Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grupe solidarne razmjene
  • 06.05.2014. 11:00

Solidarna razmjena spojila zelenu i plavu Hrvatsku

Grupe solidarne razmjene omogućuju potrošačima da direktno nabave hranu od OPG-a i tako izbjegnu posrednike poput trgovačkih lanaca, prekupaca i trgovaca te svježu, ekološki uzgojenu hranu direktno stave na stol

Foto: depositphotos.com, orelphoto
  • 411
  • 35
  • 0

Gotovo polovica hrane u Hrvatsku se uvozi iz dalekih destinacija sa drugog kraja svijeta, dok se lokalni proizvođači bore za opstanak, navodi Deutsche Welle. Samo prošle godine u Hrvatskoj je zatvoreno 3.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a). No, situacija nije uvijek bila takva, prisjećaju se sa sjetom proizvođači.

"Za vrijeme socijalizma Hrvatska je izvozila sjeme za cijeli SSSR, a danas imamo problema prodati tonu ekološki uzgojenih jabuka koje rastu nedaleko Osijeka", kaže Mario Miličević iz Komletinaca, koji se nakon školovanja u Zagrebu odlučio vratiti na pradjedovo imanje i živjeti od zemlje. Miličević je inače predsjednik udruge Ospera (Osječki permakulturni aktivisti) i volonterski koordinator Grupe solidarne razmjene (GSR) koja članovima omogućava da direktno nabavljaju hranu od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) i tako izbjegnu posrednike poput trgovačkih lanaca, prekupaca i trgovaca te svježu, ekološki uzgojenu hranu direktno stavi na stol potrošača nedolako od mjesta na kojem je hrana proizvedena. No, nije riječ o samo pukoj proizvodnji hrane jer se proizvođači i potrošači vode snažnim etičkim načelima u koja spada i socijalna dimenzija te solidarna povezanost između proizvođača i potrošača.

Solidarna razmjena robe spojila zelenu i plavu Hrvatsku

Alma Mihaljević, vlasnica OPG-a Mihaljević kaže da ju je GSR spasio od propasti. "Jabuke prve klase su zbog velike kiše propale, mogla sam samo od njih napraviti sok, ali nisam imala novaca za isprešat ih. Članovi su uplatili unaprijed po četiri pakovanja soka i s tim novcem sam financirala proizvodnju soka, nakon takvog iskustva nije teško vidjeti koje su prednosti GSR-a. Solidarnost između onoga koji proizvodi i onoga koji koristi proizvode ide u oba smjera i samo na taj način sustav može funkcionirati", navodi Alma za Deutsche Welle te naglašava suradnju sa drugim OPG-ima u Hrvatskoj. "Ja proizvodim samo jabuke, ali limun koji raste u drugoj klimi mi je neophodan zbog oksidacije. Mijenjamo limun iz Dubrovnika za jabuke iz Slavonije i tako spajamo zelenu i plavu Hrvatsku i pomažemo se međusobno. Točno znam tko je taj limun uzgojio i da je iz ekološkog uzgoja, tako da i moj proizvod ne gubi na kvaliteti", ističe prednosti robne razmjene Alma.

Domaća hrana umjesto hrane iz uvoza

Hrana koju proizvode je ekološka, ali nije skupa poput one koja se prodaje u specijaliziranim prodavaonicama, upravo suprotno, zbog manjih troškova prijevoza, cijene su pristupačne svima. Jedan manji OPG može hraniti dvadesetak obitelji, no zbog raznovrsnosti proizvodnje potrebno ih je nekoliko, tako da pet OPG-ova može prehraniti stotinjak obitelji, to je otprilike omjer koji je potreban za uspješno funkcioniranje jedne grupe solidarne razmjene. GSR-ovi već postoje u drugim djelovima Hrvatske, pa se sada radi i na razmjeni robe koja ne uspijeva u Slavoniji. Slanutak, leća, citronsko voće, smokve, sve je to dostopno iz domaćeg uzgoja, umjesto iz uvoza.

Kupci pomažu u proizvodnji hrane

Proizvođači se potiču da se na sastancima grupe nađu sa potrošačima, da im otvoreno objasne sve od načina proizvodnje, svojeg ekonomskog stanja do načina formiranja cijene. U takvom odnosu se razvija povjerenje i nestaje sumnja i strah. Kupci su dobrodošli pomoći pri proizvodnji hrane, berbi ili radovima u polju, što urbanoj populaciji može biti dobar aktivni odmor na kojem mogu biti za svoj rad plaćeni proizvodima iz uzgoja.

Tako se produbljuju veze između proizvođača i kupca i zapravo vremenom je moguće uspostaviti sasvim drugačili odnos koji nije temeljen na čistoj ekonomiji već na povjerenju. Jesti hranu koju je proizveo netko koga poznajete i u uvjetima koji su vam poznati sasvim je drugačije od kupovanja iz zamrzivača u supermarketu.

Banka vremena

S druge strane to utiče i na sigurnost prodaje, proizvođači lakše mogu planirati što će saditi i koliko će hrane proizvesti. Udruga Ospera je pokrenula i banku vremena koja još ne funkcionira u potpunosti, ali tek su na početku. Riječ je o razmjeni vještina i rada koje ljudi trebaju, pa je tako kopanje vrta moguće razmjeniti za popravak kompjutera, ili branje jabuka za poduku iz engleskog jezika. Na taj način lokalni pomažu lokanima i osnažuju zajednicu i razvijaju solidarnost

"Osječko-baranjska županija je prva u Hrvatskoj po broju javnih dražbi na kojima se prodaju obiteljska gospodarstva, dok jedemo hranu iz Argentine", kaže Mario koji ne dvoji da je budućnost u samodrživoj proizvodnji hrane u lokalnoj zajednici, a ne uvozu s drugih kontinenata.

Nepolitički angažman za promjenu društva

Trenutno im je najveći problem šuma teško prohodnih zakona i propisa kroz koje se moraju probijati jer odbijaju raditi bilo što što nije u skladu sa svim regulativama. U startu se svim novim članovima objasni da nikakva siva ekonomija ne dolazi u obzir i sve mora biti transparentno i pošteno. Još fali da se posloži nekoliko stvari da iz svojevrsnog pokreta prerastu u masovni trend, a tu se nadaju i pomoći lokalnih vlasti.

Izvor: Deutsche Welle, Foto: depositphotos.com, orelphoto2


Povezane biljne vrste

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Limun

Limun

Sinonim: - | Engleski naziv: Lemon | Latinski naziv: Citrus limon L.

Limun je lijepa i vrlo dekorativna zimzelena biljka koja naraste od 3 - 6 m visine, sa sjajnim listovima, bijelim cvjetovima jakog mirisa i osvježavajućim plodovima. U... Više [+]

Tagovi

Uvoz Jabuka Limun Mario Miličević GSR Udruga Ospera Alma Mihaljević OPG Ekološko Proizvodnja hrane Lokalno


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pozdrav s najvišeg virskog vrha Barbenjaka, 116 mnv + 1 metar suhozida ;)
S jedne strane pogled na Pag i Velebit, a s druge na Ist, Molat, Sestrunj.