Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • WAPA
  • 07.08.2022. 12:00

Prognosfruit: Proizvodnja jabuka i krušaka raste, ali potrošnja se smanjila

Unatoč suši, odnosno suočavanju kontinenta s nekoliko toplinskih valova, kao i na mraz prethodne zime, očekuje se veći urod, čulo se na Prognosfruit 2022.

Foto: Depositphotos/arturnyk1
  • 563
  • 60
  • 0

Stručnjaci Svjetske asocijacije proizvođača jabuka i krušaka (WAPA) prognoziraju bolji urod tog voća u 2022/2023 godini za oko milijun tona u odnosu na prethodnu sezonu unatoč suši, odnosno suočavanju kontinenta s nekoliko toplinskih valova, kao i na mraz prethodne zime.

Potrošnja jabuka se smanjila?

Prognoze su objavljene na vodećem svjetskom događaju u industriji jabuka i krušaka Prognosfruit 2022 koji je održan u Beogradu, u Srbiji. Više od 200 sudionika iz 23 zemlje mogli su od stručnjaka asocijacije čuti ne samo prognoze o rodu, već dobiti i odgovore i na mnogo druga pitanja vezana za proizvodnju i plasman navedenog voća.

"Iako smo tijekom pandemije primjećivali blago povećanu potrošnju jabuka kao voća zdravog za prehranu, ipak u cjelini gledajući njihova potrošnja se smanjila. Sve se manje jedu, što je tužno, ali istinito. Ali, trudimo se raditi na kvaliteti - da jabuku približimo potrošačima prije svega kroz nove sorte i ukuse", rekao je predsjednik asocijacije WAPA Dominik Vozniak.

Trudimo se raditi na kvaliteti, rekao je Vozniak (foto: Prognosfruit)

Proizvodnja jabuka i krušaka u Europskoj uniji, kako je rečeno, i dalje ima rastući trend, za razliku od nekih većih zemalja u svijetu, kao što su Kina i SAD, gdje je zabilježen blagi pad proizvodnje ovog voća. Proizvedeno je lani 12 milijuna tona jabuka i oko 2 milijuna tona krušaka. 

"Zbog toga je važno da se, uz poticanje konzumacije jabuka i krušaka, usmjerimo i na nova tržišta unatoč izazovnoj globalnoj situiaciji", preporučio je generalni tajnik WAPA Filip Binar.

Istaknuo je da je jako važno da ovaj sektor bude otporan na povećanje cijena i smanjenje potrošnje jabuka i krušaka te drži da inovativnošću proizvođači ovog voća mogu podići svoju konkurentnost.

Podsjetimo, Prognosfruit 2021. se lani održao online.


Tagovi

Prognosfruit WAPA Urod jabuka Urod krušaka Prognoza


Autor

Momčilo Karan

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnom ekonomskom listu "Privredni pregled".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije