Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni šipak
  • 11.06.2020. 18:00

Sočan i sladak: Crni šipak uskoro na europskom tržištu

Plodovi su mu srednje krupni, slični kao i kod ostalih sorti. Prepoznatljiv je po crnoj koži koja kada sazri postigne tamno ljubičastu boju. Iznutra je potpuno crven, a ističe se i svojom sočnošću, sitnim sjemenkama i jako slatkim okusom.

Foto: Facebook/ Fertviher
  • 840
  • 47
  • 0

Kupci će uskoro imati priliku uživati u slatkom, crnom šipku. Sorta R36, koja je dobila komercijalno ime Black Candy (crni bombon, op.a.), bit će u Španjolskoj registrirana kao zaštićena, piše Fresh Plaza

Još od 2005. godine poljoprivredni proizvođači tragaju za novim sortama nara primjenom metode križanja i hibridizacije, a ova vrsta  je prvi put dobivena prije 5 godina. Privukla je pozornost uzgajivača osebujnom bojom i jako slatkim okusom.

"Plodovi su mu srednje krupni, slični kao i kod ostalih. Prepoznatljiv je po crnoj kori koja kada sazri postigne tamno ljubičastu boju. Iznutra je potpuno crven, a ističe se i svojom sočnošću, sitnim sjemenkama i jako slatkim okusom", rekao je njegov proizvođač iz Fertvihera.

Plasiranje samo na određena tržišta

"Od prve objave na društvenim mrežama primili smo mnogo poziva i za njega postoji veliko zanimanje. Trenutno ćemo ga samo mi prodavati, a u budućnosti želimo postići ekskluzivni dogovor s prodavačem dobro pozicioniranog i priznatog brenda koji je usmjeren na tržište premium voća. Naravno, morat će imati zaštićenu oznaku kao i tržišni naziv, Black Candy“, pojašnjava uzgajivač.

Osim kao svježe voće, iz Fertvihera vjeruju da bi ova sorta mogla imati veliki potencijal u industriji sokova, čajeva, ali i kozmetike. Kako pojašnjavaju, čekaju još neke studije koje se provode i koje bi trebale potvrditi kako crno voće ima jedinstvene hranjive sastojke zbog kojih se izdvaja od svih ostalih.

Pored Black Candyja, Fertviher uzgaja i prodaje crveni šipak Supreme, koja je također jako tražena u Španjolskoj. "Iako smo uspjeli dobiti brojne zanimljive sorte, baš kao i naši partneri u sektoru, vjerujemo da nije potrebno zasićivanje tržišta i da se trebamo fokusirati samo na one koje pružaju nove karakteristike", poručuje proizvođač.


Tagovi

Crni šipak Black Candy Zaštićeno Križanje Sorte Fertviher Crni nar


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]