Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istarsko maslinovo ulje
  • 10.10.2015. 09:45

Što je Istarsko maslinovo ulje?

Istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje mora poštivati propisani sustav slijedivosti od uzgoja, berbe i prerade ploda maslina. Slijedi evidencija prerade, skladištenje ulja čija kvaliteta mora biti sukladna specifikaciji.

Foto: depositphotos.com, surkovdimitri
  • 353
  • 12
  • 0

O specifikaciji Istarskog maslinovog ulja Franko Raguž veli: "Istarsko maslinovo ulje se proizvodi od plodova masline uzgojenih u maslinicima na području Istre, što uključuje geografsko područje Istarske županije i dio Primorsko goranske (Liburnija). Ulje proizvedeno samo od jedne sorte mora sadržavati najmanje 80% navedene sorte." Sortiment se, veli Raguž, uglavnom odnosi na domaće sorte, ali dozvoljene su i ostale introducirane.

"EU maslinicima su pojedinačno ili u različitim omjerima zastupljene najmanje u 80% udjelu slijedeće sorte maslina: istarska belica, buža, karbonaca, črnica, žižolera, rošinjola, puntoža, leccino, frantoio, moraiolo, pendolino i picholine. U maslinicima poljoprivrednih gospodarstava koja uzgajaju masline za proizvodnju Istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja mogu biti zastupljene i sorte koje nisu navedene u ovoj specifikaciji, ali do najviše 20% udjela", stoji u specifikaciji zaštite izvornosti istarskog maslinovog ulja.

Nadalje istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje mora poštivati propisani sustav slijedivosti od uzgoja, berbe i prerade ploda maslina. Slijedi evidencija prerade, skladištenje ulja čija kvaliteta mora biti sukladna specifikaciji. Potom evidencija ambalažiranja i etiketiranja u ovlaštenoj punionici. Sve spomenute radnje moraju biti odrađene na spomenutom geografskom području.

Županija pomaže svima do markice izvornosti

Kako se i u ovom slučaju radi o moru papirologije, svaki proizvođač koji želi ishoditi markicu s oznakom izvornosti mora za početak ispuniti čak 12 dokumenata. Počinje se sa zahtjevom Klasteru za uvrštenje u sustav nadzora i zahtjevom za certifikaciju proizvoda tvrtki Biotechnicon koja sklapa pojedinačni ugovor sa svakim proizvođačem odmah kontrolirajući sve parametre u specifikaciji.

Istarska županija preko Klastera pomaže u pokrivanju dijela troškova ovih hitnih kontrola i terenskih izlazaka Biotechniconovih stručnjaka, kao i tiskanje markica, koje će se lijepiti preko čepa boce s prethodno pregledanim i odobrenim uljem.

Autor: Branka Žužić, Foto: depositphotos.com, surkovdimitri


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Franko Raguž Istarska županija Istarska belica Buža Karbonara Črnica Žižolera Rošinjola Puntoža Moraiolo Djevičansko ulje Skladištenje ulja Evidencija prerade Markica izvornosti

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]