• Crni šipak
  • 11.06.2020. 18:00

Sočan i sladak: Crni šipak uskoro na europskom tržištu

Plodovi su mu srednje krupni, slični kao i kod ostalih sorti. Prepoznatljiv je po crnoj koži koja kada sazri postigne tamno ljubičastu boju. Iznutra je potpuno crven, a ističe se i svojom sočnošću, sitnim sjemenkama i jako slatkim okusom.

Foto: Facebook/ Fertviher
  • 230
  • 42
  • 0

Kupci će uskoro imati priliku uživati u slatkom, crnom šipku. Sorta R36, koja je dobila komercijalno ime Black Candy (crni bombon, op.a.), bit će u Španjolskoj registrirana kao zaštićena, piše Fresh Plaza

Još od 2005. godine poljoprivredni proizvođači tragaju za novim sortama nara primjenom metode križanja i hibridizacije, a ova vrsta  je prvi put dobivena prije 5 godina. Privukla je pozornost uzgajivača osebujnom bojom i jako slatkim okusom.

"Plodovi su mu srednje krupni, slični kao i kod ostalih. Prepoznatljiv je po crnoj kori koja kada sazri postigne tamno ljubičastu boju. Iznutra je potpuno crven, a ističe se i svojom sočnošću, sitnim sjemenkama i jako slatkim okusom", rekao je njegov proizvođač iz Fertvihera.

Plasiranje samo na određena tržišta

"Od prve objave na društvenim mrežama primili smo mnogo poziva i za njega postoji veliko zanimanje. Trenutno ćemo ga samo mi prodavati, a u budućnosti želimo postići ekskluzivni dogovor s prodavačem dobro pozicioniranog i priznatog brenda koji je usmjeren na tržište premium voća. Naravno, morat će imati zaštićenu oznaku kao i tržišni naziv, Black Candy“, pojašnjava uzgajivač.

Osim kao svježe voće, iz Fertvihera vjeruju da bi ova sorta mogla imati veliki potencijal u industriji sokova, čajeva, ali i kozmetike. Kako pojašnjavaju, čekaju još neke studije koje se provode i koje bi trebale potvrditi kako crno voće ima jedinstvene hranjive sastojke zbog kojih se izdvaja od svih ostalih.

Pored Black Candyja, Fertviher uzgaja i prodaje crveni šipak Supreme, koja je također jako tražena u Španjolskoj. "Iako smo uspjeli dobiti brojne zanimljive sorte, baš kao i naši partneri u sektoru, vjerujemo da nije potrebno zasićivanje tržišta i da se trebamo fokusirati samo na one koje pružaju nove karakteristike", poručuje proizvođač.


Tagovi

Crni šipak Black Candy Zaštićeno Križanje Sorte Fertviher Crni nar


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Za ljubitelje brojeva ;)