• OPG Šarić
  • 20.11.2017. 15:00

Šarići s eko uljem vodnjanske buže donose nagrade

Rade ekološka monosortna ulja visoke kvalitete, što potvrđuje i ovogodišnja nagrada za najbolje eko ulje iz Hrvatske s natjecanja proizvođača ekoloških maslinovih ulja u Bariju u Italiji – BIOL 2017.

  • 1.285
  • 211
  • 0

Na 13. Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, među brojnim uljarima predstavio se i OPG Šarić, obitelj koja se bavi ekološkom proizvodnjom maslina i maslinovog ulja pod vlastitim brendom OLEA Prima.

Pater familias Valter Šarić, bankar po struci i dugogodišnji vodnjanski proizvođač ulja upoznao nas je s detaljima njihove proizvodnje:

U ekološkoj smo proizvodnji i obrađujemo 4,5 hektara maslina na 3 različite pozicije. Našim nasadima dominiraju 4 sorte: vodnjanska buža, istarska bjelica, leccino i žižolera. Ove godine smo proizveli oko 1500 litara ulja, jer nam dio nasada još uvijek nije u punom rodu. Puni kapacitet će nam biti i duplo veći dok mlada stabla s vremenom stasaju.

Moram napomenuti da nam u proizvodnji pomažu naša udruga Agroturist iz Vodnjana kao i Savjetodavna služba.

Priprema terena - velika stavka

Šarići imaju dugu porodičnu tradiciju maslinarstva, a prije nešto više od 20 godina počeli su podizati nove nasade i ostvarivati poslovni rast. Želja im je u narednim godina podići još nekoliko hektara maslinika, a kažu da im prije svega predstoje velika ulaganja u pripremu terena za sadnju te dodaju:

Ovo je obiteljski posao u kojemu mi najviše pomažu sinovi, a i rodbina i prijatelji kada dođe vrijeme berbe. Dosta imamo ručne berbe, jer u nekim slučajevima ne možemo koristiti tresače.

Vodnjanska buža bez premca

Rade ekološka monosortna ulja visoke kvalitete, što potvrđuje i ovogodišnja nagrada za najbolje eko ulje iz Hrvatske s natjecanja proizvođača ekoloških maslinovih ulja u Bariju u Italiji - BIOL 2017.

Da, nagrađeno je naše ekološko ulje vodnjanske buže. Bili smo tom prilikom i na prijemu u Rimu kod ministra poljoprivrede Italije. Velika je to čast za nas i priznanje za naše proizvode, kaže nam Šarić.

Da je kvaliteta istarskih ulja neupitna potvrđuje i priznanje FLOS OLEI u posljednje dvije godine, koje Istru definira kao najbolju maslinarsku regiju.

Oni nas dakle svrstavaju ispred Toscane, a moram spomenuti da Istra ima izvanredno tlo i prirodne uvjete za maslinu i vrhunska ulja, s ponosom ističe vlasnik OPG-a.

S plasmanom nemaju problema

Ističu kako problema s plasmanom nemaju i bez većih problema tijekom godine prodaju sva svoja ulja. Kanali i načini su različiti. Dio prodaje se odvija putem vlastite kušaonice, drugi dio ide putem različitih turistička odredišta u Istri, a i prodaju direktno kupcima u druge zemlje EU, prvenstveno u Njemačku, Nizozemsku, Francusku i Austriju.

Za ova premium ulja iz Vodnjana nema straha u budućnosti jer su tu i sinovi koji se uz svoja zaposlenja potpuno uključeni sve faze proizvodnje i trženja OLEA Prima ulja.


Tagovi

Valter Šarić Vodnjanska buža Istarska bjelica Leccino Žižolera Vodnjan Dani mladog maslinovog ulja


Autor

Vedran Stapić

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Vlasnik SLinka, bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi