Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 14.10.2021. 12:10

Prva preporuka maslinarima: Istarska bjelica je najranija sorta za berbu

Maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline koji će im pomoći pri odluci kad je optimalan termin za berbu, a to su ulje u suhoj tvari i težina ploda.

Foto: Lucija Bencarić
  • 394
  • 12
  • 0

Službenici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva nastavljaju na terenu s provedbom projekta "Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“, koji se počeo provoditi 2018. godine uoči berbe, s ciljem davanja preporuka maslinarima za pravovremenu berbu.

Korištenjem najsuvremenije analitičke tehnike, tzv. NIR spektrometrije (punog naziva Diode array bliska infracrvena DA NIR), učinkovito se i jednostavno utvrđuje sadržaj ulja u suhoj tvari ploda masline, koji je stabilan pokazatelj sadržaja ulja u plodu i ne mijenja se porastom težine ploda.

Uzorkovanje plodova maslina za ovogodišnje istraživanje počelo je 20. rujna i planira se završiti kad maslina dostigne maksimalni sadržaj ulja u plodovima, a prema dosadašnjim iskustvima očekuje se u zadnjoj dekadi mjeseca studenog, ovisno o sorti i području uzgoja.

U ovogodišnjem istraživanju uzorkovanje plodova obavlja se u razmacima od četiri do sedam dana na devet lokacija u području uzgoja maslina (zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije – Konavle).

Sorte uključene u praćenje su Buža, Istarska bjelica, Leccino, Oblica, Plominka, Mašnjača, Krvavica, Levantinka, Lastovka i Drobnica.

Pratiti ulje u suhoj tvari i težinu ploda

Vegetacijsku godinu 2021. u u maslinarskim regijama Republike Hrvatske obilježila je proljetna hladnoća i suša – kroničnim nedostatkom vode koja je na nekim lokacijama trajala čak od mjeseca svibnja do pred berbu.

Stabla u maslinicima koji nisu opremljeni navodnjavanjem/natapanjem bila je izložena stresu te je njen rast i razvoj bio otežan što se odrazilo i na plodove.

U predstojećem vremenu moguće je očekivati naglu promjenu pigmenta masline (zbog nagle promjene temperatura, s toplog na hladnije, niske noćne temperature te ubodi maslinove muhe). Također, sa očekivanom kišom dodatne poteškoće stvarat će i napad štetnika (muhe).

Maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline koji će im pomoći pri odluci kad je optimalan termin za berbu, a to su ulje u suhoj tvari i težina ploda. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima).

Tijekom prošlog tjedna jako jugo i naleti juga izazvali su otpadanje manje broja plodova maslina sa stabala, Većinom su otpali plodovi oštećeni štetnim organizmima (od moljca, svrdlaša i muhe).

Optimalnu tehnološku zrelost do sada je pokazala jedna sorta u jednom uzgojnom području.

Istarska bjelica spremna za branje

Uzimajući u obzir dosadašnje višegodišnje rezultate projekta na području zapadne obala Istre (Južni dio, lokalitet Vodnjan), sorta Istarska bjelica spremna je za branje.

Za sjeverni dio Istre očekuje se da će optimalan trenutak berbe nastupiti u narednim danima (za otprilike 7 dana). Uzimajući u obzir vremenske uvjete, za ovu sortu preporučuje se započeti s berbom čim vremenski uvjeti budu pogodni za berbu. Ostale analizirane sorte još uvijek akumuliraju (stvaraju) ulje.

Zaključno, prema mjerenjima izravnom metodom unazad tri godine Istarska bjelica je najranija sorta za berbu u Hrvatskoj. 

Rezultate NIR analize plodova maslina s devet maslinarskih uzgojnih područja RH u razdoblju od 20. rujna do 4. listopada 2021. pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

NIR spektrometrija Berba maslina Uzorkovanje plodova Ulje u suhoj tvari Težina ploda Istarska bjelica


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P