Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplativost uzgoja smokve
  • 30.06.2014. 14:35

Smokva na uložena 2 vraća 30 eura!

Troškovi oko smokve su 15 kuna, a ona može dati i do 30 kilograma koji se proda po jedan euro. U maslinu ulažemo 65 kuna, a ima godina kada ona može dati samo jednu litru pa smo s njom na nuli.

  • 1.615
  • 161
  • 0

Bračni par iz Osijeka, Dragan i Ljiljana, proveli su posljednji dan ljetovanja u Zadarskoj županiji u berbi smokve petrovke na imanju Poljoprivredne zadruge MasVin. Poznata dalmatinska zadruga kojom upravlja Rade Bobanović, objavila je oglas u lokalnim dnevniku Zadarski list kako svatko može doći na imanje zadruge u Tinju i da za ubrani kilogram koji nose kući, plaćaju 7,50 kuna.

Ljiljana Kordić, Rade Bobanović i

Dragan Kordić na imanju PZ MasVin

"Na ljetovanju smo u Sv. Filipu i Jakovu. Uvijek kažem kad negdje dođem, ponašaj se globalno, a kupuj lokalno. U Zadarskom smo pročitali članak kako se ovdje u Tinju može uživati u prirodi i brati smokve. Ovo je prvi puta da ovdje u Dalmaciji idemo u berbu na ovaj način. U Slavoniji je to već postalo uobičajeno i tako se organiziraju berbe jabuka i skupljanje lješnjaka", kaže Dragan Kordić. Smokva je posljednja od tri dalmatinske gracije koja čeka svoju renesansu novog doba. Maslina i loza su je već doživjele. Umjesto razvoj, smokva je u jednom trenutku praktično dotaknula svoje dno.

Za kilogram ubranih smokava plaća se 7,5 kuna

Propadanjem malih vinograda, propadala su i pojedinačna stabla smokava u njima, plodovi gradskih stabala završavali su na podu nemilosrdno gaženi stopalima prolaznika. Tek mjestimice bi dolazile neke iskre koje su ukazivale na sjaj kakav samo smokva ima. Spomenimo samo Eugena Novakovića, o kojem smo nedavno pisali na našem portalu, a koji se izdigao svojim prerađevinama od smokava i koji kilogram svog smokvenjaka, okruglica, valjušaka prodaje po cijeni od astronomskih 300 kuna. Takvi primjeri su srećom spriječili da smokva padne u zaborav, a ekonomska računica mogla bi pomoći njen razvoj u ovo vrijeme recesije.

Dragan Kordić

Dugo se već šuška kako je smokva puno isplativija od popularne masline i loze, a sada tu ekonomsku matematiku demistificira Rade Bobanović. "Troškovi oko smokve su 15 kuna, a ona može dati i do 30 kilograma koji se proda po jedan euro. U maslinu ulažemo 65 kuna, a ima godina kada ona može dati samo jednu litru pa smo s njom na nuli. Kod loze smo lani uzimali grožđe s tri trsa za jednu butelju. Butelja se prodaje po trideset kuna, trošak jednog trsa jest šest kuna plus dodatni troškovi u podrumu, marketingu, distribuciji. Kada se sve ovo usporedi, vidi se da je smokva najisplativija kultura", objašnjava Rade Bobanović. Smokva zaslužuje da se izdigne na nivo koji zaslužuje. Omjer troškova i prihoda koje je iznio Bobanović je takav da se može samo sanjati. Međutim treba biti oprezan i zaboraviti na priče o bogatstvu preko noći. Na prvu zaradu treba čekati godinama i brinuti se o stablu dok dođe na pravi rod.


Tagovi

Dragan Kordić Smokve Eugen Novaković Smokvenjak Ispativost uzgoja Rade Bobanović MasVin Poljoprivredna zadruga Berba jabuka Skupljanje lješnjaka Berba smokva Omjer troškova


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.