Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šljiva
  • 01.04.2024. 15:00

Spremite se za napad šljivinih osica

Šljivine osice, crna i žuta, uveliko polažu jaja u otvorene cvjetove šljiva. Uskoro se očekuje jak napad ovog štetnika.

Foto: Bojan Kecman
  • 27.640
  • 1.394
  • 0

Crna šljivina osa, Hoplocampa minuta, i žuta, Hoplocampa flava, koriste toplo vrijeme i visoke temperature da polažu jaja u čašične listiće cvjetova.

Upravo su godine s višim temperaturama tijekom proljeća idealne za polaganje jaja i jači napad osica. Za sada nema naznaka da će temperature tijekom njihovog razvoja biti niže, kao što je bio slučaj prije dvije godine, kada je hladnije proljeće uzrokovalo slabiji napad štetnika. 

Prskati u precvjetavanju

Iskusni voćari znaju kada bi trebalo reagirati protiv osica, ali mnogi amateri misle da je dovoljno stabla tretirati bakrenim preparatima i da, poslije tog tretmana, nema potrebe za daljim prskanjima, što je pogrešno.

Ako se na tek zametnutom plodiću šljiva, nakon precvjetavanja, uoči crna točkica, to je znak da je osica ušla u plod. Tada je kasno i takvi plodovi će otpasti sa stabala.

Nemojte zakasniti s tretmanom

Dakle, ključni trenutak za prskanje je kada opadne 2/3 čašičnih listića, odnosno, u precvjetavanju. Ova godina će biti zahtjevna za voćare jer cvjetanje je počelo ranije i duže će trajati, upravo zbog viših temperatura ali, pošto je podloga kod šljiva najviše ringlov, cvjetanje je neujednačeno i na stablima ima još neotvorenih cvjetova.

Problem je što je većina cvjetova otvorena i zbog pčela se stabla ne bi smjela tretirati insekticidima.

Obratiti pažnju na izbor preparata

Što se tiče zaštite, na tržištu je sužen izbor insekticida za osice tako da bi bilo najbolje da se proizvođači posavjetuju sa stručnjacima za zaštitu voća.


Tagovi

Crna šljivina osa Žuta šljivina osa Prskanje šljiva Čašični listići Cvjetanje šljiva


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dolaze prvi plodovi 🥰🥒💚 uspješno se izborili s mrmcima 💪