Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izravna prodaja
  • 13.09.2018. 10:30

Proizvođači mandarina i ove će godine kamionima u izravnu prodaju diljem Hrvatske, no i dalje ih čeka problem - papirologija

Niska cijena i slaba prodaja mandarina prethodnih godina natjerala je neretvanske proizvođače mandarina da traže nove načine prodaje. No propisi i papirologija muče ih i dalje. Može li jednostavnije?

Foto: Mate Ivić
  • 947
  • 68
  • 0

Sunčani dani u rujnu i još uvijek visoke temperature pogodni su za zriobu ranih sorti mandarina te će uskoro krenuti berba prvih sočnih mandarina koje su dozrele prirodnim putem. S prvim većim količinama znat će se i cijena koju će nuditi otkupni centri, međutim, dio poljoprivrednika mandarine neće prodavati ni otkupnim centrima ni na tržnici u Metkoviću, nego će krenuti prema unutrašnjosti Hrvatske, Sloveniji i Austriji.

Naime, kad je Rusija prije par godina uvela embargo za neretvansku mandarinu i kad su se pojavile velike količine na tržištu, a otkupni centri nudili su vrlo niske cijene, poljoprivrednici su se odlučili na drugačiji način prodaje. S punim kamionima mandarina krenuli su prema Zagrebu, Varaždinu, Velikoj Gorici, Osijeku, Sisku, Petrinji, Karlovcu, Daruvaru, Gospiću, a oni još hrabriji prema Sloveniji i Austriji gdje su izravno mandarine prodavali s kamiona ili sa štanda.

Komplicirana papirologija

Iako to zvuči lijepo i jednostavno nije baš tako. Svaki OPG iz doline Neretve koji dođe prodavati mandarine u unutrašnjost Hrvatske ili negdje drugo mora imati "hrpu" papira i dozvola i tu često nastaju problemi. Naime, za izvaditi potvrde za prodavanje mandarine npr. u Osijeku proizvođač mora dobiti dozvolu od lokalne jedinice, zatim imati sve potrebne dozvole i deklaracije radi carine, zatim dozvole za prodaju s kamiona, ako pak prodajete sa štanda trebate imati dozvolu za taj štand, ako prodajete uz neku prometnicu morate imati i dozvolu hrvatskih cesta itd.

Također, u većini gradova ne može se stati s kamionom i prodavati gdje se želi, što je i u redu jer nekog reda mora biti. Međutim, ako određeni grad da suglasnost za prodaju na nekoj lokaciji, bilo bi puno jednostavnije da se onda i pripreme sve potrebne dozvole onom OPG-u koji želi prodavati na toj lokaciji, a ne da proizvođači moraju lutati i gubiti dane i dane dok srede papirologiju.

Na nedavno održanom sastanku Građanska inicijativa "Neretvanska mladež“ u ministarstva je poslala deset zahtjeva, a jedan od njih odnosi se upravo na prodaju mandarina diljem Hrvatske. U tom zahtjevu navodi se: "Tražimo da se OPG-ovcima olakša i maksimalno pojednostavni prodaja vlastitih proizvoda na području cijele Hrvatske. Da bilo gdje uz najavu gradu ili općini OPG može doći i prodavati vlastite proizvode, da ga tamo dočeka komunalni redar i omogući izbor lokacije za prodaju vlastitih proizvoda. Također, da može doći ispred bilo kojeg trgovačkog centra i prodavati vlastite proizvode.

OPG-ovi stvorili mrežu kupaca

Niska cijena i slaba prodaja mandarina prethodnih godina natjerala je neretvanske proizvođače mandarina da traže nove načine prodaje. Danas, nakon što se mandarine već nekoliko godina vozaju prema unutrašnjosti, mnogi OPG-ovi stvorili su svoju mrežu kupaca i tako izgradili tržište koje održavaju iz godine u godinu. Ovaj način prodaje građani su prihvatili te su sretni i zadovoljni jer dobiju svježu i ukusnu mandarinu direktno od proizvođača.

Kako će izgledati ova sezona mandarina još je rano govoriti. Činjenica je da urod neće biti preveliki kao prije par godina, ali isto tako je činjenica da će mandarine biti više nego prošle godine. S druge strane veliki je problem i nedostatak radne snage. Kad se sve to zbroji, teško je prognozirati kakva će biti cijena i prodaja, ali jedno je sigurno, dobar dio neretvanskih OPG-ova sa svojim će mandarinama i ove sezone krenuti prema unutrašnjosti Lijepe naše te prema inozemstvu.


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Tagovi

Mandarina Prodaja Cijena Dolina Neretve Kamioni OPG Dozvole Embargo Rusija


Autor

Mate Ivić

Više [+]

Mate se duži niz godina bavi novinarstvom, a kako je i sam proizvođač, itekako se razumije u problematiku hrvatske poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]