Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Silvano Bartolić
  • 22.11.2017. 18:00

Silvano Bartolić - Važna je suradnja između uljara i maslinara

Masline prerađujemo u Galižani u uljari Baioco. Ma ponosan sam na njih. Važna je suradnja između uljara i maslinara. Kod njih se stvarno osjećam kao VIP gost.

  • 764
  • 29
  • 0

Na Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu upoznali smo Silvana Bartolića. Njegov istoimeni OPG dolazi iz malog istarskog mjesta Fuškulin kod Poreča koji bilježi više od 100 godina obiteljske tradicije u proizvodnji i preradi povrća i maslina. Ovo mu je druga godina kako izlaže na ovom sajmu.

Imamo 800 stabala maslina, na otprilike 2,5 hektara površine. Zastupljene su sorte ascolana tenera, peshiolino i istarska bjelica koje uzgajamo na tradicionalan način svega 4 kilometra od mora, govori nam Silvano dok poslužuje kupce na svom štandu.

Na godinu proizvode od 500 do 600 litara ovog vrijednog ulja, a uskoro očekuje i više jer su nasadi relativno mladi.

Moji maslinici podignuti su u zadnjih 15-ak godina, stabla su još mlada pa nisu u punom rodu. Trenutno imamo nešto manje količine, ali zato je kvaliteta vrhunska, objašnjava.

Radim 20 sati dnevno

Na tržnici u Poreču je svakoga dana u godini, a kaže za sebe da radi 20 sati dnevno. Jer treba proizvesti, ubrati i preraditi pa spakirati odvesti i prodati. I tako iz dana u dan. Prisutan je i na internetu kroz udrugu Istarska web tržnica, odnosno online servis kroz projekt Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča.

Problem je danas u agraru. Ubijaju nas šverceri, jer inspekcija ne radi svoj posao. Požalio se ovaj proizvođač pa dodaje: Sezona nam dobro dođe jer turistima nudimo naše proizvode, a oni su zahvalni kupci jer cijene domaće proizvode.

Dok kupci dolaze, pitaju, kušaju i kupuju pitamo ga je li zadovoljan sa sajmom u Vodnjanu?

Zadovoljan sam, malo je veći nivo od ostalih, a ima i dosta ljudi. Kupcima ovdje nudimo 10% popusta na naše proizvode. Inače cijena našeg ulja je od 100 do 160 kuna za litru, ovisno jesu li sortna ili miješana. Moramo se svi boriti s kvalitetom jer imamo vrhunska ulja u Istri i zato s plasmanom ne bi trebalo biti problema. Čekamo znak izvornosti u sljedećoj godini, vjerujem da će nam i to pomoći.

Ponosan sam na uljaru Baioco

Otvorili smo i druge teme, pa se dotakli i uljara. Proizvodite masline, a gdje nastaje ulje? Pitamo ga.

Masline prerađujemo u Galižani u uljari Baioco. Ma ponosan sam na njih. Važna je suradnja između uljara i maslinara. Kod njih se stvarno osjećam kao VIP gost. Isti dan kad uberemo oni nam i prerade. Tu su i oni na sajmu, oni će Vam sve reći. I tako smo kroz priču došli i do njih.

Silvano Bartolić i Ester Geissa Đurić

Na štandu uljare, tek 20 metara udaljenom zatekli smo Ester Geissa Đurić, koja nam je ukratko objasnila njihov koncept:

Na godišnjoj razini preradimo oko 500 tona maslina, od nekoliko stotina maslinara iz našeg okruženja: Vodnjan, Medulin, Poreč, Novigrad, Premantura ...

Preuzeli smo bivšu staru kooperativu, a mi radimo od 1996. godine. Sljedeće godine obilježavamo ukupno 100 godina djelovanja na ovom području.

Uljara je na sajmu prisutna od osnutka (prije 13 godina) i kaže kako su zadovoljni jer je s vremenom sve kvalitetniji. Možda je više druženje, nego biznis, ali i razmjena iskustava nije zanemariva u poslu, zaključuje Ester.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Silvano Bartolić Ester Geissa Đurić Malina Uljara Fuškulin Galižana Baioco


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)