Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici maslina
  • 14.05.2020. 08:20

Savjeti stručnjaka: Kako protiv moljca, buhe i potkornjaka u masliniku?

Period cvatnje masline je pred nama, a zajedno s njim i pojava nekih važnih nametnika koji u ovom razdoblju mogu izazvati značajnija oštećenja. Među njima je svakako ekonomski najvažniji maslinin moljac.

Foto: Depositphotos/fineart
  • 1.097
  • 73
  • 0

Stručni suradnik Maslinara dr.sc. Kristijan Franin piše o štetnicima koji se javljaju u masliniku u vrijeme cvatnje te najboljoj zaštiti od njih.

Period cvatnje masline je pred nama, a zajedno s njim i pojava nekih važnih nametnika koji u ovom razdoblju mogu izazvati značajnija oštećenja. Među njima je svakako ekonomski najvažniji maslinin moljac.

Maslinin moljac

Ovaj kukac najčešće prezimljuje kao gusjenica, a odrasli leptiri se u uvjetima našeg klimata obično pojavljuju krajem travnja i u svibnju. Iako je prema literaturnim podacima početak leta ovog kukca vezan uz sumu efektivnih temperatura, neki autori su dokazali da početak leta pojedinih generacija bolje odgovara danima u godini i određenim fenofazama masline.

Prema tim podacima let odraslih oblika prestaje između 142. i 151. dana u godini, što se podudara s periodom kada je otvoreno otprilike 50 posto cvjetova pa sve do pune cvatnje. Ženka odlaže jaja na čaške zatvorenih cvjetova. Izlaskom iz jaja gusjenice se počinju hraniti, izgrizaju cvjetove i zapredaju ih pređom.

Ličinke se nakon završenog razvoja kukulje u zapredenom cvijetu ili u tlu. Stadij kukuljice traje od 6 do 20 dana, a zatim se pojavljuju leptiri druge generacije. Štete od cvjetne generacije manje su značajne pa se tretiranje obavlja jedino ako postoji opravdana potreba. Ipak, suzbijanje prve generacije se često provodi u cilju sprječavanja ili smanjivanja intenziteta napada iduće generacije. Za praćenje populacije se uglavnom koriste feromonske lovke. Kritični broj za tretiranje je 5 ulovljenih leptira po ferotrapu u jednom danu.

Kod dnevnog ulova manjeg od 5 jedinki preporuča se obavljati vizualne preglede. Ukoliko je vizualnim pregledom utvrđeno 5 i više ličinki po cvatu, odnosno ukoliko je indeks cvatnje manji od 10 cvjetova po izbojku, a indeks fertilnosti do 20 posto, trebalo bi provesti zaštitu.

Gusjenice cvjetne generacije možemo uspješno suzbiti primjenom mikrobioloških insekticida. Preporuča se dodati šećer (0,5-1 posto) insekticidu u svrhu intenzivnije ishrane gusjenica i konačno boljeg djelovanja preparata. Od ekološki prihvatljivih sredstava preporučeno je koristiti preparate na bazi neema i piretrina. Piretrin je najbolje primijeniti desetak dana prije cvatnje, dakle u vrijeme kada ženke leptira počinju odlagati jaja.

Od kemijskih sredstava u Hrvatskoj trenutno imaju dozvolu pripravci na osnovi deltametrina, dimetoata i fosmeta. Krajem zime, otprilike u periodu formiranja cvjetnih resa, na peteljkama i naličju mladog lišća počinje odlagati jaja i maslinova buha. Nakon završenog embrionalnog razvoja, koji traje 10-15 dana, iz jaja izlaze ličinke prve generacije.


Tagovi

Maslinar Kristijan Franin Štetnici Cvatnja Masline Maslinov moljac


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner