Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 16.04.2015. 18:00
  • Grad Zagreb

Preventivna zaštita voćnjaka od čađave krastavosti

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 67
  • 2
  • 0

Za subotu prognostičari najavljuju oborine. Budući da se nasadi jabuka i krušaka nalaze u fazi cvatnje, te zbog intenzivnog porasta lisne mase, potrebno je preventivno zaštiti nasade od uzročnika čađave krastavosti (Venturia inaequalis) jednim od slijedećih fungicida na bazi ditianona (Delan 700 WDG) i mankozeba (Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Mankozeb, Pinozeb M-45, Star 80, Cadillac 80 WP ili Penncozeb 75 DG).

U voćnjacima gdje je vidljiv razvoj pepelnice (Podosphaera leucotricha) iz zaraženih pupova, potrebno je koristiti slijedeće preparate koji uz krastavost suzbijaju i pepelnicu: Stroby DF, Zato 50 WG ili Teracel WG.

Uz kemijske mjere zaštite potrebno je i mehanički uklanjati zaražene mladice.

U nasadima jabuka treba pratiti let minera kružnih mina i jabučne osice pilatke te populaciju crvenog voćnog pauka i lisnih uši, a u nasadima krušaka populaciju kruškine buhe. Budući su nasadi jabuka i krušaka u cvatnji, radi zaštite pčela medarica i ostalih oprašivača, ne preporuča se korištenje insekticida!

Pripravke koristite isključivo prema uputstvima dobivenim uz sredstvo!

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice Ministarstva poljoprivredu na: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Marija Prnjak, dipl.ing. agr.
marija.prnjak@savjetodavna.hr


Tagovi

Oprašivači Kiša Lisne uši Savjeti Kruškina buha Čađava krastavost Crveni voćni pauk Zaštita nasada Savjetodavna služba Preporuke Lisna masa Venturia inaequalis Delan 700 WDG Mankozeb Penncozeb 75 DG Marija Prnjak Mehaničko uklanjanje Mine


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Počelo je, počelo :) Kako se kreću prinosi kod Vas?