Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Gojak
  • 12.07.2017. 07:30

Šire uzgoj eko aronije, moguć izvoz u Finsku i Izrael

OPG Gojak aplicirao je na Program ruralnog razvoja i dobio 15.000 eura koje su iskoristili za proširenje nasada aronije. Dobivena sredstva iskoristit će i za kupovinu malčera, atomizera i postavljanje ograde.

Foto: Pixabay/utroja
  • 4.105
  • 290
  • 0

Aronija se naziva i namirnica budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam što je jedan od razloga zašto se sve više uzgaja. Ogromna količina tanina i flavonoida gdje glavnu ulogu ima antocijanin, aroniju čine najjačim poznatim antioksidansom današnjice.

Na našem tržištu nedavno su se pojavili mnogobrojni proizvodi od aronije koja se uzgaja u našim krajevima, poput soka i čaja, no bobice se za djelotvoran učinak mogu konzumirati i svježe. Uzgoju eko aronije okrenuo se i OPG Gojak iz Karlovca, općina Barilović, osovano 2003. godine.

Od bolesti problem prave samo lisne uši

"Nositelj gospodarstva tada je bio moj pokojni djed Vlado Gojak - a nakon njega preuzeo ga je moj otac. Osim oca koji je nositelj, članovi gospodarstva su i članovi obitelji: dva brata, majka, teta i supruga. Istražujući tržište naišli smo na aroniju koja nam se učinila zanimljivom kulturom zbog svojih ljekovitih svojstava, a i zbog relativne dobre isplativosti i ujedno je pogodna za ekološku poljoprivredu.

Mladi nasad obitelji Gojak

Upravo ove godine očekujemo eko certifikat. Nasad održavamo košnjom i plijevljenjem, gnojimo stajnjakom. Prinos očekujemo otprilike 5 kg po sadnici u punom rodu. Svjež urod odmah po branju cijeli preradimo u sok i sirup.

Prošle godine nam je mraz uništio dosta pa smo imali svega 200 litara soka, nešto sirupa, od bolesti smo imali problema jedino s lisnim ušima, a njih smo riješili čajem od preslice.

Kako se to dobro pokazalo, odlučili smo se 2016. godine prijaviti na podmjeru 6.3.1 potpora malim gospodarstvima u cilju proširenja nasada i kupnju mehanizacije. Uz pomoć LAG-a Petrova Gora čiji smo članovi, uspješno smo realizirali projekt", ispričao je Goran Gojak.

Kupit će malčer, atomizer i postavili ogradu

Dobili su 15.000 eura koje su iskoristili za proširenje nasada tako da sada imaju oko 5.700 sadnica na nekih 2,25 hektara. Dobivena sredstva iskoristit će i za kupovinu malčera, atomizera i postavljanje ograde. Svježi plod trenutno prerađuju u čisti 100%-tni sok i siru, a u planu je i proizvodnja džemova i čajeva. Za sada sve što proizvedu i prodaju, nešto na kućnom pragu, a ostatak odvoze i šalju na adrese kupaca.

Lagano šire popis kupaca i stječu njihovo povjerenje jer im se svake godine vraćaju u potražnji za njihovim proizvodima. Smatraju i da svaki proizvod ima svog kupca pa tako i aronija, samo treba raditi kvalitetno i pošteno, onda čak ni cijena nije takav problem, kažu Gojakovi.

"Nama to nije teško jer radimo s voljom i željom i želimo raditi na zemlji i poljoprivredi i živjeti od toga. Sadni materijal uvijek naručujemo od provjerenih i certificiranih dobavljača, kao i zaštitna sredstva koja su dozvoljena u eko proizvodnji. Trenutno navodnjavamo s cisternom i traktorom, a u planu je postavljanje sustava kap na kap. Imamo i svoju Facebook stranicu za marketing "Aronija OPG Gojak" kojom se obraćamo i predstavljamo našim kupcima.

Izvoz u Finsku i Izrael

Slijedom određenih poslovnih kontakata, postoji mogućnost za izvoz u Finsku i Izrael, vidjet ćemo što će se od toga realizirati. Pojedinac je za izvoz premali s količinama pa je u planu osnivanje i zadruge. Pošto namjeravam od oca preuzeti gospodarstvo, sljedeća aktivnost je prijaviti se na mjeru 6.1 potpora mladim poljoprivrednicima do 50.000 eura za kupnju novog traktora, stroja za berbu aronije i traktorske međuredne kopačice, kako za naše potrebe tako i za usluge.

OPG Gojak povukao je sredstva iz mjere 6.3.1.

Smatram da bi i ostali mladi ljudi trebali vidjeti svoju šansu u poljoprivredi unatoč teškim vremenima, institucije bi se još aktivnije trebale uključiti u rješavanje birokratskih problema u pojednostavljenju natječajnih dokumentacija, skracivanju vremena za odobrenje projekata i sl. Naravno, treba voljeti raditi raditi na zemlji, pa uspjeh neće izostati", ispričao je Goran Gojak.

Aronija - najjači poznati antioksidans današnjice

Aronija izgledom jako podsjeća na borovnicu. Raste u obliku grma visine i do dva metra.

Jestivi i ljekoviti dio biljke su bobice oporog okusa koje se nakon sazrijevanja na grmu mogu održati i dva mjeseca. Sazrijeva krajem kolovoza i u rujnu. Postoje tri vrste aronije - crna aronija (Aronia melanocarpa), tamnocrvena (Aronia arbutifolia), i ljubičasta (Aronia prunifolia) i pripadaju porodici ruža Rosaceae.

Nijedna nema prirodnih neprijatelja, odnosno nametnika pa se ova biljka uopće ne prska i s pravom nosi naziv ekološki uzgojenog bobičastog voća.

Foto: Pixabay/utroja0; Renata Dragović


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Aronija Prerada Širenje Rad u poljoprivredi EU sredstva


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/