Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sadnja
  • 03.03.2021. 18:00

Proljetna sadnja voćaka - kakve sadnice odabrati?

Najbolje će se primiti sadnice koje su u mirovanju, a to znači da nisu propupale, nemaju listiće ili cvjetove. A što s onima koje su već "krenule"?

Foto: Depositphotos/baza178
  • 5.945
  • 238
  • 0

Voćke je najbolje saditi u jesen - teorija je koju ste sigurno puno puta čuli i ona je donekle točna. No, ako to niste stigli učiniti jesenas, a vuče vas svoj vrt oplemeniti plodonosnim stablom, nije kasno ni sada. Pa ni u četvrtom, petom mjesecu. Ali, ako želite da se dobro primi i zdravo raste, potrebno je osigurati mu određene uvjete. 

Prvi i najvažniji je, savjetuje dipl.ing. Tomislav Soldo, da su sadnice koje ste kupili u mirovanju, a to znači da nemaju pupove, listiće ili već cvjetove. "Sadnice se trebaju čuvati u hladnjači gdje se održava mirovanje. Rasadničari ga izvade iz zemlje i stave u trap. Takvo mlado stablo možete posaditi kad god hoćete", priča i otkriva kako je i sam jednom tako posadio jabuku krajem svibnja, a ona je plodonosila već te jeseni. 

Što ako se sadnica razlistala?

No, što sa sadnicama koje mnogi neiskusni hobisti kupuju u trgovačkim centrima? Naime, svjedoci smo kako svaki takav lanac trgovina u svojoj ponudi ima mlade voćkice kojima se dogodilo baš to da su se razlistale ili čak procvjetale, istovremeno žedne vode i hranjiva. 

"Takvoj neuvjetnoj sadnici je potrebno pomoći smjesom vode, zemlje i po mogućnosti stajnjaka", daje nam recept za "infuziju" koja će oživjeti mladu biljku. Kaže, ako nemate stajnjaka, bit će dovoljna i zemlja i voda jer je voćka dehidrirala. U toj se žitkoj smjesi drži 48 sati, nakon čega se podreže deblje korijenje, a ostavi ono vlasasto, tanko koje upija vodu i u njoj otopljene mineralne tvari iz tla. "Ako podrežete deblji dio korijena, neće biti potrebno praviti ni veliku rupu za sadnju", komentira ovaj stručnjak.  

Ne sadite preduboko

Kada je o samoj sadnji riječ, savjetuje ne saditi dublje od onoga kako je bilo posađeno u rasadniku. Zato obratite pažnju na korijenov vrat - dio biljke odmah iznad korijena. Dakle, sadnica u zemlji treba biti do tog svjetlijeg dijela tankog stabla. 

Idealno bi bilo u rupu staviti i stajnjaka, ali nikako direktno na korijen. On se prvo zaspe određenom količinom zemlje, na što se raspe stajnjak, najbolje zreli, a nakon toga se zatrpa ostatkom zemlje, nagazi i nagrne. 

U slučaju da nemate stajnjaka, možete koristiti NPK gnojivo u omjeru 10:20:30, dakle s naglaskom na fosfor i kalij. "Kasnije se koristi KAN, kao izvor kalcijeva amonijeva nitrata. Prihrana se vrši u više navrata, prije kiše", savjetuje Soldo. 

Ako nemate sustav navodnjavanja "kap po kap", voćku je u slučaju izostanka kiše, dovljno obilnije zaliti jednom tjedno.


Tagovi

Sadnja Voćke Voće Sadnica Kako Do kada


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P