Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Komilfa
  • 12.12.2017. 07:30

Složni bratići apsolutni šampioni maslinovih ulja

Bratići Mladen Koša i Mirko Mišura s obiteljima žive u Zagrebu, a maslinik su prije 13 godina podigli u 300 kilometara udaljenom Perušiću kod Benkovca. Na manifestaciji u Vodicama među 282 uzorka iz Istre, Dalmacije, BiH, Slovenije i Italije njihovo višesortno ulje osvojilo je 98,66 bodova i bratićima donijelo titulu apsolutnih šampiona

  • 1.356
  • 118
  • 0

Složna braća kuću grade, a bratići Mladen Koša (52) i Mirko Mišura (50) podignu još i maslinik. Ne bilo kakav već ogledni sa maslinama koje daju plodove za šampionsko ekstradjevičansko maslinovo ulje. “Znali smo da imamo kvalitetno ulje, ali titulu šampiona nismo očekivali”, povjerili su nam Mladen i Mirko, neposredno nakon što su se u Vodicama, na svečanosti proglašenja najboljih mladih ulja, okitili zlatnim medaljama i podigli veliku zlatnu amforu izrađenu od maslinovog drva.

Njihovo višesortno ulje od sorti krvavice i leccino, od ukupno 282 uzorka pristiglih iz cijele Dalmacije, Istre, Hrvatskog primorja, BiH, Slovenije i Italije na ovodišnje sedme po redu Dane mladih maslinovih ulja Dalmacije, najbolje je ocijenjeno i sa 98,66 bodova postalo apsolutni šampioni Manifestacije u Vodicama.

"Ludilo", kaže prezadovoljni Koša. On i bratić Mirko osim titule apsolutnih pobjednika manifestacije pobjednici su i u kategoriji višesortnih ulja. E, a da bi sve bilo zanimljivije bratići Mladen Koša i Mirko Mišura sa svojim obiteljima žive u Zagrebu, a maslinik imaju 300 kilometara dalje i to u Perušiću kod Benkovca. Rado ističu da su članovi udruge Zagrebački maslinarski institut koji okuplja maslinare iz metropole, a imaju maslinike na hrvatskim otocima i uz Jadransku obalu od Savudrije do Prevlake.

Od zezancije do maslinika

"Sve više volim dolaziti dolje. Najprije u maslinik, a onda u vikendicu", kaže Mladen Koša. On je fetivi Purger rođeni "Zagrebčanac", a evo kako je, uz svoj posao na Zagrebačkom velesajmu, postao i maslinar.

Cijelo su ljeto navodnjavali

"Sve je počelo kao u šali", govori Koša i pojašnjava kako su on i bratić Mirko Mišura, koji također živi i radi u Zagrebu, postali i ortaci. "Moj tetak i Mirkov otac Milivoj Mišura iz Podluga nam je jedne večeri, prije 13 godina, iz čiste zezancije rekao: Dečki, imam 8.000 metara zemlje u Perušiću. Eno vam je i radite što hoćete. Posadite masline", sugerirao je Milivoj. Nije dugo čekao odgovor: “Ma, znaš što tetak mi ćemo to i napraviti”, prepričava Mladen i pojašnjava kako su on i bratić Mirko ubrzo prionuli poslu i počeli podizati maslinik sa 200 stupi maslina, od čega 150 oblica, 43 krvavice i 7 leccina.

U međuvremenu su osnovali OPG Komilfa i još dokupili 1.500 metara četvornih te uz 50 maslina, posadili smokve i bajame.

Konkuriraju za sredstva iz fondova

"Na terenu su dvije kamene kućice, koje namjeravamo urediti kao i suhozid oko nasada", kaže Koša i otkriva da su već bili predali dokumentaciju za sredstva iz auropskih fondova za ruralni razvoj. Konkretno, za mjeru 6.1. za razvoj malih gospodartava što iznosi 15.000 eura i posebno za suhozid kao graditeljsku baštinu. "Nismo prošli na prvom natječaju na kojemu je konkuriralo čak 3.142 OPG-a. Javit ćemo se i na ovaj koji će uskoro biti raspisan", Osim toga javit će se i na natječaj za podmjeru 6.1. za uređenje suhozida i kamenih kuća.

“Kad uredimo kućice još više vremena ćemo provoditi na imanju. Pojesti feticu pršuta, popiti žmul vina, a dolazit će i gosti kušati naše ulje”, kaže Koša. U masliniku mu se ljeti pridružiti supruga Inga, kćer Hana kao i roditelji Nada i Ivan. Ujutro ili navečer u masliniku, a ostali dio dana, dok su bili na odmoru, na moru i uz more u Pirovcu, gdje imaju vikendicu.

"Od Perušića do Pirovca 24 kilometra. Isto kao od Dubrave do Sesveta u Zagrebu", kaže Mladen Koša. Najljepše je što se u masliniku, pogotovo ljeti, okupe zajedno njegova i obitelj bratića Mirka Mišure, koji ima vikendicu u rodnom Podlugu. Od Podluga do plaže u Pakoštanima nema niti 15 kilometara, odu i do Zrmanje, a na odlasku i povratku, ujutro i pridvečer uvik se svrati i do maslinika u Perušiću.

Ima se što raditi tijekom cijele godine, a pogotovo ljeti kad je, kao ove godine, vladala velika suša i žega.

Spremni i za međunarodna natjecanja

"Zalijevali smo masline u više navrata", kaže Koša. Dovozili vodu cisternama iz Lišana Ostrovičkih, iz cisterni pretakali u spremišta uz maslinik, a iz spremišta sustavom kap po kap slobodnim padom do kapaljki raspoređenih do svake masline. Da nisu navodnjavali ništa od uroda. “Ovako, ubrali smo 1.500 kilograma ploda. Zdravih plodova jer ove godine nije bilo bolesti ni štetnika. Brali smo 14. i 15. listopada i odmah prerađivali u uljari Laća u Skradinu”, otkriva Mladen. Budući je radman (13 posto) bio nešto manji od lanjskog dobili su 230 litara ulja. “Malo, ali puno vridi”, dodaje bratić Mirko.

Ubrali su 1.500 kilograma maslina

Za svoje višesortno ulje bratići su i lani osvojili zlatne medalje i plasirali se među najbolje na Danima masline u Zadru, Vodicama i na Festivalu maslina u Zagrebu gdje su u Top-10 zauzeli sedmo mjesto. “Ako bogda dogodine ćemo otići i vani, na međunarodna natjecanja u Rim, Milano, a možda i u New York”, najavljuje Koša. Željeli bi još okrupniti imanje, dokupiti zemlje uz njihov maslinik, ali nitko neće proda. Ne daju ni u koncesiju iako zemlja stoji neobrađena, što je naš veliki problem, govori Mišura. Za sada on i bratić ostaju na sadašnjim kapacitetima, uredit će kućice, suhozide i nastaviti raditi i u masliniku okupljati rodbinu i prijatelje. Jer, nema ništa lipšeg od druženja.

Fešta u Zagrebu i Perušiću

Šampionsku titulu proslavili su odmah u Vodicama, ali to je, kažu, bilo tek zagrijavanje za pravu feštu koju će organizirati u Zagrebu, a potom i u masliniku u Perušiću. Bit će ispod peke i na ražnju, kaže Mirko Mišura. Jako su, veli, rodbinski povezani, a masline su sve još i pojačale, dale dodatni smisao, ili kako jednostavno reče Mladen: “Spajamo ugodno s korisnim. A tajna uspjeha je u entuzijazmu, radu i edukaciji”!

Tim njegovim riječima i završavamo ovu kratku pripovijest o složnim bratićima koji su podigli ogledni maslinik kojega se nebi postidjeli i ponajbolji hrvatski (i svjetski) maslinari. Super sređen, održavan...Bog bogova iako su njegovi vlasnici bratići Mladen Koša i Mirko Mišura faktički udaljeni od svojih maslina više od 300 kilometara. Faktički, ali u srcu su im uvijek. Ma gdje bili. A kad se srca bratića slože i šampionska titula za najbolje ekstradjevičansko ulje se osvojiti može.


Tagovi

Šampioni Vodice Mladen Koša Mirko Mišura Zagreb Perušić Dani mladih maslinovih ulja Dalmacije


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."