Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Zubnić
  • 20.11.2016. 12:00

Sa 75 godina proizvodi tonu kupina koje poklanja

Danas, u vremenu kad je humanost gotovo i zanemarena, Zubnići kupinu u svježem stanju za zdravlje poklanjaju, a u prerađenom - prodaju!

Foto: bigstockphoto.com, jovanmandic
  • 3.984
  • 396
  • 0

Polazeći od povijesti koja kazuje kako su Grci i Rimljani koristili plodove, lišće, koru i korijenje kupine za liječenje od blagih infekcija pa sve do otrovnih ugriza, a čiju su tisućljetnu terapijsku primjenu dokazala i novija istraživanja, marljivi se 75-ogodišnji poljoprivrednik, Ivan Zubnić u ovo vrijeme može pohvaliti medicinskim vinom od kupine na koje se sve više ljudi odlučuje.

Od 200 grmova kupine može se proizvesti 1 tona

U sklopu dvočlanog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Zubnić, koje postoji jedno desetljeće, nositelj ovog gospodarstva uz pomoć supruge Nade proizvodi vino od kupine koja obiluje vitaminima, mineralima, vlaknima te antioksidansima zbog čega je vrlo učinkovita u prevenciji protiv brojnih bolesti.

"S obzirom na to da kupina nije zahtjevna vrsta, odlučili smo se na uzgoj jer se na malom posjedu mogu ostvariti dobri prinosi, no da nema moje voljene supruge Nade s kojom sam 50 godina u braku, sve ovo ne bi bilo ostvarivo. Danas, u vremenu kad je humanost gotovo i zanemarena, istu u svježem stanju za zdravlje poklanjamo, a u prerađenom - prodajemo", priča umirovljeni gospodarstvenik iz Brodskog Stupnika koji radi postizanja većih prinosa povremeno vrši zalijevanje ovih 200 bogatih grmova.

Prinosi za 200 grmova ekoloških kupina osciliraju od 500-600 kg

"Za vrijeme prvih godina kada smo se bavili konvencionalnom proizvodnjom uspijevali smo proizvesti tonu kupine, no od kako smo prešli na ekološku proizvodnju suočavamo se sa smanjenim prinosima te se u ovo vrijeme dičimo s oko 500-600 kg organski proizvedenih kupina sorte Thorn Free koje nemaju bodlje", objašnjava agronom Ivan Zubnić.

Ivan Zubnić i njegova supruga Nada

Kako je Ivan Zubnić od 200 grmova proizveo 1 tonu kupina

Berba kupina ovom gospodarstveniku najteže pada jer je, tvrdi on, ista zahtjevna budući da svaku morate dotaknuti.

"Ako plod sam otpadne onda je zreo i možete ga ubrat. U slučaju da je šaren, nije zreo i ne smijete ga ubrati jer vino neće postići zadovoljavajuću kvalitetu. S obzirom na to da kupina sadrži 6-9% vlastitih šećera, neophodno je dodati još oko 20-25% šećera kako bi se uskladili šećeri i kiseline u samom vinu.

Nakon toga slijedi drucanje, a potom stavljanje u posude za fermentaciju. Neposredno u vremenskom slijedu između 5-10 dana slijedi cijeđenje pri kojem se vrši zaštita tekućim sumporom koji se u vinu koristi kao vinobran", dodaje gospodin Zubnić čije je vino puno vitamina, minerala, makro i mikro elemenata te željeza koje je znamenito za krvnu sliku. Osim kupinovim, Zubnići se diče još i vinom od višnje koje isto tako prodaju na kućnom pragu, sajmovima i manifestacijama.

Sajmovi su dobro mjesto za šalu!

"Na sajmove ne izlazimo samo da prodamo. Istupamo da se počastimo, popričamo i malo našalimo. To je za nas prava vrijednost života", priča ovaj 75-godišnji zanesenjak.

Vinom od višnje do boljeg sna

Krajem šestog, i početkom sedmom mjeseca Zubnići su brali višnje koje su mljeli, a potom i prešali kako bi dobili sok koji se stavlja na fermentaciju kako bi dobili vino. Obiteljske tajne glede proizvodnje vina ne otkrivaju jer čuvaju tradiciju, identitet i običaje vlastitog gospodarstva.

Kupci osobito uživaju u vinu višnje jer su višnje poznate po svojim brojnim ljekovitim svojstvima i antioksidativnom djelovanju. Bogate su vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, mineralima kalijem, magnezijem, željezom i vlaknima. Višnja je jedna od rijetkih vrsta voća koje sadrži melatonin - prirodan hormon koji regulira san, što je potrošačima ove vrste vina osobito drago.

Foto: bigstockphoto.com, jovanmandic


Tagovi

OPG Zubnić Ivan Zubnić Vino od višnje Vino od kupine Ljekovitost


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.