• Jagode
  • 13.05.2018. 18:00

Pravilan transport i čuvanje jagoda za dobru kvaliteta ploda

Plod jagode je mekan, ima veliki respiracijski koeficijent (koeficijent disanja), pa se može kratko čuvati u svježem stanju - obično jedan dan u običnim skladištima bez hlađenja.

Foto: Pixabay / Shamefaced
  • 499
  • 48
  • 0

Na stanje plodova jagode i njihovu kvalitetu nakon berbe utječe brzina kojom se ovi plodovi transportiraju, kao i način čuvanja. To se direktno odražava i na zaradu u ovoj proizvodnji. Plod jagode je mekan, ima veliki respiracijski koeficijent (koeficijent disanja), pa se može kratko čuvati u svježem stanju - obično jedan dan u običnim skladištima bez hlađenja.

Čuvanje jagoda u hladnjačama

Jagode mekanog mesa za potrošnju u svježem stanju mogu se čuvati od tri do pet dana, plodovi sorti čvrstog mesa od osam do 10 dana, a za preradu i nešto duže, u hladnjačama, pri optimalnim temperaturama od -0,5°C do 0°C  i relativnoj vlažnosti 85-90%. "Po iznošenju iz komore, plodove bi trebalo držati u posebnoj prostoriji na 6°C -8°C  najmanje 10 sati u istoj relativnoj vlazi, pa tek onda iznositi na tržište. U suprotnom, doći će do jake kondenzacije vlage na površini ploda i ubrzanog kvarenja", upozorava mr. Branko Tanasković.

Lakše čuvanje na -18°C do -20°C 

Jagode je lakše i jednostavnije čuvati zamrznute na -18°C do -20°C godinu i više dana. Poslije berbe, plodovi se u odgovarajućoj ambalaži unose u pretkomore za rashlađivanje, pa potom u tunele za smrzavanje, gdje je temperatura od -30°C, pa do -50°C, a samo zamrzavanje traje od 10 do 14 sati. Nakon iznošenja iz tunela, smrznuti plodovi se pakiraju u odgovarajuću ambalažu, a najčešće u polivinilske vrećice od 10 kg.

"U protočnim tunelima smrzavanje traje oko 20-30 minuta, dok u tunelima - linijama s kriogenim zamrzavanjem, gdje se koristi ugljični dioksid ili tekući dušik, smrzavanje - šokiranje traje svega 7-8 minuta, pri čemu je temperatura plina od  -70°C do -100°C, odnosno i do -180°C.
Općenito, što se brže obave svi postupci od berbe do smrzavanja, veći je i udio kvalitetnijih plodova"
, kaže Tanasković.

Rashlađivanje za izvoz

Kamioni hladnjače, vagoni s ugrađenim rashladnim sustavima i avionski kargo letovi koriste se za duže transporte - uglavnom izvoz. Tada se plodovi prethodno rashlađuju na 3°C, a zatim se unose u transportna vozila, gdje je temperatura oko 0°C.  Nije preporučljivo da se jagoda transportira duže od tri dana na temperaturi -1°C do 2°C. Smrznuti plodovi transportiraju se na -18°C do -20°C.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više... Pročitaj više »

Tagovi

Jagoda Hladnjača Smrzavanje Čuvanje jagode Transport jagode


Autorica

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi