Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solitarne pčele
  • 22.05.2022. 16:30
  • Požeško-slavonska, Požega

Solitarne pčele u voćnjaku Ive Pavića - njegov zadatak je pripremiti trstiku

Za razliku od medarica one izlaze pri temperaturi od 8°C što je prednost za voćare jer se oprašivanje događa ranije pa mraz ne može nanijeti toliku štetu.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 586
  • 28
  • 0

Zbog toga što podnose niže temperature od medarica i ranije počinju s letom solitarne pčele iznimno su korisne u voćnjacima.

Njihovu nastambu ekipa Poljoprivredne televizije pronašla je u nasadu voća Ive Pavića iz Požege. "Njih u narodu zovu i samice jer su svaka individua za sebe, nisu pčele iz košnice koje idu u društvima", pojasnio je.

Za razliku od medarica one izlaze pri temperaturi od 8°C što je prednost za voćare jer se oprašivanje događa ranije pa mraz ne može nanijeti toliku štetu.

"S obzirom na vremenske prilike one nisu toliko osjetljive. Mogu kretati kod nižih temperatura i ne smeta im ako ima malo vjetra, a znanost kaže da mogu zamijeniti 50 domaćih pčela", istaknuo je Pavić.

Njegova obitelj ove pčele u voćnjaku ima od samog početka stoga je Ivi teško procijeniti kakav bi urod bio bez njih.

"Primijetio sam da su ove godine već oko 10. veljače bile u punim rojevima", kazao je rekavši da one ne žive u košnicama nego u tunelastim nastambama za koje je pogodna trska unutar koje nastaje njihov podmladak.

"Odlažu jajašca i blatom zatrpaju da se ono može razviti i da ga zaštite. Kada se ličinka izlegne ona probija tu barikadu i izlazi van", opisuje Pavić.

Njegova je briga, kaže, pripremiti trstike, a ove godine je to bio problem jer ju je led u požeškom kraju lani uništio. "Dužina trske treba biti oko 15 cm i promjer od 5 do 10 mm", pojasnio je.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Ivo Pavić Voćnjak Oprašivanje Solitarne pčele


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner