Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvaliteta
  • 01.05.2014. 19:20

Shema školskog voća - pokušaj drugi

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Javni poziv za odabir dobavljača voća i povrća u okviru Sheme školskog voća! U ovogodišnji projekt će biti uključeni učenici od 1. do 8. razreda osnovnih škola. Hoće li škole ponovno za kilogram jabuka plaćati 18 kuna?

Foto: depositphotos.com
  • 355
  • 33
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Javni poziv za odabir dobavljača voća i povrća u okviru Sheme školskog voća i povrća u školskog godini 2014./2015. Natječaj je objavljen u Narodnim novinama i na web stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i bit će otvoren do 15. svibnja 2014. godine.

Pravo sudjelovanja na Natječaju imaju dobavljači voća i povrća koji su u sustavu PDV-a i to pravne osobe (poljoprivredne zadruge, društva s ograničenom odgovornošću, dionička društva i obiteljska poljoprivredna gospodarstva) te fizičke osobe (obrtnici i obiteljska poljoprivredna gospodarstva). Novost ovogodišnjeg projekta „Sheme školskog voća“ je to da će u njega biti uključeni učenici od 1. do 8. razreda svih osnovnih škola pa će oko 330.000 učenika u 887 škola imati mogućnost sudjelovanja. U školskoj 2013./2014. godini u ovaj projekt bili su uključeni samo učenici od 1. do 4. razreda svih osnovnih škola, odnosno 138.501 učenik iz 720 škola.

Za ovogodišnju Shemu školskog voća namijenjeno je 1.890.062,5 eura od čega su 90 posto financijska sredstva EU - EAGF (European Agricultural Guarantee Fund), a deset posto financijska sredstva Republike Hrvatske. Prošle godine udio sredstava iz EU iznosio je 75 posto. Ministarstvo poljoprivrede zadovoljno je prvom godinom provođenja Projekta u kojem su sudjelovali i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Savjetodavna služba te ogroman broj škola. Cilj Projekta je nastojati utjecati na oblikovanje prehrambenih navika djece kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom, ograničio unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli te što je najvažnije, omogućilo školskoj djeci dodatni obrok svježeg voća ili povrća.

Tijekom prve godine provođenja Projekta (koji je još uvijek u tijeku) prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi do sada je isporučeno 460.281 kg voća i povrća (šljive, breskve, nektarine, jabuke, mandarine, kruške, mrkve i rajčice). Provođene su i kontrole na terenu te su uzete u obzir sve pritužbe škola na provedbu Sheme kao i rezultati inspekcijskih nadzora usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima.

Voće je trulo jer dolazi iz udaljenih dijelova Hrvatske

Pa podsjetimo što je sve pošlo po krivu u provedbi ovog hvalevrijednog projekta. Najprije su istarski ravnatelji upozorili na nevjerojatnu cijenu kilograma jabuka jednog dobavljača, koja se popela i do 18,5 kuna, što su iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koja izabire dostavljače voća i povrća školama u sklopu projekta i isplaćuje im potpore, nazvali "iznimkom". No, na skupu ravnatelja osnovnih škola u Poreču, pomoćnica ministra obrazovanja Sabina Glasovac vrlo se oštro osvrnula na nepravilnosti koje su uočene u sklopu provedbe projekta te je, s obzirom na pritužbe koje se uglavnom odnose na cijenu, kvalitetu i distribuciju voća, uputila apel Ministarstvu poljoprivrede i tražila od ministra Tihomira Jakovine da poduzme sve kako bi se uočene nepravilnosti uklonile te do početka iduće školske godine ujednačila cijena i kvaliteta voća. Glasovac je čak zaprijetila da bi se, u suprotnom, MZOS mogao povući iz projekta.

Voće bez deklaracije dolazi iz Srbije?!

Problemi su od Slavonije, Koprivnice, Rijeke, Siska do istarskih osnovnih škola, osobito onih u Puli - bili isti. Škole su uglavnom bile nezadovoljne cijenom voća, koja negdje enormno nadmašuje cijene na tržnici ili u trgovačkim centrima. Iako se na listi prihvatljivog voća i povrća koje navodi Nacionalni program za provedbu Sheme školskog voća, nalaze mandarine, jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, trešnje, jagode, rajčice i mrkva, neke su se škole požalile na jednoličnu isporuku, odnosno da osim jabuka i mandarina drugo voće (a osobito povrće) nisu ni vidjeli. Neki su se žalili da je voće koje je dostavljano bilo trulo, jer je dolazilo od udaljenog dobavljača, što opet nema smisla.

Zar nije cill tog projekta poticati domaće gospodarstvo, pitali su se ravnatelji škola. Poprilično ih je začudilo i to što se voće isporučuje bez deklaracije. Bilo je slučajeva da je voće koje je isporučivano školama bilo iz uvoza, i to iz Novog Sada, a zemlja podrijetla Srbija, unatoč tome što u Nacionalnom programu provedbe Sheme stoji da "prednost ima voće i povrće proizvedeno na obližnjim poljoprivrednim gospodarstvima", a iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi navode kako je glavni kriterij za odabir dobavljača "svježina voća i povrća i nabava s najbližih gospodarstava, čime će se smanjiti troškovi prijevoza i omogućiti da djeca i njihovi učitelji posjećuju ta gospodarstva". Na to su rekli kako voće ipak nije iz Srbije, već je došlo do pogreške prilikom prepakiranja voća u manju amabalažu na kojoj je stajala deklaracija.

Raznim malverzacijama potpuno promašen cilj Sheme školskog voća

Zatim je, nakon brojnih pritužbi ravnatelja škola, Ministarstvo obrazovanja iniciralo sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje te su, uz ostalo, dobili objašnjenja kako su cijene voća na razini Hrvatske različite, "što je posljedica obračuna koji se radi na dva načina".

Kilogram jabuka može koštati i 18,5 kuna zbog toga što je određeno da će dobavljači dobivati potporu u iznosu od 10,36 eura, bez PDV-a, po djetetu uključenom u projekt. Drugim riječima, dobavljač za istu cijenu tijekom godine isporučuje i nešto jeftinije jabuke i mandarine, ali i nešto skuplje jagode, trešnje ili nektarine. Iz Agencije tvrde da u tri inspekcijska nadzora dosad nije uočena ni jedna nepravilnost, a samo tri škole raskinule su ugovor s jednim dobavljačem i odabrale drugog.

Hoće li ovogodišnja Shema školskog voća ispraviti prošlogodišnje propuste?

Kad bi se voće prodavalo u rangu redovnih cjenika, mogli bi ga dobiti svi učenici u školi, isticali su ravnatelji.

Kako navode u Ministarstvu poljoprivrede, odlukama o odobravanju dobavljača, koje je izdala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, određen je iznos prava na potporu po svakoj školi. Upravljanje tim financijskim omotnicama prepušteno je ravnateljima, koji s dobavljačem kojeg sami odabiru, ugovaraju uvjete prijema i isporuke voća i povrća pa tako i cijenu isporuke. U postojećem zakonodavstvu EU, a time ni Hrvatska, zaključuju, nije limitirala troškove isporuke voća i povrća, ali u novom nacrtu zakonodavstva kojim se uređuje Shema školskog voća i povrća, limitiranje je ipak s razlogom predloženo.

"Uvjereni smo da će ovogodišnja Shema školskog voća pokazati još bolje rezultate te ispraviti propuste koji su se događali tijekom ove školske godine" kažu iz MP. Obzirom da se radilo o prvoj godini provođenja Projekta, povremeno je bilo prigovora na kvalitetu voća, cijene isporuke u škole, te distribucije. Kroz izmjene Pravilnika cijeli sustav je unaprijeđen. "Uvjereni smo da će se u novi natječaj uključiti što veći broj poljoprivrednih proizvođača te će u ovom hvale vrijednom projektu pronaći svoj interes te kanal prodaje domaćeg voća i povrća".

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Shema školskog voća Cjenik Dostava voća Jabuke Domaći proizvođači Dobavljači Cijena voća Škole Ravnatelji Voće iz uvoza Trulo voće Nelogičnost provedbe projekta Ministarstvo obrazovanja Pritužbe škola Izmjene Pravilnika Financijske omotnice


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰