir sorte, parcele, uvjeti uzgoja i provođenja agrotehnike. Mlade sadnice je potrebno redovno okopavati i gnojiti. Tijekom sušnih godina osigurati zalijevanje biljaka. Ovisno od temperaturnih uvjeta norma zalijevanja se kreće i do 10l po jednoj biljci.

Posađene sadnice je tijekom ranog proljeća potrebno orezati, odnosno prikratiti. Ovaj zahvat će poboljšati razgranjavanje i formiranje grma ribiza. Ljetoraste prikratiti na 3 do 4 pupoljka. Tijekom druge godine odstraniti suvišne priraste koji zagušuju unutrašnjost grma i koji se preklapaju. Ljetoraste koje smo ostavili prikratiti.

Rezidba se prilagođava sorti ribiza i postoje određene različitosti u rezidbi. Te različitosti se prije svega odnose na dužinu rodnih grana koja varira od 5 do 20cm, a to utječe na intenzitet rezidbe. Glavni cilj rezidbe je da se stvori veza između vegetativnog rasta i formiranja rodnih grančica.

U trećoj godini očekujemo prvi urod ribiza koji se kreće oko 1kg po grmu.

Sljedećih godina iz grma se uklanjaju stare grane kako bi potaknuli formiranje novih mladica koje će donijeti urod.

Osim sadnje ribiza u grmolikoj formi ribiz se može uzgajati i kao stablašica. Tada se sadnica dobiva kalemljenjem željene sorte na zlatni ribiz koja ne formira grm.


Povezana biljna vrsta

Ribiz crveni

Ribiz crveni

Sinonim: Crvena ribizla | Engleski naziv: Red currant | Latinski naziv: Ribes rubrum L.

Ribiz je rod višegodišnjih grmolikih biljaka iz porodice kamenika (Grossulariaceae). Grm je uspravan, doseže do 2 m visine i može živjeti i roditi 20 godina i dulje. Razvija... Više [+]

Tagovi

Ribiz crveni Ribiz Uzgoj ribiza Crveni ribiz Crni ribiz Bijeli ribiz Sadnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.