Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 23.12.2008.

Prerada voća na domaćinstvu

Međužupanijska suradnja – rad sa studijskom grupom

  • 3.972
  • 178
  • 0

Dana 15. prosinca 2008. godine u organizaciji područnih službi HZPSS-a Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije organizirano je stručno predavanje „Prerada voća na domaćinstvu“ , kao i demonstracija rada kućnog „Frutifen patent dehidratora -10“ (sušionika voća) kapaciteta 10 kg voća, te cijevnog pasterizatora „Voran“ kapaciteta 90/ litara /sat. Stručni predavač Georg Gal, dipl. ing agr.savjetnik iz Krapine.

Predavanje je održano u prostorijama HZPSS-a u Sv. Ivanu Zelini kojem se odazvala studijska grupa voćara tog kraja, te nekolicina djelatnika HZPSS-a Zagrebačke županije.

Predavanje je obuhvatilo preradu voća u sok, vino, ocat, kao i osnove sušenja.

Tijekom diskusije koja se razvila , pokazalo se da prerada voća ima potencijala na našim domaćinstvima, ali koja zahtijeva širu edukaciju, javnu raspravu, kvalitetnije regulirane zakonske propise, jasnije propisane pravilnike za preradu voća. Kao primjer, navodi se , da voćar prerađivač voća u sok, da bi ostvario sredstva iz Mjere 6. MPRR-a treba imati stručnu edukaciju , koja na nekim županijama uopće nije organizirana, te time ne mogu ostvariti neka svoja prava. Slično je i sa pogonima za preradu voća koja trebaju imati osnovne minimalno-tehničke uvjete, a za koje nisu propisani pravilnici ili su pravilnici prilagođeni velikim industrijskim pogonima.

Također se pokazalo da i savjetnici trebaju dodatnu edukaciju na tom segmentu poljoprivredne i prerađivačke proizvodnje.

Nakon predavanja posjetili smo OPG Branka Tupeka, Hrnjanec, Sv. Ivan Zelina, kod kojeg smo demonstrirali rad cijevnog pasterizatora. OPG Tupek , koji u nasadu ima najviše jabuka sorte Idared, te smo pored demonstracije imali prilike i degustirati čisti sok , te dati i neke prve organoleptičke ocjene soka.

Prema ocijeni sudionika, nakon korisnog druženja i rasprave, predloženo je da se nađemo ponovo u još većem broju.

Autor: Vlasta Rubeša Vili / Georg Gal, dipl. ing agr


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]