Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Silvano Puhar
  • 30.06.2020. 12:20
  • Istarska, Vodnjan

Silvano Puhar dobitnik priznanja za životno djelo u maslinarstvu

Veliku ulogu u uspjehu imaju supruga i kći, ali i moj zet Irac. U Hrvatskoj je 15 godina i još nije padeže naučio, ali je naučio savršeno prodavati ulje, kaže Silvano Puhar, dobitnik priznanja "Pavle Bakarić“ za životno djelo u maslinarstvu na ovogodišnjem Noćnjaku. 

Foto: Vedran Stapić
  • 712
  • 608
  • 0

Neću reći da je to samo ljubav prema maslini, već jedna životna opredijeljenost da u nečemu budete izvrsni. Moj život nije bio samo maslinarstvo, dosta sam kasno počeo, ali u onome što radim tražim najbolje rezultate, a to zahtijevam i od svojih suradnika. Rezultat se zato vidi, kaže Silvano Puhar, dobitnik priznanja "Pavle Bakarić“ za životno djelo u maslinarstvu ovogodišnjeg Noćnjaka. 

Ovaj inženjer elektrotehnike, kako se navodi u opisu nagrade, maslinarstvo i uljarstvo je od hobija pretvorio u profesiju te se potpuno njima posvetio, posebice nakon umirovljenja. Posvećen je proizvodnji ulja od autohtonih istarskih sorti s kojima je osvojio mnoge prestižne nagrade pod brendom Brist.

Beru sortno i beru ručno 

"Konstantnost u kvaliteti proizvoda je nešto zbog čega imate status, zbog čega uspijevate svoj proizvod plasirati na domaćem i vanjskom tržištu, a imate uvijek visoke cijene. Obiteljska smo firma gdje zapošljavamo samo jednog agronoma koji nije iz obitelji i sada smo na otprilike 2.500 maslina, oko 10 hektara koje obrađujemo sami, ali zbog toga što plasiramo preko 9 tona ulja imamo još toliko maslina u kooperaciji. Znači, one se obrađuju za nas, ali mi smo mentori kod zaštite, gnojidbe i mi biramo moment branja. Beremo sortno i beremo ručno", rekao je ovaj istarski maslinar na pitanje kolegice Mirte Milas s HRT-a nakon primitka priznanja. 

Iz tenisa u masline i nagrade!

Ulja s 5.000 maslina i 20 ha maslinika prodaju kroz više kanala distribucije od kojih je najzastupljenija maloprodaja u vlastitom show roomu. Riječ je o dućanu za degustaciju u Vodnjanu preko kojega ostvaruju više od pola prodaje. Nadalje tu je i veleprodaja za hrvatsko tržište, restorani i hotelski lanci, potom i veleprodaja za izvoz - putem distributera u Europi. U najveći kanal u zadnje vrijeme prometnula se internet prodaja koja je narasla za 260% zbog problema s pandemijom virusa Covid-19. Tu je još i i degustacija ulja u samom masliniku, kao turističko-ugostiteljski kanal - zastupljen sa 10% u ukupnoj strukturi prodaje.

Priznanje Silvanu Puharu uručio je prof.dr.sc. Igor Radeka

"Internet prodaja nas "čupa" kada nema turista koji mogu doći u dućan", otkriva Puhar navodeći da se posljedice pandemije itekako osjete. "Zadnji račun veleprodaje smo izdali 5. ožujka. Nakon toga su svi restorani i hoteli zatvoreni, tako da smo se orijentirali na web prodaju. Uspjeli smo zadržati nivo u odnosu na prošlu godinu do 15. travnja. Tad smo počeli padati i sad na 1. lipnja smo bili 13% ispod nego lani. Maloprodaja sada raste, počele su ture, otvaraju se restorani, što nam daje šansu. Naša je procjena da ćemo završiti godinu s otpirlike 50% u odnosu na lani", pojašnjava. 

Tko su dobitnici osobnih i kolektivnih priznanja ovogodišnjeg Noćnjaka?

Kada bi morao opisati svoja ulja, kaže, koristio bi riječi dr.sc. Petričević, "vaša su ulja savršeno skladna". "Tajna je u godinama sortnog branja, analiziranja osebujnosti svake sorti. Odlučili smo da osim vodnjanske buže, koju jedinu smatramo harmoničnim, skladnim uljem, preostala naša ulja slažemo u kupaže tako da dobijemo jedno skladno, intenzivno, delikatno ulje koje se primjenjuje u restoranima za mesna jela, marinirane ribe itd. Surađujemo sa chefovima 18 restorana i svake godine dorađujemo našu recepturu", nastavlja Silvano Puhar.

'Tko proba ulja, gotov je. Zauvijek je naš' 

Noćnjakom su, dodaje, vrlo zadovoljni. Dolaze na manifestaciju već 15 godina, pobjeđivali su nekoliko puta, ali uvijek su među TOP10. "Praktično sam postao mentor nekih proizvođača u Dalmaciji, a to se vidi po tome što osvajaju zlatne medalje i u Hrvatskoj i vani", kaže napominjući da uljima Brist natjecanja i ne trebaju. 

"Ove smo godine renovirali naš show room, izbacili sva priznanja jer ne da nemaju gdje stati, već naprosto više nemaju svrhu. Dužni smo zbog naših distributera sudjelovati na natjecanjima u New Yorku, Parizu, u Španjolskoj i njima davati vodiče gdje smo sve uvršteni. To njima diže prodaju. Nama to nema nikakve svrhe. Naši ljudi, ako dođu na naš malopodajni punkt i ako probaju ulje, oni su gotovi. Zauvijek su naši klijenti", naglašava. 

U obiteljskom poslu, veliku ulogu imaju supruga i kćerka, ali i njegov zet Irac. "U Hrvatskoj je 15 godina i još nije padeže naučio, ali je naučio savršeno prodavati ulje, objasniti u turama, prepoznaje sve sorte, zna rezidbu", ponosan je na obitelj gdje su poslovi podijeljeni -  on je inženjer radova u masliniku, zadužen za proizvodnju ulja, preradu, poslove u podrumu dok je prodaja na kćerki i zetu koji to odrađuju i preko društvenih mreža. 

"Uvijek smo išli tako da smo se širili onoliko koliko smo prodali. Vrlo detaljno vodimo analizu tržišta. Svaki naš kupac dobije poruku, vrlo dobro znamo je li naručio prvi, 10. ili 12. put, je li bio kod nas na turi. Vodimo analitiku kupaca, pristupamo pojedinačno svakom našem distributeru, jer nije isto prodavati u Poljskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji. Borimo se za svakog našeg klijenta, bilo da je on osobno naš ili preko naše prodajne mreže. Nije jednostavno, ali ako cijela obitelj stoji iza vas, idete naprijed", naglašava. 

Poseban sustav sadnje i neprestani monitoring 

Masline je počeo saditi prije 16 godina i to, naglašava, sam s tastom koji danas ima 91 godinu. "Radili smo, proučavali kako saditi i napravili jedan sistem koji odgovara našem tipu tla, koje ima puno kamenja i horizontalno je postavljeno. Kopali smo velike rupe koje služe kao cisterne i akumulatori vode, koje sakupe dovoljno u zimskom periodu tako da ljeti naše masline ne treba zalijevati. Samo sam jedne godine orošavao noću atomizerom, sve druge su sušu preživjele bez ikakvh problema", pojašnjava.

Ova godina je zahtjevna, kaže, ali svaka je takva. "Vrlo blaga zima pogoduje štetnicima masline, pogotovo sortama koje su osjetljive na zarazu paunovog oka. Jako strogo se pazi, imamo non stop monitoring nametnika, feromonske lovke i djelujemo isti čas. Profesionalci kojima o tome ovisi zarada, obiteljske firme moraju paziti. Mi imamo ujednačen prihod svake godine. Nikad ne varira 10, 20% bez obzira kakve su atmosferske prilike. Tako da će ova godina biti jako dobra, kao što je bila i prošla", zaključuje dobitnik priznanja za životno djelo u maslinarstvu. 


Fotoprilog


Tagovi

Silvano Puhar Uljara Brist olive oil Vodnjan Priznanje Životno djelo Noćnjak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]