Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada jagoda
  • 08.04.2018. 12:00

Spasili jagode od propadanja, proizvode zdravi prašak

Svake godine australska obitelj Schultz bacila bi ogromne količine jagoda. A onda su promijenili taktiku.

Foto: Facebook/LuvaBerry
  • 942
  • 79
  • 0

Mnogi proizvođači jagodičastog voća svake se godine susreću s problemom bacanja uroda, barem određene količine. Jagodičasto voće je lako pokvarljivo i ako se ne preradi u brzom roku, ono propada. 

U Australiji, u Queenslandu, Adrian i Amanda Schultz objavili su rat bacanju uroda tako što su njegov ostatak suhim zamrzavanjem pretvorili u prah, te stvorili brand LuvaBerry, a to se pokazalo vrlo uspješnim. Tim više što za prah od jagode nema određenog roka za slanje u supermarkete, piše Freshplaza

"Svake godine smo poklanjali jagode prijateljima koji nisu mogli vjerovati da ćemo ostatke jagoda baciti. Kao naturopat i netko tko brine o zdravlju i voli jagode, mislila sam da bismo mogli napraviti prirodan okus i boju za ljude koji će ih rado koristiti. Tako smo u listopadu 2017 započeli s proizvodnjom praška od jagoda koji se konzumira kao takav ili se koristi za proizvodnju zdravih grickalica", priča Amanda Schultz. 

Osušene jagode koriste se cijele godine

Jagode prolaze proces suhog zamrzavanja nakon čega se prerađuju u prah i zdrave grickalice te distribuiraju u trgovine. 

Obitelj Schultz uzgaja jagode na 8,5 hektara zemlje gdje raste oko 200.000 biljaka i to sorte Rubygem te američkih sorti Festival i Splendor. Sezona jagoda traje od maja do oktorba, a osušene jagode - cijele godine. 

Odlično za sportaše, planinare...

"Industrija jagoda ima problem tijekom berbe zbog prekomjernog opskrbljivanja iz raznih razloga. Zato se često susrećemo s odbijanjem manjeg i "ružnijeg" voća zbog čega je tržište ograničeno. No, prah nam daje alternativu", priča Schultz pojasnivši kako je ovaj prah posebno popularan kod planinara, sportaša i avanturista. 

"Kada idete na putovanje, kampiranje ili planinarenje, nezgodno je ponijeti pokvarljivo svježe voće. Naš ukusni prah i grickalice pružaju alternativu. Jedna žlica praha od 25 grama jednaka je 250 grama svježih jagoda", pojašnjava Schultz. 

Većinu proizvoda prodaju putem svoje Facebook stranice i Facebook grupe protiv bacanja hrane. 


Tagovi

Prerada jagoda Suho zamrzavanje Uzgoj jagoda Ružno voće LuvaBerry Amanda Schultz Prah od jagoda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]