Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline
  • 29.04.2024. 10:30
  • Zadarska, Poljana, otok Ugljan

Rezidba maslina - kako ju obaviti i koje greške izbjeći?

Najveći problem u maslinicima, posebno na otocima, je visina stabala i prekomjeran broj primarnih grana, rekao je dr.sc. Šime Marcelić. Sa radionice u masliniku krenulo se na žgvacet i sajam otočnih proizvoda.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 4.389
  • 262
  • 0

U sklopu ovogodišnje 26. po redu Međunarodne manifestacije Dani masline, u Poljani na Ugljanu, uz niz zanimljivih događanja, održana je pokazna rezidba i prenacjepljivanje maslina. U masliniku Denisa Grdovića okupilo se mnoštvo zainteresiranih, a radionicu je vodio dr.sc Šime Marcelić s Odjela za ekologiju, poljoprivredu i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, kojega smatraju najboljim praktičarem među znanstvenicima.

Smanjiti visinu i prekomjeran broj primarnih grana

"Najveći problem u maslinicima, posebno na otocima, je visina stabala i prekomjeran broj primarnih grana. To smanjuje rodnu površinu i otežava berbu", rekao je. Za proljetnu rezidbu maslina na otocima je već prekasno. Trebalo ju je obaviti u veljači i ožujku, upozorio je, ali da se greške ne bi ponavljale, detaljno pojasnio ciljeve i načine rezidbe.

Glavni ciljevi rezidbe u punoj rodnosti su: smanjenje dominacije vrha, održavanje uzgojnog oblika i osigurati bržu zamjenu izrođenog djela te kontrola rodne površine. Iako su dobro poznati navedeni ciljevi, na terenu susreće se niz loših primjera, od slabe i nikakve do prekomjerne rezidbe. "Sve to, uz neprovođenje drugih agrotehničkih zahvata dovodi do gubitka kontrole nad rastom stabla masline što u konačnici rezultira smanjenom i neredovitom rodnosti", rekao je Marcelić.

Ukazujući na osnovne principe i ciljeve same rezidbe posebno je naglasio važnost izolacije vrha.

Ona čini jednu od najvažnijih tehnika u rezidbi kojom kontroliramo rodnu površinu i održavamo uzgojni oblik. Umjesto prekomjernih, osnovne rodne grane treba svesti na četiri i to pod kutem od 45 stupnjeva, a ne 90 i više, kako je sada u većini maslinika.

Zaštita pred cvatnju i odabir otpornih sorti

Odgovarajući na brojna pitanja, maslinarima je skrenuo pozornost na proljetnu zaštitu masline od štetnih organizama poput paunovog oka, moljca i svrdlaša. Uz folijarna gnojiva u kombinaciji sa zaštitom ekološki prihvatljivim sredstvima na bazi bora i aminokiseline, što je ključno upravo sada pred cvatnju maslina, kao jednu od važnih preventivnih metoda predložio je odabir otpornih sorti.

U maslinicima u Poljani prevladava sorta Puljka, koja slično kao i Oblica, nema redovitu rodnost. Rađa svake druge godine. Zato i Denis Grdović, koji posjeduje 150 stabala maslina, planira dio njih nacijepiti na domaće i introducirane, rodnije sorte.

A kako prenacijepiti masline detaljno je pojasnio Marcelić, počevši od izbora plemki i podloge za cijepljenje.

Šime Marcelić demonstrirao je i navrćanje

Demonstrirao je klasičan način cijepljenja pod koru na više načina. Bitno je također da je podloga za cijepljenje na dobrom položaju u krošnji i da može samostalno preuzeti rast nove plemke koja će se razviti u novo stablo.

Dražojkini pripremili najbolji gulaš od mlade janjetine

Paralelno s radionicom u masliniku u središtu mjesta odvijalo se natjecanje u pripremanju "žgvaceta“ tradicionalnog gulaša od mlade janjetine s bižima. Od devet ekipa stručni žiri je kao najbolje proglasio jelo kojega su pripremila ekipa Dražojkini u sastavu Drago Dražović, Marko Šimić, Edi Tokić i Miro Buljat.

Pobjednička ekipa natjecanja u pripremanju "žgvaceta“ (Foto: Dani masline)

Istog dana održan je i Sajam Hrvatskog otočnog proizvoda i OPG-ova, a u popratnom programu oduševili su Udruga Tim iz Preka i Klapa Kontrada iz Zadra. Druženje i zabavu do večernjih sati organizirala je domaća Udruga Pojonsko srce.

A kako obaviti rezidbu pogledajte i u videu: 


Fotoprilog


Tagovi

Dani masline Ugljan Poljana Rezidba Nacjepljivanje Dr. Šime Marcelić Sajam HOP-a i OPG-a Žgvacet


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako prepoznati pepelnicu, a kako plamenjaču? Što nam je činiti ako su biljke napadnute, a kako prevenirati ove pojave? Uskoro više!
Foto: Shutterstock/Saad315/Montree Srihawong