Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 22.02.2016. 07:20

Preporuke za proljetno prskanje voća

Proljetno prskanje važna je preventivna zaštita voća. Kada ga i čime obaviti?

  • 39.852
  • 706
  • 2

Prvo proljetno prskanje voća je borba protiv štetnih insekata koji prezimljavaju u različitim stadijima na voću, kao i preventivna zaštita od bolesti. Da bismo spriječili njihov negativan utjecaj pri kretanju vegetacije, potrebno je obaviti preventivno prskanje stabala, naročito onih starijih i zapuštenih.

Prskanje preparatima na bazi mineralnog ulja i bakra

Prije prskanja potrebno je izvršiti čitav niz radova u voćnjaku (ukloniti i uništiti polomljene i suhe grane, mumificirane plodove, mahovinu i lišajeve, orezati voćna stabla) pa tek onda temeljno okupati biljku od korijena do vrha, tako da se poprska svaka i najmanja grančica. Prskanje treba obaviti preparatima na bazi mineralnog ulja i bakra (crvenim uljem, plavim uljem, kombinacijom bijelog ulja i šeširdžije i dr).

Ovi preparati su dobra zaštita od štetnika i bolesti jer djeluju kontaktno i protektivno, imaju širok spektar djelovanja i suzbijaju uzročnike bolesti voća i vinove loze, a koriste se i za premazivanje rana nakon rezidbe. Na jabučastom voću smiju se koristiti do početka cvjetanja, a na koštičavom voću samo u vrijeme mirovanja vegetacije.

Prskanje se obavlja po suhom vremenu bez vjetra i u vrijeme kada je temperatura zraka iznad 5°C.

Prvo prskanje krajem veljače, a drugo polovinom ožujka

Na stablu voćke zimi nastanu brojne rane od vjetra i makaza za orezivanje, a to su mjesta u koja se mogu uvući larve štetnika. Kada grane prekrijemo tankim slojem ulja, ono te štetnike uguši. Preparati slično djeluju i na biljne bolesti. Tanki sloj ulja obavija pupoljke i ne dopušta miceliju da prodre kroz spore u mladi pupoljak.

Prvo prskanje se preporučuje krajem veljače, a drugo polovinom ožujka, jer su u tom razdoblju štetnici u najosjetljivijem stadiju razvoja. Ako uništimo uzročnike i štetnike u stadiju dok se još nisu razvili i one koji su preživjeli od protekle godine, prevenirat ćemo njihovu pojavu u predstojećoj sezoni. Prskanje uljem izuzetno je korisno, ali uz napomenu da se mora provoditi točno prema uputstvu stručnjaka i proizvođača.

Foto:bigstockphoto.com;lightpoet


Tagovi

Proljetno prskanje Mineralno ulje Bakar Premazivanje rana

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]