Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Rezidba
 • 22.01.2022. 10:30

Rezidba jabuke: Kako isplanirati urod za godinu pred nama?

Ne određuje voćnjak koliko ćemo jabuke ubrati koje godine, već mi moramo znanjem utjecati na usklađivanje gnojidbe, rezidbe i prorijede, kako bi svake godine uspješno proizveli financijski isplativu količinu voća.

Foto: Renata Prusina/Arhiva AK
 • 2.788
 • 289
 • 2

Baš kao što je kod svake proizvodnje potrebno planirati prihode, tako je i u proizvodnji jabuke potrebno isplanirati potrebnu količinu uroda kako bi nam proizvodnja bila financijski uspješna.

U posljednje vrijeme zbog relativno niske otkupne cijene jabuke na tržištu, da bi se ostvario pozitivan financijski rezultat proizvodnju je potrebno dignuti na oko 60 tisuća kilograma po hektaru. I to svake godine, a za alternativu ne smije biti mjesta.

Rezidba je (uz prorjeđivanje plodova) najvažniji postupak kojim utječemo na količinu uroda.

Pogledajte kako izgleda jedan način na koji način možemo izračunati kako orezati stablo jabuke da postignemo urod od 60 tisuća kg jabuke pretežito prve klase:

 • Željeni urod: 60.000 kg jabuke prve klase po hektaru
 • Karakteristike voćnjaka: razmak sadnje 3,4  x 1 m = 2900 stabala/ha.
 • Urod po stablu: 60.000 kg / 2.900 stabala po hektaru = 20 kg jabuke po stablu
 • Rodnost stabla: 20 kg / 0,180 kg (prosječna masa ploda prve klase) = 111 plodova po stablu*
 • Potrebno nadodati 20% zbog opadanja plodova sa stabla tijekom vegetacije (nakon cvatnje do berbe).
 • 111 x 1,2 = 133 kom plodova po stablu po završetku cvatnje
 • 1  plod jabuke = jedan cvjetni pup (lakši mraz ili prorjeda na terminalni cvijet)
 • Na stablu je  potrebno nakon rezidbe imati najmanje 133 cvjetna pupa.

Što je pršljenasto rodno drvo starije to je plod sitniji

Jedna klasična 30 cm rodna dvogodišnja grana ima na sebi 5 do 6 cvjetnih pupova. Ako prilikom rezidbe svake godine na ograncima ostavljamo desetak umjereno bujnih položenih jednogodišnjih grana s nezaraženim (pepelnica) terminalnim cvjetnim pupom, uvijek imamo naredne godine desetak dvogodišnjih grana s lijepim cvjetnim pupovima. Naravno uz preduvjet da jednogodišnja nije imala cvjetove, sitne plodove te se iscrpila urodom, što je zasebna tema. Za dostatan rast novih umjereno bujnih jednogodišnjih grana potrebna je uredna izolacija vrhova provodnice te adekvatna količina dušika iz tla.

Dio trogodišnjih dijelova grana koji su prošle godine kao dvogodišnje imali urod, također mogu imati cvjetne pupove ako se neposredno po cvatnji izvršilo prorjeđivanje na jedan plod  te obavila adekvatna folijarna prihrana. Trogodišnje grane postepeno prelaze u dugo pršljenasto rodno drvo, koje što je starije daje sitniji plod.

Stoga je kod rezidbe uvijek potrebno odstraniti i dio najstarijeg izrođenog visećeg pršljenastog drveta koje nam ionako najčešće ometa kvalitetno izvođenje zaštite. Uvijek je poželjno imati najveći broj cvjetnih pupova na dvogodišnjem rodnom drvetu koje je najbliže centralnoj provodnici stabla pošto je to garancija najkvalitetnije jabuke. Stoga uvijek prilikom rezidbe nastojimo pronaći novu umjereno bujnu jednogodišnju granu za pripremu koja se nalazi na ograncima bliže deblu.

Shematski prikaz rasporeda rodnih grana na stablu jabuke

Međutim, računica prikazana na prethodnoj fotografiji može biti različita. Kod nekih "spur" sorata (Granny spur, Red Chief, King Rot del. i slabije bujna stabla ostalih sorata) bit će moguće ostaviti i do 80 cvjetnih pupova na starijem jačem pršljenastom drvetu. Ponekad se na nekim sortama može naći vrlo mnogo kratkih jednogodišnjih stapki s jakim terminalnim cvjetnim pupom. U velikom broju slučajeva, slabije bujna stabla tipa „spur“ znaju imati i više cvjetnih pupova od bujnijih stabala.

Šest do sedam godina staro pršljenasto drvo u alternativnoj godini odmora – svi pupovi će dati samo lisne rozete.

Kada se obavlja prorjeđivanje?

Svakako tu postoje i razne kalkulacije oko proljetnih mrazova i broja ostavljenih cvjetnih pupova. Prednost planiranja cvjetnih pupova je i kvalitetna procjena na koliko kilograma ćemo koje godine osigurati koju sortu u nasadu.

Ukoliko se na stablu nalazi više cvjetnih pupova, što je i poželjno (150-200) nije nikakav problem pošto se uvijek prorjeđivanjem može osigurati optimalan broj plodova, te dio cvjetnih pupova preusmjeriti u cvatnju za narednu godinu. Naravno, prorjeda u tom slučaju treba biti obavljena 20 do 25 dana nakon cvatnje.

Također, u slučaju da se na stablu nalazi samo 60-tak cvjetnih pupova možemo još uvijek imati zadovoljavajući urod pošto većina sorata dobro podnosi do dva ploda po cvatu/pupu, a sorte s duljim peteljkama ploda čak i do tri ploda po pupu. Tada nije potrebno obaviti prorjedu nakon cvatnje, već vrlo ranu ručnu na 2 – 3 ploda po cvatu/pupu te adekvatnu primjenu biostimulatora i hranjiva.

Stoga nakon što završimo rezidbu na nekoliko prosječnih stabala, odvojimo par minuta da na njima prebrojimo cvjetne pupove i time steknemo bolji uvid za nastavak rezidbe.

Pravila rezidbe voćaka - na što posebno paziti?

Dakle, ne određuje voćnjak koliko ćemo jabuke ubrati koje godine, već mi moramo znanjem utjecati na usklađivanje gnojidbe, rezidbe i prorijede, kako bi svake godine uspješno proizveli financijski isplativu količinu tog voća.

Izvor: www.savjetodavna.hr


Tagovi

Rezidba Jabuke Prorjeđivanje Planiranje uroda


Autor

Adrian Horvat

Više [+]

Adrian Horvat je diplomirani inženjer agronomije i viši stručni savjetnik hortikulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijedlog za vikend! Muzej bećarca u Pleternici mjesto je na kojem ćete puno naučiti, zabaviti se, vratiti u prošlost, uz pomoć tehnologije postati i sami bećaruša ili bećar, otkriti kakve veze ima bećarac i repanje... Ma ovo je zabava za č... Više [+]