Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dinko Prižmić
  • 27.09.2017. 07:30

Prižmić: Djedovo stablo davalo i do 700 kg masline

Godišnje proizvede 10 hektolitara maslinovog ulja i sve proda, a maslinarstvo je naslijedio od pokojnog djeda koji se dičio prinosima od 700 kg po stablu.

Foto: Roberta Kljenak
  • 1.962
  • 235
  • 0

Kako sjediniti tradiciju s proizvodnjom za dušu i turizmom? Gospodarstvenik Dinko Prižmić iz Udruge maslinara Vela Luka našao je odgovor jer od malih nogu obrađuje više od 300 maslina, a zahvaljujući autohtonim sortama Lastovki i Drobnici, diči se dobrim rezultatima.

"Još sam se kao dijete susreo s uzgojem maslina jer mi je dida, a potom i otac sadio iste. Zahvaljujući tome, nastavio sam njegovati obiteljsku tradiciju, koja, nadam se, neće pasti u zaborav. Govorimo li o punoj produktivnosti, neka stable su se pokazala u istoj već nakon šest godina, dok su neka tek nakon deset, što je ovisilo o tome kako i koliko su bila održavana.

Godišnje proizvede 10 hektolitara maslinovog ulja i sve proda

Kada govorimo o prinosima po stablu, ponosno bih istaknuo da smo imali 700 kg po stablu za vrijeme djedove poljoprivrede, dok danas, za vrijeme moje, brojimo tek 25 kg. Rezidbu vršimo škarama za rezidbu i ručnom pilom nakon berbe svake tri godine tako što odstranjujemo grane koje su već imale plod, oslobađajući pri tome izboje koji ga donose. Povremeno imamo problema s maslinovom muhom, no, srećom, ne svake godine, a isti ovise o tome je li godina sušna ili ne", objašnjava marljivi Dinko koji na godišnjoj razini proizvede 10 hektolitara maslinovog ulja.

Pitate li ga koliko kilograma maslina izdvaja za litru ulja, doznat ćete da se brojka kreće oko 15 kg, a sam postupak prerade, tvrdi on, nije kompliciran, poglavito ako se radi s ljubavlju.

"Uzmemo li u obzir preradu maslina u ulje, potrebito je ponajprije obrati masline, te pri tome pomno voditi računa o zdravstvenoj ispravnosti plodova, potom ih, kao takve, transportirati do uljare gdje naše blago, zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji, pretvaraju u kapljice zdravlja", dodaje gospodarstvenik Dinko koji ulje skladišti u polupodrumskim prostorijama u kojima je konstantno ista temperatura. Susreo se, kao i brojni drugi maslinari, i s problemima glede oksidacije ulja koja mu je teško pala, no, srećom, sve ulje uspijeva prodati, te nema problemima glede prodaje.

"Ako govorimo o vremenskim nepogodama, bitno je napomenuti da nam suša zadaje najvećih problema jer tada dobivamo manji randman, a istu ne možemo izbjeći jer koristimo samo ono navodnjavanje koje nam je dao dragi Bog", objašnjava maslinar za dušu kojeg trenutno stanje u poljoprivredi sve više unesrećuje. Stanje je, smatra on, nikad gore jer je malo mladih u poljoprivredi koji trbuhom za kruhom napuštaju poljoprivredu Republike Hrvatske.

Foto: Roberta Kljenak


Tagovi

Maslinovo ulje Uspješni maslinari Hvar Udruga maslinara Vela Luka Prinosi maslina po stablu Prerada maslina Maslinovo ulje Suša Rezidba maslina


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.