Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Šalov-Gustirna
  • 28.02.2018. 12:00

Prvi put u povijesti titula šampiona stigla u Marinski kraj, najbolje maslinovo ulje ima OPG Šalov-Gustirna!

Maslinovo ulje OPG-a Šalov-Gustirna šampion je međunarodne manifestacije Maslina 2018. Split. To je ujedno i prvi put u povijesti da je titula šampiona došla u Marinski kraj, tradicionalno područje maslinarstva Dalmacije!

  • 1.134
  • 193
  • 0

Kada pehar šampiona prvi put u povijesti dođe u Marinski kraj, u tradicionalno područje maslinarstva Dalmacije, a k tome u konkurenciji od čak 750 natjecatelja iz osam zemalja Mediterana s više od 500 uzoraka maslinovog ulja, ima se itekako razloga za biti ponosan. Ponos i zadovoljstvo ne krije Alen Šalov koji je titulu šampiona svome kraju i svome OPG-u iz Gustirne, općina Marina pokraj Trogira, osvojio na ovogodišnjoj 15. međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana "Maslina Split 2018." i  4. međunarodnoj manifestaciji poljoprivrednika Mediterana "Intrada Split 2018.". 

"Zatečeni smo, iznenađeni i ponosni s obzirom na broj uzoraka koji je pristigao na ovogodišnju Maslinu. Prvi je put da je prestižna nagrada došla u naš kraj što dovoljno pokazuje kvalitetu ne samo mog ulja, nego cijelog našeg Marinskog kraja", zadovoljno kaže Alen Šalov čiji OPG Šalov-Gustirna postoji dvadesetak godina, a uz kojega zasluge za šampionsko maslinovo ulje od sorte levantinke pripadaju i supruzi Ivani, sinu Mati, roditeljima Vedrani i Nediljku Neni Šalov te puncu i punici Anti i Mladenki Strize. 

Tek treće predstavljanje, već šampionska titula

Zanimljivo je da je ovo njihovo tek treće predstavljanje na splitskoj Maslini, a već u rukama imaju šampionski pehar. U čemu je njihova tajna?

Vrhunska maslinova ulja OPG-a Šalov-Gustirna

"Nema u biti nikakve tajne. Radimo sve po struci, kako struka nalaže", smije se nositelj OPG-a koji u svojim nasadima danas ima oko 600 stabala maslina, pretežno sorte oblica i levantinka. Jedan dio maslina naslijedio je njegov otac od svoga, a onda su krenuli na okrupnjavanje odnosno sadnju novih maslina. Obitelj sama brine o nasadu, a kad je sezona branja, u pomoć stižu sestra i zet iz Slavonije, Ivana i Tomislav Vitić i mala Eva iz Vuke. 

U sklopu svoga OPG-a Šalovi su otvorili i kušaonicu maslinovog ulja, ali i izložbeni prostor. Naime, Alen se, uz maslinarstvo bavi i izradom suvenira upravo od maslinovog drveta. Svoj hobi koji je prerastao u ozbiljniju priču, registrirao je kao obrt Artem. 

"Počelo je kao hobi. Slučajno. Prvo sam napravio kemijsku olovku od maslinovog drveta. Malo sam istraživao kako to napraviti i kad sam napravio prvu kemijsku, pohvalio sam se prijateljima. Vidio sam da ljudi imaju interesa i došao na ideju da od drva što ostane nakon godišnjeg obrezivanja maslina, počnem izrađivati suvenire", otkriva nam Alen čije vrijedne ruke danas proizvode unikatne suvenire; satove, pladnjeve, stalak za kemijske i vizitke...

Marinski kraj ima na što biti ponosan

U ponudi imaju i vinski ocat, no riječ je, otkriva, o malim količinama jer vino proizvode samo za osobne potrebe pa što ostane od proizvodnje vina, pretvore u vinski ocat. Njihova vrhunska, sada i šampionska ulja, prodaju na kućnom pragu, a zanimanje za njega sada će sigurno porasti. Dodati treba i da je titulu šampiona ove godine osvojila i uljara Bilaja d.o.o. iz Marine, vlasnika Ivice Miljka. Uljara u kojoj je proizvedeno i šampionsko ulje OPG-a Šalov. S pravom se, stoga, može reći da je Marinski kraj došao na svoje. 

"Naše šampionsko ulje, šampionska titula za Uljaru, ali i puno zlatnih medalja osvojenih na Maslini, dokazuju kvalitetu našeg Marinskog kraja", ponosan je Alen kojemu je titulu uručila prošlogodišnja pobjednica Masline Vedrana Rakovac iz Pule. Prijelazni šampionski pehar sada je sljedećih godinu dana u njegovim rukama. No, tko zna, možda i duže. 

Foto: Arhiva OPG-a Šalov


Fotoprilog


Tagovi

OPG Šalov Masline Šampionsko ulje Marina Alen Šalov


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!