Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 23.09.2014. 10:00
  • Karlovačka

Spriječite selidbu glodavaca u zatvorene prostore!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 138
  • 3
  • 0

Dolaskom hladnijih dana, štetni glodavci (kućni miš, crni i sivi štakor) sele se sa poljoprivrednih površina u zatvorene prostore, gdje traže sklonište i hranu tijekom zime. U skladištima žitarica, hrane se zrnjem kojeg zagađuju slinom, dlakom, urinom i izmetom, a prenosioci su i uzročnika bolesti životinja i čovjeka (mišja groznica, salmonela, trihineloza).

Kako bi spriječili i onemogućili njihov ulazak u objekte, mogu se postaviti guste mreže na otvore, prozore i vrata. Kada uđu u skladišni prostor, osim rodenticidima glodavci se mogu suzbiti postavljanjem mehaničkih lovki, klopki, ljepila (Biotoll, Raticol, No Rat, Top-fix) ili ljepljivih traka (Prison, Topi stop, Ecotrap rats plus, Ecotrap quadro).

Rodenticidi dozvoljenih kod nas za primjenu su sredstva na osnovi djelatne tvari bromadiolona, antikoagulanti koji djeluju već nakon jednokratnog uzimanja. Djeluju brže na glodavce, ali su znatno opasniji za otrovanje ljudi i domaćih životinja. Dozvoljeni su za primjenu u skladištima poljoprivrednih proizvoda i poljoprivrednim objektima, a neki se mogu koristiti u polju, u kanalizaciji ili podzemnim tunelima.

U skladištima poljoprivrednih proizvoda i poljoprivrednim objektima mogu se koristiti gotovi tvornički mamci u obliku peleta, blokova, žitni mamci, brašneni mamci trgovačkog naziva, Brodilon mamac, Brodilon pelete, Gardentop pelete*, Brodilon blok, Brodilon parafinski blokovi, Bromadiolon pelete, Rodexion kompleks*, Rodexion pelete*, Rodexion svježi mamci*, Suradiolon zrna*, Gardentop svježi mamci*, Gardentop blok*, Ratimor pelete*, Ratimor žitni mamac*, Ratimor meki mamac*, Terminator X žitni mamac*, Terminator X meki brašneni mamac* (* - dozvole su prestale važiti, a krajnji rok za maloprodaju i primjenu zaliha je 1.01.2015.).

Mamci ne smiju biti na dohvatu djeci, domaćih životinja i divljači. Rasuti mamci ne smiju se postavljati u skladištima poljoprivrednih proizvoda u kojima se roba nalazi u rasutom obliku (rinfuzi). Ako postoji opasnost od rasipanja poljoprivrednih prehrambenih proizvoda, mamci se moraju postaviti u zaštitnim kutijama. Postavljanje oko objekata dozvoljava se isključivo u zaštitnim kućicama. Mamce treba postavljati do prestanka uzimanja. Uginule glodavce treba uklanjati.

Za suzbijanje poljske i vodene voluharice u polju dozvoljeni su pripravci, Brodilon mamac, Brodilon pelete, Gardentop pelete*, Bromadiolon pelete, Rodexion kompleks*, Rodexion pelete*, Suradiolon zrna*, Ratimor pelete*, Ratimor žitni mamac*, Terminator X žitni mamac*.

Avio razbacivanje mamaka, kao i ostavljanje na površini tla na otvorenom nije dozvoljeno. Kod suzbijanja poljskih glodavaca mamci se postavljaju isključivo u aktivne rupe, nakon čega se rupe obavezno moraju zatrpati zemljom i zagaziti.

Za primjenu u kanalizaciji i podzemnim tunelima dozvoljeni su za primjenu Brodilon parafinski blokovi, slobodnim postavljanjem na za to predviđena mjesta ili ako ih nema, povezivanjem mamaka žicom.

Svi su rodenticidi vrlo otrovni za čovjeka i domaće životinje. Za njih nisu propisane tolerance, jer se ne smiju nalaziti u namirnicama niti u stočnoj hrani. Spriječiti treba onečišćenje uskladištenih proizvoda i bunara. Prilikom upotrebe treba se strogo pridržavati uputa proizvođača.

dr.sc. Mirna Ceranić e-mail: Mirna.Ceranic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner