Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuka
  • 25.05.2017. 18:00

Rusija ozbiljan konkurent i na tržištu jabuka

Tijekom idućih nekoliko godina moglo bi doći i do novih konkurenata jer su Srbija, Hrvatska i Makedonija proširile svoje obradive površine.

Foto: Pixabay/lumix
  • 1.678
  • 117
  • 0

Poznata je činjenica da Rusija želi biti samodostatna u pogledu proizvodnje voća i povrća. Ekonomist Gianluca Bagnara smatra kako je ruska zabrana europskih proizvoda test za organiziranje vlastite proizvodnje, piše freshplaza.

Tijekom nedavne konvencije, Jochen Kager iz AgroFresha, prikazao je izvješće naziva "Novi voćnjaci jabuka u istočnoj Europi ili na istoku Europe?". Prema službenim podacima, u Rusiji je posađeno voćnjaka jabuka na 209.240 hektara što znači da se u prosjeku proizvodi 15 tona jabuka po hektaru. Novi su planovi strogo povezani s državnim sredstvima.

Visoka gustoća voćnjaka

Prvi voćnjaci tzv. "visoke gustoće" posađeni su 2002. godine u Krasnodaru i Krimu. Investitori su se oslonili na Europu za tehničke vještine, stabla i sustav te razvili projekte koji pokrivaju čak 1.000 hektara. Tako je 10.000 novih hektara posađeno u Krasnodaru, 3.000 u Kabardino-Balkari i još 1.000 u okolnim područjima. U sljedeće će tri godine biti posađeno još 6.000 hektara.

Granny Smith jabuka gubi na popularnosti dok je 30% novih voćnjaka Fuji jabuka.
"Postoji veliko zanimanje za vrste otporne na bolesti, a ekološke metode proizvodnje još uvijek nsu cilj. Novi su voćnjaci prekriveni mrežama protiv tuče, no često nema dovoljno vode za sustav protiv zamrzavanja", kaže Kager.

Ostali narodi

Poljska može računati na 180.000 hektara od kojih je 60.000 opremljeno modernim sustavima. Profesionalni voćnjaci mogu narasti za 10% tijekom sljedeće tri godine. Kager kaže kako se poljski operatori brzo prilagođavaju tržištima Indije i Sjeverne Afrike. Proizvođači trenutno plasiraju jabuku sorte Gala (40%), Crveni delišes (20%), Crveni princ (20%), Zlatni delišes (15%) i novi Champion klonovi.

Novi konkurenti

Tijekom idućih nekoliko godina moglo bi doći i do novih konkurenata jer su Srbija, Hrvatska i Makedonija proširile svoje obradive površine (od 2.000 hektara iz 2008. na 5.000 hektara). Crna Gora obrađuje 700 modernih hektara i nije uključena u gore spomenutu zabranu. Osim toga, Kazahstan također postaje izvoznik. Prema državnim podacima, 55% voćnjaka jabuka su suvremene vrste.

Najbliža tržišta su Rusija i Kina gdje su najpopularnije jabuke sorte Gala 40%, Crveni delišes 20%, Zlatni deišes 20%, Granny Smith 10% te Fuji jabuka. Uzbekistan takđer bilježi porast voćnjaka i ima tisuću hektara tradicionalnih voćnjaka i 800 hektara suvremenih. U Kini je potpuno drugačije - ondje je 2,32 milijuna hektara od čega 40% treba modernizirati.

Foto: Pixabay/lumix2004


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Izvori

Fresh plaza


Tagovi

Gianluca Bagnara Jochen Kager AgroFresh Jabuka Proizvodnja jabuka Voćnjaci


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]