Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peter Mathà
  • 25.03.2018. 07:30

Rezidba jabuke: Novi način za bolju kvalitetu ploda

Talijanski voćar Peter Matha predstavlja svoj način rezidbe jabuke, koji mu je omogućio bolju kvalitetu ploda i duži vijek stabla.

  • 3.837
  • 284
  • 0

Voćar iz Italije, točnije iz Južnog Tirola, Peter Matha unaprijedio je način rezidbe jabuka, koje su donijele bolju kvalitetu plodova, jer smatra da tradicionalan način šteti biljci. Koliko je uspješan, svjedoči i to što su mu mnoge kolege došle u posjet, kako bi se uvjerile u odlične rezultate i način na koji radi. Također, on sam obilazi druge regije i prenosi svoja iskustva.  Tako su priliku vidjeti njegovu demonstraciju imali i oni koji su se okupili u Njemačkoj na seminaru. 

Ključ je u osvijetljenosti krošnje

Zainteresiranima je prenio u čemu vidi nedostatke tradicionalne rezidbe jabuke: "Veliki broj jabuka izrasta iz slabih pupoljaka, koja se nalaze na granama koje vise i koje su smještene bliže stablu, gdje su slabije osvijetljene. 'Klik' orezivanje je zato bolje, jer ostavlja manje grana, pri čemu krošnja ima više svjetla, pupoljci su jači, a voće je bolje obojeno".

Matha ide korak dalje, pa sve jednogodišnje izdanke uklanja. Kaže da je rezidba "kroz" krošnju još uvijek tabu. Ipak, kao rezultat dobiva snažnu krošnju, čiji su pupoljci dobro osvijetljeni. Cilj je ograničen broj grana, koje su dobro prekrivene pupoljcima, kao i osnova s kraćim, dobro osvijetljenim granama i snažnim pupoljcima. 

Prednosti "Matha" načina rezidbe

Ovaj voćar kao prednost svog načina rezidbe vidi i to što je rast ploda omogućen širom krošnje, a ne samo u centralnom dijelu. Tako stablo ostaje tanje, nego kada se tradicionalno orezuje, a mnogo više svjetlosti dospijeva do nižih razina. Na ovaj način se brže razvija i cvijet, a drvo se brže oporavlja, čime mu se produžava životni vijek. Lakša je i berba, a kada je riječ o bolestima kao što su alternarija ili krastavost, prednost je što se drvo, nakon padalina, lakše osuši. 

Izvor i foto: European Fruitgrowers Magazine, no. 3 / 2018 (110)


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Peter Mathà Jabuka Rezidba Krošnja Pupoljci jabuke Osvijetljenost krošnje


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.