Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Škola rezidbe
  • 06.03.2018. 15:00

Pravilna rezidba voćaka: pratite uzgojni oblik i dobit ćete plodno stablo

Rezidbom se povećava rodnost i kvaliteta plodova, a i sama berba je olakšana. No, pogrešnom rezidbom može doći do neželjenih posljedica.

  • 17.827
  • 472
  • 1

Orezivanje voćaka važan je posao jer se njime povećava rodnost i kvaliteta plodova, a i sama berba je olakšana. No, pogrešnom rezidbom može doći do neželjenih posljedica, stoga je Savjetodavna služba Požeško-slavonske županije organizirala "Školu rezidbe voćaka". Prema riječima stručnih savjetnika zimsko odstranjivanje suvišnih grana najvažniji je posao u voćnjacima.

"Ljetnom rezidbom skidamo samo višak listova, ali zimskom ostavljamo određeni omjer vegetativnih i cvjetnih pupova da bi formirali količinu roda na jedinici površine", rekao je Goran Josipović iz Savjetodavne službe Požeško-slavonske županije.

Odstranite suhe i polomljene grane

Bili entuzijasti ili profesionalci, na početku rezidbe stabla kruške, kao i ostalih vrsta, voćari moraju odstraniti suhe i polomljene grane.  "Zatim se skidaju grane koje prave sjenu, zatim one koje imaju preveliku bujnost i na kraju vodopije. Od grana koje ostanu,  formiramo uzgojni oblik", rekao je Tomislav Božičević iz Savjetodavne službe Požeško-slavonske županije. 

Prije početka odstranjivanja grana potrebno je odlučiti hoće li se krenuti od donjeg ili gornjeg dijela stabla. "Po mom mišljenju bolje je krenuti s donje strane. Orezivanjem donjih grana omogućujete da orezano granje i mladice mogu padati na tlo. Inače na stablu nastaju "gnijezda" čijim skidanjem možete oštetiti pupove", pojašnjava Božičević. 

Najviša grana baca sjenu na donji dio stabla, čime usporava razvitak pupova. "Ni jedan pup koji treba biti formiran tijekom lipnja i srpnja ne voli sjenu. Na prvoj grani je bitno da imamo horizontalu s cvjetnim pupom. Kad plod savine granu, ona gotovo da će doći u travu. Bez obzira na to što ovdje ima cvjetni pup, skratit ću ga na pola duljine ne bi li tako sljedeće godine ovdje formirali cvjetni pupovi", pokazivao je nazočnima pravilnu rezidbu Božičević

Na zimsku školu rezidbe došli su voćari iz Požege, Slavonskog Broda pa čak i iz Zagreba. "Nešto sam znao iz literature, ali dok se ne dođe na lice mjesta teško je primijeniti pravila u samoj praksi. Ovakve radionice u Zagrebu se rijetko organiziraju, vjerojatno zato što ima malo voćki ili malo zainteresiranih.  Ova četiri dana ćemo ostati tu i proći pravila rezidbe krušaka, jabuka, bresaka i svega ostaloga", rekao je Petar Gerić iz Zagreba. 

Pratite uzgojni oblik

Stara izreka glasi "Ne miješajte kruške i jabuke". Razlike u rezidbi između voćnih vrsta postoje, ali najbitnije je pratiti uzgojni oblik. "Recimo kao što se ovdje vidi, nekakav "vretenasti grm". Imamo centralnu provodnicu oko kojeg su smještene grane pod kutem od 90 stupnjeva. Naravno u voćnjaku nema idealne situacije. Kruške i jabuke smijete miješati, dobit ćete jednu finu voćnu salatu, a što se tiče uzgojnog oblika, samo pratite struku, pratite kako je zadan uzgojni oblik i dobit ćete dobro stablo", rekao je Josipović. 

Svaki proizvođač ima svoj način rezidbe, čija se pravila u nekim slučajevima ne mogu strogo definirati. "Svatko će možda imati neku svoju viziju kako će orezati nekakvo stablo. Zbog toga ne treba robovati nekakvim pravilima. Držite se osnovnih principa - da donje grane budu malo šire, a gornje uže radi osvjetljenja. Ako imamo centralnu provodnicu oko nje se formiraju grane, ali ako je u pitanju uzgojni oblik "vaza" onda nemamo centralne provodnice pa iz sredine sve vadimo van", pojašnjava Josipović

Važno je odabrati i primjereni alat, koji se prije rezidbe dezinficira alkoholom. Voćari, za kvalitetan razvoj plodova, rezidbu moraju obaviti u optimalnim rokovima, niti prerano, niti prekasno. "Svi voćari koji režu "u zrelo", a imaju od dvije do 15 voćaka, pogriješili bi kada bi počeli orezivati voćke u veljači, a kamoli u siječnju. Oni komotno stignu orezati taj mali broj voćaka do 5. ili 10. ožujka. Međutim, oni koji imaju značajnije površine moraju ranije krenuti. To je uvijek jedan kompromis između optimalnog vremena za rezidbu".


Tagovi

Rezidba Voće Orezivanje voćaka


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]