Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virusi agruma
  • 22.01.2020. 18:00

Pronađena dva nova virusa agruma - prijete čitavom Mediteranu

Otkrivena su dva štetna virusa na citrusima u Turskoj, a prijete i svim ostalim mediteranskim zemljama gdje se uzgajaju agrumi.

Foto: Pixabay/Hans Braxmeier
  • 711
  • 42
  • 0

Na citrusima u Turskoj pronađene su dvije nove vrste virusa za koje se sumnja da prijete i ostalim mediteranskim zemljama, izvjestio je bivši predsjednik Međunarodne organizacije citrusa virologa, Antonino Catara.

Simptomi citrusne klorotične patuljavosti 

Prvi virus je citrusna klorotična patuljavost (CCD) koji uglavnom pogađa biljke limuna i grejpa, ali se može pojaviti i na mandarinama te klementinama. Ova virusna infekcija ima značajan utjecaj na prinos i kvalitetu plodova te na vegetativan razvoj, navodi freshplaza.

Kod virusa klorotične patuljavosti list postaje deformiran, lisna površina je naborana te se javljaju klorotične mrlje. Ovaj je tip trenutno zabilježen u Turskoj gdje je u pojedinim pokrajinama njime zaraženo oko 60 % biljaka. 

Zašto limun odbacuje lišće?

Virus CCD se prenosi na velike udaljenosti zaraženim materijalima, materijalom za razmnožavanje i cijepljenje, a lokalno ga prenosi vektor štitasti moljac (Parabemisia myricae), koji je poznat i po prijenosu drugih virusa.

Virus koji mijenja boju lišća

Drugi virus je poznat kao žuta diskoloracija žila (CYVC), a njegovi simptomi se mogu otkriti na lišću limuna i gorke naranče tijekom proljetne i jesenske vegetacija. Simptomi se očituju od bezbojnih žila lisne nervature do njihovog žućenja, a listovi postaju žilaviji i na kraju poprimaju valovite obrube i deformiran izgled.

Za razliku od prvog, ovaj se virus prenosi ne samo preko materijala za razmnožavanje i vektora poput lisnih uši (Aphis craccivora i A. spiraecola) i lisnog moljca agruma (Dialeurodes citri) nego i radnom opremom.

Mjere opreza i preventiva

Činjenica je da bi svi agrumi, sorte i podloge mogle biti nositelji ova dva virusa u latentnom obliku. Zato je potreban oprez kod inokulacije agruma koje fitosanitarne službe mogu lako nadgledati, a što pridonosi smanjenju pojave na novim područjima.

Ove dvije vrste virusa još uvijek nisu na popisu značajnih patogena u Europi no ta mogućnost nije isključena. Vektori njihovih uzročnika su široko rasprostranjeni u gotovo svim područjima uzgoja agruma (i šire) pa je neophodno poduzeti sve mjere opreza kako bi spriječili zarazu.

Potrebno je pratiti pojavu i obratiti pažnju na sadni materijal i vektore virusa, a sumnjive slučajeve prijaviti fitosanitarnim službama.


Tagovi

Virusi Agrumi Citrusi Mediteran Vektori Simptomi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Znate li kako prepoznati dobar solarni modul?

Svi solarni moduli izgledaju slično, ali ipak nisu svi isti. Tehnologija kod solarnih modula svakim danom napreduje i ono što je prije 10 godina bilo nezamislivo - danas...

Više [+]