Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maslina
  • 26.04.2021. 11:50

Savjeti maslinarima: kako suzbiti paunovo oko i eliminirati štitaste uši?

Pojava bolesti značajnija je u nedovoljno orezanim i prozračenim maslinicima, te tamo gdje je zaštita prošlih godina bila lošija. kaže dr. sc. Josip Ražov.

Foto: dr. sc. Josip Ražov
  • 7.109
  • 208
  • 0

U maslinicima na jadranskom području, poglavito u udolinama i mikrolokacijama gdje je slabije strujanje zraka i veća vlaga, primijećena je aktivacija bolesti paunovo oko (Spilocea oleagina). Ovo će, kaže predstavnik međunarodnog projekta Pescar dr. sc. Josip Ražov, pogotovo biti izraženo s rastom temperatura.

Osim toga, dodaje, pojava bolesti značajnija je u nedovoljno orezanim i prozračenim maslinicima, te tamo gdje je zaštita prošlih godina bila lošija.

Fungicidi s bakrenim pripravcima

Nakon što je provedena rezidba masline se, osim bakrenim pripravacima, mogu zaštititi i jednim od sljedećih fungicida protiv paunovog oka: tebukonazol + trifloksistrobin (Nativo WG) 0,025 posto, krezoksim - metil (Stroby WG) 0,01 - 0,02 posto, dodine (Syllit 544 SC), 0,125 – 0,165 %. U slučaju jačeg napada ova sredstva mogu se i miješati sa bakrenim pripravcima u nižoj koncentraciji, dodaje dr. Ražov, Masline je potrebno dobro okupati da škropivo dosegne sve dijelove krošnje jer se radi o kontaktnim pripravcima. 

U ovoj fazi preporučuje: Neoram WG; 0,2 – 0,3%, Nordox 75 WG; 0,15%, Copper Key, Copper Lainco; 0,3 %, Airone SC; 0,2 %, Cuprablau Z; 0,3 posto. Također, moguće je koristiti i sredstva na bazi bakra i mineralnog ulja: Crveno ulje, Modro ulje, Red Fox; 2 - 3 %. Sva navedena sredstva, ističe, dozvoljena su i u ekološkoj proizvodnji

Pojašnjava da se navedene koncentracije odnose na teoretsku potrošnju vode 1.000 l/ha. U slučaju rada modernim atomizerima, te ovisno o volumenu krošnji, potrošnju vode moguće je smanjiti na 400 – 600 l/ha, ali tada je potrebno povećati koncentraciju za onoliko za koliko se smanjila količina vode. Npr. ako pri prskanju sa 1.000 l vode/ha koristimo koncentraciju Cuprablau Z 0,3 % ili 3 kg/ha, tada ćemo pri uporabi 500 l vode/ha (dva puta manje) povećati koncentraciju za dva puta, te koristiti 0,6 posto ili opet 3 kg/ha sredstva. Ukoliko se ne pridržavamo navedenoga, može doći do značajne poddozacije sredstva.

Štitaste uši i zašto otpadaju listovi?

Ako su na maslini prisutne štitaste uši, nakon što temperature još porastu i aktiviraju se ličinke, moguće je koristiti sljedeće insekticide: Fenoksikarb (Insegar 25 WG), 0,06 % i Piriproksifen (Pyxal), 0,03 posto.

U ekološkoj proizvodnji protiv paunovog oka dozvoljeno je koristiti samo sredstva na osnovi bakra, dok je za štitaste uši dozvoljenomineralno ulje u koncentraciji 3 – 4 posto. Dosta maslinara se tuži da im otpada lišće sa stabala. Pitaju: Zašto? “Opadanje lišća svakako je uvjetovano paunovim okom kao primarnim uzročnikom, ali mjestimično je maslina doživjela i stres zbog niskih temperatura te već inficirano lišće opada još lakše", odgovara dr. Ražov i na kraju poručuje maslinarima:  Uputno je samo dalje provoditi redovnu zaštitu i folijarnu prihranu stimulatorima rasta i mikroelementima.


Tagovi

Paunovo oko Štitaste uši Zaštita maslina Dr. sc. Josip Ražov


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]