Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Josipović
  • 02.01.2017. 10:30

Prerada aronije na malom OPG-u uz dobre rezultate

Prošlo je pola desetljeća otkako je Marijana Josipović iz Gradišta stupila u poljoprivredu, a zahvaljujući iskustvu, ljubavi i primjeni dobre poljoprivredne prakse, u ovo se vrijeme može pohvaliti s 2.000 sadnica ekološke aronije pod 1ha.

  • 11.031
  • 924
  • 0

Aronija se naziva namirnicom budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam koji efikasno pročišćava od štetnih tvari i teških metala, zbog čega je korisna preventiva protiv malignih oboljenja.

Studije su pokazale da ima i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku "ubija" maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija spriječava stvaranje slobodnih radikala i "napad" na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i spriječavajući razvoj kroničnih bolesti.

Ruski je biolog, Ivan Vladimirovich Michurin krajem 19. stoljeća dokazao moć aronije, a suvremeni su se znanstvenici za nju zainteresirali tek 90-ih godina prošlog stoljeća. Zanimljivo je spomenuti da su aroniju primjenjivali i nakon nesreće u Černobilu kako bi smanjili tegobe bolesnika izloženih zračenju.

Oprema za rad

Prošlo je pola desetljeća otkako je Marijana Josipović iz Gradišta stupila u poljoprivredu, a zahvaljujući iskustvu, ljubavi i primjeni dobre poljoprivredne prakse, u ovo se vrijeme može pohvaliti s 2.000 sadnica ekološke aronije pod 1ha.

Strojnom berbom aronije do uštede troškova

"S obzirom na to da je aronija jako otporna biljka koja traži gotovo ekološki uzgoj bez tretiranja i okopavanje korova, ne zahtijeva visoka ulaganja zbog čega nam je trebalo oko 3.000,00 - 4. 000,00 eura za početak. Najviše smo novca utrošili na sadnice i stroj za berbu aronije zahvaljujući kojem se dva reda mogu obrati za samo sat vremena, što predstavlja značajnu uštedu vremena i troškova berbe", priča Marijana koja u okviru obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Josipović ne koristi navodnjavanje te nema problema s bolestima i štetnicima.

Prvih nekoliko godina najviše posla zadaje okopavanje!

Marijani je najviše posla tijekom prve tri-četiri godine zadavalo okopavanje, no to je radila, tvrdi ona, s velikom ljubavlju.

Eko aronija

Prinosi u petoj godini 4-5 t/ha

S obzirom na to da se Josipovići nalaze u petoj godini proizvodnje aronije kada ista nije u punom rodu, u ovo se vrijeme mogu podičiti s proizvedenih 4-5 tona/ha ove hvalevrijedne kulture od koje proizvode sok, sušene bobice i prah.

Prah od aronije = prirodni konzervans

Ovi gospodarstvenici prah od aronije dobivaju usitnjavanjem kore i sjemenaka aronije. Budući da je isti bez aroma i dodanih šećera, preporučuje se kao dodatak müsllama, jogurtima, namazima ili pak tijestu za izradu domaćeg kruha. S obzirom na to da djeluje kao prirodan konzervans, može se, također, tvrde oni, umiješati u domaće džemove i marmelade.

Čisti matični ekološki sok od aronije

S obzirom na to da aronija spriječava bolesti srca i krvnih žila, regulira krvni tlak, štiti zdravlje urinarnog sustava, stimulira rad štitnjače, poboljšava pamćenje i koncentraciju, regulira razinu šećera u krvi, jača imunitet, povoljno djeluje na probavni sustav, štiti od virusa i bakterija te pospješuje izlučivanje teških metala iz organizma, brojni se potrošači odlučuju na kupovinu hladno prešanog ekološkog soka od aronije obitelji Josipović.

Sajmovi su dobra prilika za stjecanje poznanstva!

Budući da su Josipovići mali proizvođači koji poslu prilaze s ljubavlju, najbolja reklama im je od usta do usta, stoga su, budući da je aronija kultura koja se sama prodaje, reklame za istu posve suvišne.

"Drago nam je kad nas pozovu na sajmove jer se tako i širimo. Stječemo poznanstva. Razmjenjujemo iskustva. Dovoljno nam je da ljudi pokupe vizitku jer se kasnije jave. Često se susrećemo s pitanjem: je li aronija ekološka, budući da kupci ne žele kupovati konvencionalnu aroniju", dodaje Marijana.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Josipović Eko aronija Ekološka proizvodnja Prinosi Okopavanje Matični sok Prah od aronije Proizvodi od aronije


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024