Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi u voćarstvu
  • 15.10.2013. 20:00

Rekordna proizvodnja jabuka - no što s njima?

Hrvatski proizvođači jabuka ove su godine postigli rekordnu proizvodnju, ali nemaju previše razloga za veselje, jer ih čekaju veliki problemi

Foto: amoils.com
  • 1.601
  • 143
  • 0

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, niskih temperatura i snažnih mrazova u vrijeme cvatnje te dugotrajne ljetne suše, prošlogodišnja proizvodnja jabuka na plantažama hrvatskih proizvođača bila je tek sjena ovogodišnjoj. Za razliku od golemih financijskih gubitaka prošle godine, voćari bi ove godine trebali ostvariti izniman profit. Ovogodišnji urod jabuka, što zbog izrazito povoljnih vremenskih prilika, visoke primjene agrotehničkih mjera te stizanja u puni rod sve većih površina novozasađenih jabučnjaka, dosegnuo je rekordne količine ikad proizvedene u Hrvatskoj. No, teško je tvrditi da će voćari od ove činjenice profitirati, s obzirom na razne probleme s kojima se suočavaju. Pred mnogima od njih, osobito onima koji ne raspolažu rashladnim kapacitetima za čuvanje jabuka, težak je problem naći kupca koji će po realnoj cijeni otkupiti proizvodnju.

Nedostatak hladnjača najveći je problem hrvatskih voćara

Stjepan Zorić, direktor Klastera Slavonska jabuka u koji je udruženo stotinjak slavonskih proizvođača jabuka s gotovo 90 posto ukupne ovdašnje proizvodnje toga voća, za Glas Slavonije ističe da će ukupna hrvatska ovogodišnja proizvodnja jabuka dosegnuti čak 120 000 tona, što je približno 50 posto više od njezinih potreba te će višak trebati izvesti, što je sada zbog neusklađenosti proizvodnje i smještajnih kapaciteta - velik problem. U Slavoniji i Baranji ove godine, proizvodnja jabuka dosegnut će 30 000 tona, dok na tom području postoje smještajni rashladni kapaciteti za samo 10 000 tona, a budući da će proizvodnja idućih godina još i dodatno rasti, nedostajat će ih još i više.

Naša regija, pa i cijela Hrvatska, ima jabuku kao dobar izvozni proizvod, no to ne ide bez potrebne infrastukture i uvjeta, a sada se velikim problemom pri izvozu pokazuje i nedostatak unificirane transportne i skladišne ambalaže. Samo za mađarske kupce moglao se ugovoriti izvoz od četiri do pet tisuća tona jabuka, no zbog nepostojanja skladišnih kapaciteta koji bi omogućili sukcesivnu otpremu traženih količine, one će biti osjetno manje.

Tu su bili i ruski kupci, no ni s njima nisu mogli potpisati konkretne ugovore, iz istog razloga. Uz sve to, nemamo ni sposobnih izvoznika, pa voćari, konkurirajući međusobno, posežu za pojedinačnim aranžmanima, što nije dobro. Hrvatska proizvodnja jabuka je konkurentna, prije svega zbog kvalitete koja je daleko ispred, primjerice, kvalitete vodećeg EU proizvođača - Poljske. Nakon velikih ulaganja u podizanje trajnih nasada jabuka sada imamo višak toga proizvoda kojem se i težilo, i on će biti sve veći. Zbog toga se još više nameće potreba gradnje već dulje vrijeme planirane velike regionalne ULO hladnjače.

Neprihvatljivo niska otkupna cijena jabuke

Na čak 75 hektara voćnjaka jabuka u Kneževim Vinogradima tvrtke Baranjski voćnjaci d.o.o., berba je u punom jeku. Prema riječima direktora Nikole Velickog, ovogodišnji urod iznimne je kakvoće, te se očekuje berba od čak 70 tona po hektaru. U upravo sagrađenu vlastitu ULO hladnjaču velikih kapaciteta, moći će smjestiti sve ovogodišnje količine konzumnih jabuka te će sada još više nego prije, prodaju moći realizirati u razdoblju viših cijena toga voća, a dio ovogodišnjeg roda plasirat će i u izvoz.

Odlično su urodile jabuke i na drugoj po veličini baranjskoj, 35-hektarskoj, plantaži jabuka OPG-a Zlatka Borasa u Čemincu. Imaju sagrađene vlastite ULO hladnjače kapaciteta 2 000 tona pa će u njih smjestiti sve proizvedene količine, a Boras ističe za Glas Slavonije, da u postojećim uvjetima na hrvatskom tržištu jabuka, neće žuriti s prodajom, jer otkupljivači sada nude neprihvatljivo nisku otkupnu cijenu od samo 1,9 do 2,2 kune za kilogram, kakva je bila prije 10 godina kada su troškovi poslovanja u voćarstvu bili triput manji. Pritom ističe da se u posljednje vrijeme na hrvatskom tržištu jabuka pojavljuju kupci iz Austrije, Slovačke, Mađarske i nekih drugih zemalja, no i oni raspolažu podacima o stanju u kojem se nalaze ovdašnji proizvođači, pa nude sramotno niske cijene.

Foto: amoils.com


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Rekord Izvoz Hladnjača Skladišna ambalaža Slavonska jabuka Otkupna cijena


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."