Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinarstvo 2019
  • 27.06.2020. 13:30
  • Zadarska, Zadar

Prošlu maslinarsku godinu karakterizira veći prinos, ali je bez obzira na to rezultat loš

Prošle je godine (2019.) ubrano 35.600 tona ploda maslina, a napravljeno 47.685 hektolitara ulja

Foto: Deyangeorgiev2@Depositphotos
  • 201
  • 17
  • 0

U edukativnom dijelu ovogodišnjeg Noćnjaka između ostalog dan je i osvrt na maslinarsku 2019. godinu i a prezentirani su i preliminarni rezultati praćenja i određivanja tehnološke zrelosti maslina, u bloku predavanja pod vodstvom mr.sc. Višnje Šimunović iz Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

"U tvornici pod vedrim nebom klimatske promjene se ne mogu negirati, dapače one su zadnjih godina sve uočljivije." naglasila je savjetnica i dodala kako nas do kraja 21. stoljeća očekuje povećanje godišnje prosječne temperature od 1.8 do 4C a koje će za posljedicu imati i različite popratne ekstreme (poplave, oluje, ledene kiše  ...).

Jedino Splitsko-dalmatinska županija može reći da je imala dobru maslinarsku godinu

Prošla je godina započela toplijim vremenom u ožujku i travnju od 30-to godišnjeg prosjeka, dok je svibanj bio znatno hladniji s obilnim padalinama. Tijekom ljeta zabilježeni su toplinski valovi, slučajevi jakog vjetra, pijavica pa i šteta od posolice. Kada je riječ o pojedinim županijama, jedino Splitsko-dalmatinska županija može reći da je imala dobru maslinarsku godinu i odlične rezultate, dok su ostale regije uglavnom bilježile negativne brojeve.

U Istri je zabilježena usporena cvatnja maslina i poremećena oplodnja. Niske temperature i velike oborine u svibnju uvjetovale su ispod prosječnu berbu.

U Zadarskoj županiji orkanska je bura već u veljači napravila velike štete i smanjila urod, dok je susjedna, Šibensko-kninska, ubrala tek trećinu od planiranih maslina.

Ukupno je temeljem podataka prikupljenih od djelatnika bivše savjetodavne službe prošle godine (2019.) ubrano je 35.600 tona ploda, dok je napravljeno 47.685 hektolitara ulja. "Gledajući same brojeve mogli bi izvući krive zaključke", rekla je Šimunović, jer oni kažu da smo ostvarili najbolji rezultat u zadnjih 5 godina u smislu količina, ali budući da su u međuvremenu mnogi mladi maslinici došli u rod moramo očekivati puno veće prinose.

Noćnjak 2020: Šampion otvorenih ulja Josip Kovačić - Aga iz Omiša

Prošla je godina klimatski bila vrlo ćudljiva, kišovit i hladan svibanj usporio cvatnju, da bi nakon toga velike vrućine sasvim poremetile oplodnju.

Posljedica tih neprilika na dvije fenofaze masline, cvatnja - oplodnja i razvoj ploda vremenski kasnile od uobičajenih rokova čak 20-ak dana što je uzrokovalo produženje fenofaza dozrijevanja ploda i što je utjecalo na optimalno vrijeme početka berbe.

Napad maslinine muhe bio je raniji i trajao duže

Na nekim lokalitetima oplodnja je gotovo potpuno izostala. Zabilježena je i manja količina ploda maslina, posebice na introduciranim sortama npr. Leccino i do 50% manje ploda nego godinu prije.

Napad maslinine muhe bio je raniji i trajao duže nego inače, naročito u Istri i području  Splitsko-Dalmatinske županije. 

Kvalitetu ulja određuju sorta, stupanj zriobe, sustav prerade, način berbe i transporta te trajanje i način čuvanja. "Samo zdrav plod bez ostataka, rezidua, može dati vrhunsko ulje", istakla je na kraju svog izlaganja Šimunović


Tagovi

Višnja Šimunović Noćnjak 2020 Maslinarska godina Leccino Maslinovo ulje Masline


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs